Friday, September 23, 2011

kuliah 5 menet.... insaf malam jumaat...

kita solat di rumah pakai apa?
telekungggg..............

kita solat di masjid pakai apa?
telekungggggg............

kita solat di rumah orang pakai apa?
telekunggggggg............

kita pi haji pakai apa?
telekunggggg.............



Dah jadi kebiasaan kan bila solat di Malaysia mesti bertelekung.
Ada yang putih, ada kaler cream, ada kerawang sikit... ada kerawang banyak...

telekung vietnam ada.. teekung siti khadijah ada... telekung siti aishah ada....
bermacam2 jenis kain cotton diguna cuma telekung lace je belum ada orang buat...


kalau ada yang ke Indonesia jangan lupa kirim telekung...
kerawang penuh cuma rm50 berbanding rm150 di Malaysia..

Kalau ada yang solat dengan baju kurung...
boleh...
cuma jarang dibuat kerana jualan telekung yg banyak..

Oleh kerana telekung di jual di Malaysia dan Indonesia saja
maka kebanyakan umat islam di sini solat tanpa telekung...
baju kurung, jubah, jeans, long sleeve shirt asalkan menutup penuh aurat...

aurat? agak subjektif kerana ada yang solat tanpa menutup kaki...
menurut mazhab Abu Hanifah, kategori bukan aurat adalah muka, tangan dari pergelangan tangan dan kaki dari buku lali...
tetapi bagi mazhab Syafii, kaki adalah aurat maka harus ditutup ketika solat....

mengambil wudu tanpa membuka kasut atau stokin?
haaaaa............
ni kaktek baru belajar.... umur dah dekat tapi jauh setengah abad...
almaklum di kg takde masalah nak ambil wudu...
buka air paip... hulur le kaki....







Oleh kerana masjid-masjid di sini merupakan bekas gereja,
maka tempat wudu memanglah takde....






maka makcik2 dari asia ni hangkat le kaki basuh di sinki sambil nampak betis bunting padi dengan peta amarika...,, gunung berapi krakatoa...







maka untuk mengelakkan pameran peta percuma, disarankan mengambil wudu dengan berstoking.


Adab-adab wudu dengan stokin atau kasut adalah... kopipes... malas translate...dari sini...


Conditions of the footgear:

1. You must put them on after washing your feet for wudu and before anything happens to break your wudu.
2. It must cover the entire foot up to and including the ankle bone.
3. You must be able to walk up 3-5 miles in them without getting a hole in them bigger than your three smallest toes.
4. Each covering must not have a hole bigger than your three smallest toes.
5. They must stay on your feet securely.
6. They must prevent water from reaching your skin.

If your shoes meet these requirements, then it is permissible for you to wipe over them for up to 24 hours when you are a resident and up to 72 hours when you travel.


Here how it works...


You make wudu and then put on your shoes (that meet the conditions). During the day you need to re-new your wudu, so you wash everything as you normally do and when you reach your feet, you wet your hand and wipe from your toes toward your leg, once on each foot.  



Now if you do this, then you MUST pray with your shoes on. If you wipe over your shoes and then take them off, this breaks the “wiping” and you have to then wash your feet.

If you have socks that meet the conditions above you can wipe on them but make sure they meet each and every condition.


Moga bermanfaat insyaAllah...
 

Sekian kuliah 5 menet dari kaktek....

7 comments:

harnidahussin said...

kak tek...tudung pun sama gak tak perlu buka..boleh sapu jer wuduk atas tudung...condition lebih kurang macam pakai stoking...

mama maman said...

banyak tak tau lg.. hanya tau yg biasa kita guna atau pakai kat sini.. mekasih kaktek..

kj said...

islam memudahkan umatnya...

Maya Marisa said...

sharing is loving kan kan kan. thanks for the info!

razzlina said...

huh asal jaman aku blajo kat ulu kodiang dulu nuuun takdak orang cakap leh wat lagu neh ??? huh hampir2 kena frostbite jari jemari kakiku sebab kena ayak sejuk beku cam es, kalu kena ayaq panehh pulok fuh leh terbako jari !!!! dah lah kat luo sejuk beku penuh sno...mak aihhhh....hehe dulu2 kitorang buat 'pakej' semayang la sebab nak elak kena amik air semayang banyak kali...pi kat prayer room agak2 dah dekat masuk waktu aso, so amik wudhuk utk zohor, pehtu lepak la sat tunggu masuk aso, jimat sehhhhhhh...ko jangan main2, jangan hengat astro jer ada pakej, semayang pun leh wat pakej kehkehkeh...crita jaman dulu ler nih...skang aku dah innsoffffffff

ahkakbatik said...

yeke Nida... tu kaktek lom abis blaja..hehehe...



mama yana... kaktek pun dlm proses belajar lagi....



kak june.... kan kak june kan.... jgn manjang cari jln mudah ye udah kann....



Maya...kebetulan kaktek baru tahu... idea berblog pun dah kering.. boleh buat bahan blog kan...



daimen... ko skolah sekular kt kodiang....
eh bukan pekej tu masih lg ko buat sampai la... ek eleh.. kaver line kunun...

Anonymous said...

Ish, awat x pernah tau nie...maybe sbb ayaq byk kat negara kita nie kan...alhamdulillah. now i know, tq for sharing

- Cik Anon tak tipu yg sudah tahu