Saturday, September 3, 2011

raya belum habis!..... dan jajan jawa...

Harini ada makan-makan lagi... almaklum raya belum habis.
Maka kaktek kerah abe gapo balik minggu-minggu dari Houston selama bulan raya ni....
tak pedulik..
habis raya, malas balik pun takpe ....:)D


Oleh kerana limited nak cari makanan kita di sini, semua orang datang mesti bawak jajan...
yelah.. nak masak bukan senang, tak aci lah datang bawak perut je...
bukan satu perut pulak tu.. 6 perut. heh.

Projek jajan kaktek untuk makan-makan gratis hari ini adalah sambal goreng jawa...






lerr.. senang banget seh membuat nya... selama ni tau makan je kan....
tapi still buat sendiri tak sesedap yang di beli...
sebab tak sampai hati nak letak perasa banyak-banyak... risau berapa banyak ntah sel otak mati.

teringat mbak Shanti di surabaya dulu buatkan sambal goreng untuk kaktek...
ya rabbi sodapnya..... gila kentang sodap!
seketul mecin (kiub perasa) di campak dalam kuali...
malam nya kaktek kena telan panadol sebab mecin overdose.


Resepi sambal goreng ni digoreng2 je semua barang....
Tumis bawang merah, putih, belacan, cili boh... masuk gula, garam....
dah pekat masuk barang gorengan....

sonang je... yg susahnya nak tangkap gambar cun-cun pakai d3000....
ye cik Aida patinpasta....
kaktek snap guna d3000... harap maklum.... ngeh.






Dengan menggunakan rumput liar tumbuh tepi pintu sebagai prop...


Dan alkisah malam raya lepas, bebudak ni dapat duit raya...
hadeh! duit raya???

stop kejap jantung kaktek nampak mama Atie hulur sampul raya...


selalu di msia bagi 5 hengget... takkan nak bagi usd1.50 kat sini equivalent tu 5 hengget?
5 dollar tu dah sama 15 hengget!!

memandangkan anak mpat belas antara yang teramai...
tak reti nak ngulur balik kat anak orang ke?
kannn.....
esoknya jamuan 1st raya dapat lagi duit raya..... macam kat Malaysia dah haaa....




memang rate nya 5 dollar 1 sampul....
total budak ada 30 orang...
omak ae kopak...

bah!! gaji bila masuk ??!!!....

7 comments:

Maya Marisa said...

amboiX2 org texas pun buat sambal goreng rupanyer.
my MIL panggil dish nie sambal tempe. walau apa pun nama di beri, rasanye enak bangat kan kan kan

uihhh...banyaknyer nak bagi duit raya. err kak tek, alangX2 nak memberi kan, apa kata bagi satu kat cha cha. bank in ker acct omak nyer pun wokeh. hehehhe... err, USD tau... :-P

dieya said...

perigh.. sampai 5 dollar sesampul.. kayo laa bebudak sinun
bagi duit monopoly udahhh

Anonymous said...

amboi 5 dolar, rasa putera bongsuku in sanggup beraya di The Colony. Upin dan Ipin pun ada.

Ai suka makan jajan jawa tapi tahu makan aje, buat yillek. Sekarang ni nunggu je SMS/phone call pemberitahuan tentang makan gratis/percuma ni. minggu ni dah penuh.

Azian

ahkakbatik said...

Maya.... kaktek bagi kat cha cha... maya bagi kat abang, ajik, syasya ngan cik mat... buleh?




Dieya... 5 dollar sini nak beli apapun sama je dgn rate 5 hengget! ayam mentah je murah... ado depa nak beli ayam mentah? huh! makan je tahu..




Azian, bebudak ni simpan tukar rm masuk tabung aji... agak2 nya akaun depa penuh dulu dari maknya kot...

~jeet~ said...

kak tek, xleh bagi quarter ke? berani dorang pandang slack dapat coins? ;)

PatinPasta said...

Kak Tek,
Tuh dia.. misi dan operasi makan-makan raya. Sebulan lak tu! Kalo Kak Tek tak bertambah jugak size, tak tau la nak cakap. Memang sungguh tak adil!

Kalo bawak jajan macam keropok or kerepek ke, tak buleh ke? :D


Hehe! Dah nampak aura gambor cun d3000 tu. Tapi awat rumput rupa macam daun serai? :D
Soklan:
Kak Tek bawak sambal jawa ke rumput di tepi pintu ke, bawak pintu ke tepi sambal jawa? :D

ahkakbatik said...

jeet, kalau bagi quarter kena letak 20 ketul!!..
kalau bagi seketul alamat taun depan anak2 kaktek dapat seketul sorang gak ler...
takpe... nanti kaktek bagi jeet quarter seketul ek...




aida, banyak noo soklan polis pencen nih!

sambal tu bawak ke tepi pintu... idakle kaktek canang kang org nak makan tak lalu...ekeke...