Saturday, September 3, 2011

kelas fotografi... for dummies from dummy... heee...

Atas permintaan cik Puan Azian yang berhutang 5 botol kicap dengan kaktek...
maka entri ini di keluarkan...


Kalau kurang dummy, soklan yang di tanya kamera dslr apa paling best?
Nikon atau Canon?
2-2 best sebab keduanya merupakan generasi terawal dalam pembuatan kamera..
maka banyaklah ubahsuai dan naiktaraf telah dilakukan...

kalau ada kutu tanya..... 
kamera paling best?
nikon atau canon atau olympus atau sankyo atau samsung atau sony?
pi google sendiri!


Kaktek bukan orang yang sesuwei nak bercerita pasal kamera sebab aperture dan shutter pun masih terkial-kial nak guna.  Thereotically tau tapi practically masih meraban.

Masalah dalam fotografi untuk mana-mana kamera adalah pada pencahayaan yang kurang tanpa penggunakan flash.  Adalah cara nak overcome masalah tu maka di situlah gunanya kelas fotografi.....
yang tak masuk kelas.... jadilah macam aku....

Dengan kata lain.. mana bagus mana kurang bagus?
...
yang mahal berdengung tulah yang terbagus...


D700 buah hati kaktek.....
rege boleh beli moto sebijik...
USD2500!!
body aje tu... belum masuk lens...



dah mampu beli usd2500, mesti nak lens yang canggih....

hasilnya.....
(gambar kredit dari fesbuk xschoolmate)




sila enlarge dengan double-click gambar untuk hasil yg lebih memuaskan..



ni lens yang kaktek pakai.... datang sepakej dengan D3000. 18-55mm (saiz zoom) rege USD460.
Jika dibeli berasingan, hargaya usd119... paling murahlah kiranya..

Buat beginner kira ok sangat dah cuma zoom tak jauh sangat.





kalaulah ada bajet yg mungkin takkan ada, teringin nak upgrade ke..

18-200mm..
tambah usd250 aje...(AJE??!! hadoi!)




Sibuk dengan sentimentel value kaluu.... pakai jelah henpon cap ayam dengan hasil....


asam pedas rupa sup ikan...
(gambar kredit dari fesbuk bakal besan entah jadi tak jadi...heh)







Walaupun lens kaktek takleh zoom jauh tapi ada feature yang membolehkan kaktek trim gambar dari....









tanpa merosakkan kualiti gambar kepada....






dah bajet banyak tu... kira ok jelah kannn.....

Maka belilah mengikut bajet anda.... more expensive the better quality you'll get..

3 comments:

PatinPasta said...

Kak Tek,
*calit!* saya pon spesis tak masuk kelas, sebab tu bab-bab pencahayaan fail. Gambor selalu ada kaler/cahaya ala biru gitu.

Psstt.. dulu saya pon ngidam D3000 tau :D. Time survey harga agak ok, tapi time konon nak beli.. harga dekat 700eu. Utk beginner cam saya ni, last-last pilih la kamera chap ayam skang ni. Al kisahnye :D

Cakap pasal lense, memang buleh meroyan dibuatnye kan? Hehe! Lense Kak Tek skang memang power rangers untuk snap gambo food (puji dalam nada jeles)

Psstt.. kalo saya jual kicap cap kipas udang kat Kak Tek, agak-agak buleh beli D3000 tak ek? :D

* dah sampai ke barang tu? :D

ahkakbatik said...

mahal ek d3000 kt sana? meh kaktek belikan.... kaktek charge 700eu gak ler...hik... kawan tolong kayakan kawan ler...

lens tu cun tangkap gambo makanan? awat gambo akak tangkap semua cenggitu je? haish! tensen... kena belajar cari rumput buat prop nih.

hah! juai kicap kat akak? kicap tu rege $6.99, d3000 rege $460... hang pi buat matematik sket!

barang lom sampai! tapi takpe.. kaktek ado d3000...ngeee.....

Anonymous said...

Terima kasih la kak tek. Saya sebeno ada 2 kamera SLR brand MINOLTA & CANON. Yg MINOLTA ni rasa mechanism nya sudah tidak begitu baik. MINOLTA ni complete set with telephoto lens dan mcm2 lagi. Pastu beli CANON EOS SLR bukan digital. Masa beli tu DSLR belum le ngetop cam skrg ni. Lagi pun kedua-dua kamera masih guna filem tu yg leceh sikit. Beli juga digital kamera cap ayam tapi dah biasa guna SLR tak leh ubah selera.

28hb Sept nak ke Pulau Lagenda tu, jadi dah pegi lebih dari 3 hari cadangnya nak memborong sakan gamaknya. Kita tunggu le akhir bulan nih

Azian