Friday, September 9, 2011

tempe dan keju.....

Kisah 3 sekawan..... Shirley, Sarah dan Syasya...

Purple beg Syasya.
Pink beg Sarah.



Kenapa beg Sarah di rumah kaktek?
Waktu balik sekolah ada segerombolan geng-geng yang berjalan kaki, naik beskal, naik scooter yang tinggal dikawasan perumahan berhampiran.

Semalam ke sekolah Syasya naik beskal.
Pagi2 lagi si Shirley dah ketuk pintu ajak pi sekolah.

Kaktek gitau Syasya belum pandai berbasikal...
Shirley bagi alasan memacam... dia tolong ajar lah.. dia tolong monitor lah... dia tolong jagalah....
memang susah nak kata TIDAK dengan anak omputih sorang ni

Masa balik, beg Syasya letak di stroller cik mat, Sarah pun sibuk nak tumpang...
lepas tu dia belasah kayuh beskal laju2 sampai rumah dia...

laaaa.........
kat mana rumah dia?!!!
kaktek pun tatau...

udah aku nampak macam orang mengong pegang beg takde tuan....



Hari ni Syasya kena pi sekolah bawak 2 beg.

Tu belum cerita melayan Sarah yang pok pek juga ajak Syasya main di rumah dia..
tapi katanya maknya pesan jangan bawak kawan balik...
katanya sebelum maknya balik, dia akan suruh Syasya balik....

konon paling bestlah plan dalam kepala otak dia tu...
kaktek pun jadi sengal melayan bebudak ni...


Semalam Shirley bagi alasan kunci rumah dia takleh guna untuk buka  pintu rumah...
kira alasan baik le nak main dgn Syasya sementara menunggu nenek Debra balik kerja.

bilik Syasya jadi tongkang pecah..






petang sambung main...





Yang kaktek peratikan,
bebudak anak omputih ni tak takut bercakap dgn orang tua...
auta pun boleh tahan banyak....

walaupun parents depa suka layan anak bercakap
tapi sampai tahap TIDAK, mereka tegas...

Kita Asia, tak perlu kata TIDAK dengan tegas, anak2 dah ikut kata...
tanpa persoalkan apa-apa...


maka kesimpulannya mak asia yang lemah gemalai (seperti kaktek...hek hek...)
selalulah kena buli dengan anak-anak seperti Shirley dan Sarah....

hadeh....

10 comments:

Mira Marlena said...

Wah, kiranya kak Tek kena buli abis dengan bebudak tu ek?Terrer sungguh budak2 mat saleh tu eh?Tapi memang pesen dorang camtu kak Tek...kan FREE country..err jadi semuanya free lah kan?Kalau kita sini cakap tertinggi skit, habis dah kena jerkah...terus terdiam lepas tu meleleh air mata...heheh

ahkakbatik said...

ha lah Mira... kaktek pun dah meleleh ayaq mata melayan kedegilan bebudak ni!
2 thn lg dok sini jgnlah syasya ikut jadi degil.. huhu...

JaJa'Z said...

payah jugak macam tu ek...mujur la jiran jaja takde omputeh...eh, jaja dok kat malaysia rupanya..lupa plak..hehhehe

Anonymous said...

hahaha U kena buli dengan budak? keh,keh,keh,

Melalui pengalaman saya, Kak Tek sila slow talk dengan anak-anak sendiri sebelum terlewat. Limit the time your children mixing with his/her friend. Kalau anak sendiri tak dengar kata, tak tahu le cam mana nanti.

Rasanya kak tek pun dah fikir yg terbaik apa nak buat.

Azian

somuffins said...

AB
I setuju dgn pendapat Azian. I tau agak susah nak bendung keadaan yg you hadapai sekarang sebab kita orang Melayu nih terlebih perasaan kesian; TAPI you kena firm okay?

Kitorang support you dari belakang, hehe..

kj said...

kalau akak, biarkan je beg tu dia dtg ambik sendiri kat rmh...

kak dah kena dulu. lps tu mmg kak tak layan.

ahkakbatik said...

Jaja... jiran tak putih pon ada songeh tang lain... hahahaa... samo jer...




Azian, CS... sekarang kena tukar plan.. wajib ambik kt sekolah time balik... takut melencong sebab bebudak tu very persuasive.
Belajar hati kering le lepas ni....




kak june.. tulah.. ni 1st time saya kena... lepasni memang maleh layan... serabut kepala rasanya dgn syasya merengek nk main dgn kawan je.... kena bagi dia tugasan bebanyak supaya takde masa nak merengek lagi.

harnidahussin said...

memang nampak daring gila kawan syasya ni...memang nampak jenis yg akan mendesak...pepandaila kak tek tegas dgn bebudak camni...

mama maman said...

mcm2 eks.. pening layan karenah anak2 meningkat dewasa.. lagi2 ditmpt suasana yg byk pengaruh negatif gitu.. hhuuuhhuuu.. sabar dan kuatkan semangat kak.. go akak go... jaga anak melayu nih elok2 ye..

ahkakbatik said...

yelah Nida... tegas pada syasya je tak jalan sangat.. kena tegas dgn kawan2 dia sekali.... depa ingat kaktek ni kakak syasya je kot...eheh.



mama maman... terima kasih.... cabaran anak pompuan plg besar... tu pasal takmau dok lama.. takut terlepa nyesal tak guna.