Wednesday, September 28, 2011

tiger mom..... start ngaum dah!

Alluuuuu............
sudah lupakan kaktek ker.....

kaktek memang dah lupakan korang lerrr......... hehehe...

ya Rabbi ya Rasul...
motivasi yilek....

kepala kaktek rasa fully occupied... by the time nak update blog, mood rajin dah habis.

Minggu ni agak busy sikit... sikit je.. malasnya banyak..
budak2 dah sibuk dengan kerja sekolah.... reading log kena isi 3 kali seminggu..
kena pastikan depa membaca dulu baru initial... spelling assignment syasya 2 kali seminggu....
tu belum cerita jiran2 dia si Shirley dengan Nick dok ketuk pintu ajak main...
nak je aku ketuk kepala bebudak tu!!!.... main je fikir...

Mula2 disebabkan takmau depa main luar rumah, kaktek bagilah dalam rumah...
yelah... salah langkah pulak.... macam kapal karam rumah dibuatnya.
main lari-lari, pillow fight, make over....
pantang hari minggu ada kat rumah mesti pintu kena ketuk..






La ni dah jadi tiger mom tahap 2 dah... maksimum tahap 4 belum sampai lagi...
Yelah... kaktek jenis lembut hati.... memula cakap pelan2....
dengan anak kita cakap pelan je dah jalan...
dengan anak mat salleh ni tak jalan.... banyak noo alasannya...
maka skill jegilan mato buntang laaa...

Budak2 tu pun dah takut nak bercakap dengan kaktek...
kalau ada apa-apa, depa suruh Syasya je cakap..
Nasib baik Syasya masih anak asia... takut dengan mak.. heh..


Ditambah lagi kerja sekolah abang yang berlambak..
siapa lagi dia nak mintak tolong kalau bukan maknya...

kalau bapaknya ada, bapaknya tai-chi kat maknya jugak..

Abang pass test untuk join kelas advance math.
Adalah 2 chapter dia kena catch up sebab kelas tu dah start 1st day skolah tu hari..
oleh sebab abang budak baru, lambat lah assessment untuk dia.





Soklan dia pada kaktek masa 1st day join advance math...

"ibu.., kenapa -ve times -ve jadi +ve?"

deyy.... rasa dulu kaktek hapal je.... takyah sesibuk ambik tahu...
hadoi budak zaman sekarang...

maka bersyukur lah sangat dah kertu ni tak buto IT... pokcik gugellah penyelamatnya...

ada banyak penerangan di google tapi nak cari penerangan yg senang paham boleh tahanlah juga berpinar kepala nak mahamkan...
subjek ni lebih detail dalam abstrak math yang dipelajari oleh budak math di universiti katanya...
oleh kerana math tak abstract pun dah pening kepala.. apatah lagi yang abstract...

maka penerangan yang paling simple senang bagi budak 7th grade ni paham adalah....

arahan EAT ada arahan +ve..
kalau DO NOT EAT adalah arahan -ve...

kalau kita cakap..

DO NOT not eat... maka 2 arahan -ve

membawa maksud... EAT la.... pi makan.....kannnn....

ek eleh.. tak yah masuk universiti blaja abstract math dah haaa... ekeke...


dan...
buku bacaan baru sampai dari barnes and noble untuk bacaan abang...
dok komplen buku kat rumah dah abis baca... library kat kelas tinggal buku tak best...

dan kaktek pun tengah kyusuk layan buku teens ni jugak... almaklum hati muda...muaahahaa...



12 comments:

cahya indah said...

auntie..lepas ni boleh buat review buku2 tu pulak ;)

Anonymous said...

second pun ok ape?

Ahkak

ahkakbatik said...

third!!! hahahaaa...
second tak glemer le....


cahya.. boleh... jgn lupa abis exam beli Hunger Games dulu yea... march tahun depan masuk panggung...

Anonymous said...

Kak tek,

aghi ni kita sembang loghat utara pulak naa.

Pandanglah masalah jiran hang itu sebagai dugaan. Moga-moga dapat ilham menangani masalah itu. Why don't you tell them to come on certain hour only.

Tugas mak memang Allah dah amanahkan emak mendidik anak. Sanggup tak sanggup, hang kena perabih la tugas tu. Mengkalu abang ghapo kecek kat hang "I want ... No. 2 just to take over the math. How la??? Ada berani???

Aku pun mcm hang juga, buku ceghita anak aka buku ceghita aku. Kalo kita jiran boleh juga bagi pinjam.

Ahkak

razzlina said...

hi Auntie Tek

Question!

antara anak omputes ngan anak2 otomen pan asian aku, mana lebeh ganassss ? dan antara mak2 anak omputes tu ngan aku sapa lebih gorjes lagi beriman ?


kehkehkeh

cahya indah said...

auntie, Hunger Games sapa tulis? boleh pegi serbu esok tengok kat Popular ke..cahya tggal 1 paper je lagi, hehe.

ahkakbatik said...

Ahkak... dah gitau 5.30 baru boleh main... 4.30 dia ketuk pintu... kul 5 dia ketuk lagi... hangin tak hangin 3 hari 3 malam?



daimen pasan gorjes...
errr... asanya depa kurang lebey je ganas ngan otomen2 hang...hahahaaa...
tang mak2 pulak...tentulah aku lg gorjes dan beriman....




cahya... authornya Suzanne Collins.. boleh view trailernya kt youtube...
heroinnya comei macam auntie...hikhik...

http://ahkakbatik.blogspot.com/2011/07/hunger-game-trilogy-kelab-buku-untuk.html

mama maman said...

kelakar ahkakbatik nih.. tp ai pun sama bab baca buku org tuh... hhhaaa

harnidahussin said...

sabornyer nak menghadap anak omputeh ni...kalau ikut hati mau jer letak signboard dpn pintu

"Play time at 5.30pm..
i'll smack your bumbum if comes earlier"

hahaha..JK..

PatinPasta said...

Kak Tek,
Hamboi tersenyum gumbira ye Cik Mat bergambo disamping gadis mat saleh tu.

Hmm.. maybe Kak Tek stress sebab Kak Tek tak join diorang main. Apa kata next time join sama, gerenti gumbira macam diorang. Ahaks! :D

somuffins said...

kaktek ohhh kaktek... Hahaha...

dinda AB..apa kata u beli jam tanpa bateri yg sokmo tak bergerak. Kenenkan aje dak omputih berdua tu. You kreatip kaan?

P/s: miss u jugak..dah nak book tkt ketexas nih, nasib baik u muncul

ahkakbatik said...

kan mama kan... buku anak2 kita kena baca sebab yg tulih bukan org islam... depa suka cerita sesuka ati boleh cium anak dara org...



Nida... tak koser kaktek smack depa.... pakkal budak kecik belum bau ketiak.. kakak dia ya Rabbi.... lepas dia lalu, kaktek kena spray perfume.... busuk!




yelah Aida... next time ado gambo kaktek terselit antara depa.... hang jgn jeles...hahahaaa...




ya ka CS windu? lenkali saya ilang lama sikit lah... jgn lupa belikan tkt balik msia untuk saya anak banak sekali...heheheee...