Thursday, September 15, 2011

nak wordless tapi tak boleh!

Jam menunjukkan jarum 12 tengahari tepat...
aku dah gelisah...
lauk tengahari dah masak...
nasi putih dah masak....
sayur? err.. semalam dah makan, harini tak payah sayur.... 
bapaknya tiada disini nak membebel....

jam menunjukkan 12.02 tengahri...
hadoi....dari tadi cuma 2 minit je berlalu? lambatnya masa berjalan...
dalam kepala dah tak keruan...
nak pindah utarid? zuhrah?.. walaupun lebih dekat dengan matahari, tempoh seminitnya lagi lama dari bumi...
aarrrghhh....

betul-betul tak keruan...
ke dapor.. ke toilet... ke bilik.. bukak tv.. tutup tv....
dengan harapan dapat mempercepatkan masa berlalu...
dia janji nak datang hari ni...
janji dia tak pernah bohong.

jam 1 tengahari...
sakit perut pula....
sabar... sabar....
ku pulas hujung baju ala ciksom....
tak boleh fokus menyampaikan hajat jika ada hajat lain yang masih tertangguh...

jam 2.... 
penat menjenguk tingkap...
aku terlelap....  cik mat yang tak reti apa, tengok ibu lelap, dia join sekali...
hampir jam 3... sepatutnya ke sekolah jemput budak...
arghhhhh..... depa balik sendirilah.... 
bebudak yg ada kenderaan takde makpak yang jemput... manjang aku jalan kena tinggal...
tunggu depan pintu saja harini...

jam 4... keluar ambil abang...
ajik!! kalau dia datang, sambut!!

ku pecut kereta bapaknya sampai nak tercabut tayar!
sib baik ada balai polis sebelah sekolah..
kalau tidak, aku tekan minyak sampai ke pintu besar...

speed limit depan skola 20miles/hour je.... tak sayang duit?


jam 5... masih menunggu.... ngadu kat abe gapo...
aku kuciwa....
abe gapo kata.... benda kecik je... sabar jelah...

hah! sampai hati dia kata kecik!!
kecik pada dia belum tentu kecik pada orang lain!
sama seperti besar gelang dia belikan , tapi pada aku masih tahap KECIK.. heh...


jam 5.05....!!!!

!!!
!!!
!!!
!!!





yea.. kiriman dari Perak..... tapi singgah NY dulu....
pandai sungguh depa recycle..



jeng jeng jeng!!!!
.
.
.
.




 ai lap yuuuuu!!!!!!!!!!!!!
malam ni kari kicap.... esok masak lemak kicap..... lusa , sup kicap!







dapat fridge magnet as a token of gratitute for being a customer yang sangat kecoh....


16 comments:

Anonymous said...

First!
Fuyooooooooooooooooooooo
Tahniah! Kesabaranmy berbaloi-baloi. Ini bekalan untuk setahun/2 tahun????

Ahkak memang tabik ke kak tek. Dengan Mr Tommy Cik Aida tu pun kalah.

Ni ada banyak ni, nak buat apa? Masak kicap ayam/ikan, daging masak hitam ataupun nak buat lulur kicap. kihkihkih

Ahkak

ahkakbatik said...

fuyoooo.......... ahkak, entry baru je post... ni patut dapat botol kicap sebagai hadiah!
nanti kaktek mintak cik som poskan...heh...

untuk makluman .... 6 botol ni tahan 6 bulan je buat minum sekali... lusa order lagi kasik kedai tu habis stok.

somuffins said...

Ermmm...cik Ahkak tuuu.. ;-)

AB
Vavava.. menunggu ketibaan al-kicap serupa tunggu rombongan meminang syasya gamaknya, auww..

Ahkak kata dia duduk sekampung dengan I so takyahlah nak posto2 kat dia al-kicap tu. Kitorang nak date makan ayam penyet nanti ;-)

You tau tak ada owang buat kuih kusui bubuh kicap manis? Sumpah I tak tipu *nada serius*

harnidahussin said...

waaa...dah ada kicap!!! dasat sebotol sebulan jer tahan....ni memang sah mandi kicap...

harnidahussin said...

waaa...dah ada kicap!!! dasat sebotol sebulan jer tahan....ni memang sah mandi kicap...

Mira Marlena said...

Tu dia, mimpi kicap dah jadi kenyataan.
Dah abis buat list nak masak apa ke kak Tek?
Dah masak nanti post gambarnya eh?

Charlotte Arphenee said...

ai dah agak dah... dr mula lagik ai dah agak, kicap kesukaan dia dah ada depan mata... huhu...

mengicap la banyak2 ahkak...ai sokong usaha murni tuh...hihi

~jeet~ said...

sampai camtu skali penangan kicap kat kak tek ye..isk..isk..isk...jgn mandi kicap dah le lepas ni,

p/s: try la buat pizza sos kicap, asik sos tomato jer...

ahkakbatik said...

CS.... kuih kasui ke kuih kusui? kusut ler CS nih!
ooo nanti togeder-geder makan ayam penyet sambil borak pasal forex ek? dah kayo jgn lupa share kekayaan dgn saya ek...heh heh...





Nida... hang kicap kongsi 2 org.. kaktek kongsi 6 org.... itupun sorok bila tamu datang!





Mira, post gambar makanan? err...errr....psst kicap kitorang buat minum!





CA.... nilah komen hang yg plg sopan.... kaktek takmo baling kicap..sayang ,,, tiap titik tu berharga.





jeet... hadoi... idea menarik.. piza kicap, lasagna kicap, salad kicap..... jeet datang, kaktek idang.

Anonymous said...

yeah, akhirnya! Penantian itu satu penyiksaan..ibu cik mat tidak angau lg hehe. Akak, buat lasagna kicap pun sodap ae...

- Cik Anon

ahkakbatik said...

cik anon.. dah dapat yg ni.. angau tang lain pulak.... almaklum masih bernafsu...ekekee... hep!! angau henbeg daaa....

Arena said...

Wah kak, ni cam nak berlawan dgn ahkak sorang lagi di spain nun.. Selamat berkicap hehehe.saya nak menyampok memang ada org baut kuih kasui or kaswi tapi bukan kasawari pakai kicap manis hehehe.

ahkakbatik said...

Arena...tak lawanlah dengan si Aida tu. dia dah kalah pun...hahahaaa... takat tunjuk botol plastik sebotol pastu beli kicap jenis ntah apa-apa... mana leh lawan 6 botol original ni...

mama maman said...

fav maman kicap cap kipas udang tuh..:) kalu takde tak lalu makan...

Maya Marisa said...

tu dia, stok kicap udah sampai texas dahhhhh!!!!

dah brp banyak menu berasaskan kicap kak tek dah masak? tepek gambo tau guna kamera canggih tue..hehehe

PatinPasta said...

Kak Tek,
Hahaha! Tuh dia.. wirawati botol cecair gelap ajaib sudah menonjolkan dirinya!

Sup kicap + nasi kicap + air sirap kicap + pear mahai berkicap = Paleh!

Nasib baik saya dok jauh dari Kak Tek, kalo tak.. dengan no shy shy cat saya pi ketuk pintu dapor, amik sebotol. Tak mintak izin, kira curi di depan mata la ni. Muaha!

ps: 6 bulan ja tahan? hamboi!