Wednesday, September 21, 2011

wenzday blues....

Isnin.... Monday blues....
Selasa..... layan blues semalam..... dan geledah blog orang...
banggalah ramai anak muda melayu yang berkemampuan mengeluarkan idea-idea bernas melalui laman blog mereka.....
samada dalam bidang filem, agama, finance...

jangannn....
jangan fikir anak muda sekarang tak tahu apa..
ilmu di hujung jari...
kalau dulu boleh bagi alasan masih jahil kerana sumber ilmu yang terhad..
sekarang alasan tu tak boleh diterima..

nak belajar tajwid? belajar memasak? belajar ilmu anatomi?
semua ada....

google, youtube, bing, yahoo mail, twitter, facebook...
err facebook?


Entah kenapa kaktek tak suka betul dengan facebook sekarang...
cuma seru nak deactivate account belum sampai..
Habis manis dah kot....


Bak kata abe gapo....
mereka yang suka post tiap 3 minit di fesbuk tu minta di puji....
puji jelah jangan lokek....tak luak apapun...
hidung depa makin kembang mendapat pujian maka hidung kembang kita yang semulajadi kembang,
idakler obvious sangat banding depa nanti....

huish.... idea menarik!


Kata orang, pada peringkat umur yang masuk 20an (ngeh) ni samada kita bergerak ke arah yang lebih baik atau sebaliknya..
jadi kaktek laki bini menggunakan peluang ini untuk memperbaiki diri yang banyak sangat kekurangan...
lebih-lebih memikirkan impak yang amat besar kepada anak-anak yang meningkat remaja...
Soklan pun canggih-canggih keuar dari mulut depa...

Minggu lepas abang soklan cepumas ..
"ibu.. kita boleh control yea nak anak berapa orang?"...

tercengang sat aaa.....

"nanti abang belajar dlm science class!".. jawab ibu.

mmandangkan cikgu dia ada gitau syllabus mengenai puberty semester ni, kaktek tai-chi le pada cikgu dia pulak...


Ohya, kaktek review open house di kawasan golf club Sabtu lepas...

Ada yang masak laksa singapore, ada yang masak lauk daging, ayam, tauhu kuah kacang, bubur doyan, nasi ayam.....




kaktek diberi tugasan apa?

dont play-play...
tugasan yang mencabar kesabaran dan minda....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


petik kepala taugeh untuk laksa....

15 comments:

somuffins said...

AB
Taugeh Amarika besar cenggitu ehh?

Anonymous said...

First again!

Huk aloh! Agahnyo, kijo petik pala toge ja. Huahua

Tapi mencabarkan, siapa sanggup nak petih sekilo kepala taugeh? Hanya Kak Tek aja yg sanggup buat.

Kalo ambo, beli kacang hijo, rendah 3 hari jadi, taugeh. Cam orang jawa buat tu.

Suatu hari yg bening, anak lelakiku bertanya, mama tak sembahyang, period ke? Aku nak senyum, dalam hati bengkek je, aku rasa anak aku kurang ajo? Tapi realiti anak aku dah berakal tapi aku masih memandang dia cam budak.

Huk aloh mok nih? Berrakkkk mu

Ahkak

psst, tadi terjumpa Dictionary Bahasa Kelantan kat FB...layannnnn

Anonymous said...

All Cik Som kacau daun lak

Ahkak

Maya Marisa said...

same here la kak tek, maya pun malas nak layan fb. blog lagi best actually.
brp lama kak tek siap kan tugasan tue??

ahkakbatik said...

hahaha.. ahkak! lenkali tuleh "first!" pehtu post komen terus...
post kedua baru hang merapu panjang sket...
at least nampak macam banyak org post komen kt blog aku ni ha... kihkihkih...

awat lain macam je loghat kelantan tuh?



CS, Maya.. togeh besau2... 2 kilo sengah.. kerah 4 beradik tu buat.. sejam lebih gak... tu pun lepas mak togeh tunjuk muka hulk....



-tuan tanah ntah naper takleh login pakai laptop lain-

ahkakbatik said...

eh.. keluar pulak login nama den...heh heh..

somuffins said...

kalau selalu nak first, type satu dot aje pastu post komen, ekekeke..

iktibar untuk Ahkak Forex aka rompong *wink*

AB, ....saja nak panggil nama u, hehe..

cahya indah said...

soklan cepumas abang memang best kaktek ;)

dok sana lagi banyak diorang blajar kan? tapi sekarang ni sama je semua..dah canggih2 ni pening nak control kan. ni belum kawen, ada anak pun..takut pulak nak pikir pasal masa anak2(bakal..hehe) da besar nanti.

cahya indah said...

maksud kita, belum kawen and takde anak pun..hehe. cam lain pulak bunyi bila baca :p

Anonymous said...

AB & Cik Som

Saya tak menajuk pun awak pangge saya hindung rompong walaupun hidung tidak pesek.

Ho lah ambo ghoyak kelate cam mek siam masuk Islam.(Kawan saya kata begitu,buruk beno).. hahaha

Ahkak

ahkakbatik said...

CS... kitapun saja panggil nama you balik...



cahya.... auntie pesan ni yea.... lom kawen jgn kusutkan kepala fikir pasal anak... fikir je mana yang cari laki yg tak hampeh...
kang tak kawen2 autie gak yg kusut...
kusut pasaipa?
sebab pakcik boleh pasang lg 3... huwaaaa!!!...

cahya indah said...

auntie tolong la recommend kat cahya macam tu..hehe

T said...

Kak tek,
Kerja buang ekor taugeh tu sangat mencabar. I selalu tak buang ekor, extra fiber. Takpun terus tak letak, again kerja tu sangat mecabar. Lagi mencabar? bersihkan ikan bilis.

Soalan cepu emas tu jawapannya senang. "Ye, boleh control, macam makan pun boleh control." :-P

ahkakbatik said...

cahya... kena ambik nombo dulu ek... lepas kak jeet dari ober the renbow tu..... hehehee...




T.. kepala taugehnya besar... untuk guest kenalah buang... untuk sendiri, i tak beli togeh...heh...

soklan cepumas sonang... soklan-soklan menyusur lepas soklan cepumas tu yg takmo dengar tu...
how? when? where?...hadoi...

mama maman said...

apa2 tugasan akak.. lakukan ngan bersungguh ye.. hhheee..