Wednesday, January 9, 2013

barber tangan bangku dengan gunting dari Jerman

Sabtu lepas somi dilanda demam.  
Seminggu sebelum tu, hampir seluruh warga melayu Dallas dilanda demam.
Hari ni dak kecik pula demam.

Inilah jadinya bila darah jawa, melayu, minang, mamak, batak tinggal di negara yang tiba-tiba suhu turun mendadak.
Penduduk tempatan pun berpusu-pusu ke klinik, apatah lagi yang berkulit sawo mateng.

Makanya makanan yang paling enak masuk ke tekak (yeay ...  keje masaknya senang)

suuuupppp......




daun sup hampir tak pernah jarang beli sebab mahal.... :D


Oleh kerana 2 minggu school winter break sudah sampai ke penghujungnya, seperti biasa kerja-kerja barber bidan terjun jatuh ke tangan kaktek.

Gunting rambut di salun adalah usd10-14 sekepala.  
Kali  4 kepala? kali sebulan sekali? kali hampir 3 tahun di sini? bahagi harga corelle sekotak? ....


Gadget barber dah hampir lengkap walaupun tangan masih bangku, peralatan harus lengkap untuk perasan professional.

Total rabak di peralatan lebih kurang usd120 sudah lama balik modal.  yeay.





Menggunting rambut ni punya skill yang tersendiri.
Rambut ikal lain cara, rambut lurus lain cara, rambut tebal, nipis, rambut perempuan, lelaki...

Potongan bahagian depan, potongan bahagian tepi telinga, potongan bahagian belakang, bahagian atas.. bagaimana menyama-ratakan supaya tidak kelihatan seperti baru keluar hutan.

4 perkara yang amat penting dalam memahirkan diri dalam bidang menggunting rambut ini adalah peralatan mesti ada, model kepala... lagi banyak lagi bagus kerana practise makes perfect, motivasi yang cukup... contohnya bila memikirkan jimat usd40 sebulan... dan sudah tentu otak harus genius menyediakan pelbagai alasan bila ada yang komplen hasil guntingan... ngeh.






Tahukah anda, gunting Jaguar ini di Malaysia harganya mencecah rm300 sepasang?
Tahukah anda. gunting Jaguar ini di jual di sini dengan harga usd300 sepasang?
Tahukah anda, gunting Jaguar ini kaktek beli di Amazon pos langsung dari China dengan harga usd88 dapat 5 pasang?
Tahukah anda kaktek beli gunting ni sebab mak mertua yang suruh sebab dia ada salun rambut dan dia memang pandai menggunting rambut orang tetapi dia lupa bahawa kuah dia tidak tumpah ke pinggan orang lain sebab kaktek takde genetik barber pun.....

Siapa nak kirim, kaktek cas rm300 sepasang... haha.... made in Germany lagi.
cepat kaya cepat balik negeri.



Kegunaan gunting bergerigi ini adalah untuk mengurangkan rambut kelihatan bertokak-tokak akibat tangan barber yang bangku.
Dan tangan barber yang tidak bangku sahaja pandai memainkan peranan gunting ini maka, rambut budak-budak yang kena gunting dengan tangan bangku ini masih kelihatan bertokak-tokak.

Tapi tidak mengapa... oleh sebab yang menggunting itu adalah ibu mereka sendiri, depa tak berani komplen.....


pujila.... pujila....

20 comments:

harnidahussin said...

fuiyyooo..macam bob style....
hebat kak tek...

ok la dari sorang tu dulu potong rambut kita jadi macam tempurung kelapa...huhu


tak sangka gunting pun ada brand Jaguar..hebat2..ingat kete jer...

Real Life in Malaysia said...

ni ha ... puji puji puji ... cukup puji tak kaktek he he ...

great job, really :)

ahkakbatik said...

3 tahun dh prektis... hebat jgn tak hebat. jaman jahilliyah style tempurung kelapa dh berlalu.. haha..

ahkakbatik said...

RLIM... thank you.. thank you... nah seposen buat beli cekelat..hahahaa..

hainom OKje said...

Kak Tek aku tak mo puji sebab masih nampak macam pesen rambut budak pompuan..ha..ha... maksudnya masih separuh jalan tu!

ahkakbatik said...

eleh ko jeles Nom... aku jamin laki hang tak sanggup bagi kepala dia buat hang prektis.. sanggup dia bagi mamak kan? kannn...??

IndaMarya said...

hey, spa kata u tk pndai gnting? cntik apa, since u bagi kami tengok view belakng, view dpan tk nmpak so tk bleh comment la kan.gunting rmbut is an art tau.I'm sure u cn collect the true genuine experience.balik Malaysia nanti u wll be better off thn yr MIL.he he.

sya_zazoo said...

cantiknye kaktik potong. Jeles.hehe..sy pon teringin sgt nak beli gunting jaguar tu.

lupe plak..slm perkenalan.;)

ahkakbatik said...

kak IM... my mil has been in the business for more than 2 decades.. lambat lagilah nk cantas.. haha. Itu budak dr depan dah rupa abu bakar elah... tak sampai ati nk snap gambar..



sya zazoo. terima kasih sudi layan kaktek merapu..haha... oo baru nak beli gunting jaguar yea... mesti tangan bangku jugak ni!

IndaMarya said...

He sorry, did u see the correction I made in my blog about the usage of worse and worst..pls do so.

Dinas Aldi said...

Wehhh, tak nampak pun bertokak2 tu, tang mana? Dah pakai spek mata dah nih tapi tak nampak pulak part bertokak tu.
Sup tu nampak sodap. Bak mai sini sket.

Yong Is My Name said...

Wah Kaktek,

Stylo tu rambut cam gitew..
Cik Yong pun boleh potong tapi pakai tempurung kelapa ;-)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Syabas beteh..

Kaum Adam kat umah ni tiap bulan kena pi ziarah kedai gunting Pinoy yg satu tu. Ibu jenis tak brani nak cantas kepala anak2 sendri.. nak wat cmana kan.

Kpala Cik Asben lak dia cuma gunting 2 kali setahun. Bln Aug sekali kat Msia then yg lagi sekali tu kat sini (kedai Pinoy gak).

Mmg tabik toink toing la ngan Kak Tek..

mama maman aka yana said...

mass muda2 dulu selalu Kena kerah oleh ibuku... potong rambut adik2ku... ygrambut lurus kiranya pass gred A la ai...hehe... tp yg rmbt kerinting jadi masalah.. ai gunting yg kerinting tuh smpi tak kerinting dah.. separa botak dpt kat ai... kikiki

Sian adik sy jadi mangsa... smpi skrg dia tak kasi ai potong dah.. sekian. :-)

ahkakbatik said...

Kak IM.. i did. tengah digest ni.. slow sikit time suhu lembap ni.. haha. banyak pulak rules depa yea..



Dinas... komen hang menunjukkan hang lagi bangku dari den... hihihi..



cik Yong.. itu style org kemaruk tak cukup anak pompuan... geram je dgn rambut dak pompuan..



Sham, tabik jgn tak tabik... nak save konon, idakpun terkumpul usd40 sebulan tu.. ntah mana pi duitnya..huhu...

ahkakbatik said...

yana... rambut kerinting lagi senang nak menutup ketokakkannya...
takpe.. kt msia 5 hengget kedai mamak.. blk msia kaktek pencen.

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Awat mahal sgt gunting jaguar tu? Made from jaguar kah sampai harganya boleh beli handbag seketul atau ermmm corelle satu set?

ahkakbatik said...

Mami LH.. tu corelle berset-set tu. Gunting ni better precision.. zap zap bunyi senyap je macam jaguar berlari.. tu sebab namanya jaguar kot. tak terlalu tajam tp tak tumpul.. tp kaktek suka guna gunting daging terus.. zap teruih putuih... bebudak pun duk tegak je takut dgn gunting.. haha..

blu4sky said...

kaktek,

masa my boys bawah 7 tahun mmg mak depa ni yang kerjakan.. bila dah start masuk school mr.hubs dah ban tak bagi gunting..tau lerr bininye tangan kayu..
tapi rasanya i gunting lagi cantik dari kedai india tu..citt..

PatinPasta said...

Apa kata cukur je.. peralatan pon tak payah banyak2. Satu je. :D