Friday, January 18, 2013

Egg Bread.... T.. pls come to the rescue!!

Masak lagi kita hari ni.
Ibu senang hati  Haris seronok nak pergi sekolah balik.
Dan semenjak malam tadi dia dah berkira-kira...

"tomorrow school 1... then school 2.. then WALMART!!!"

kopaklah poket bapak hang hujung minggu ni..


Favourite anak-anak sebab ini saja satu-satunya jajan yang ada di dapur.


Egg bread, ibu cooked with love... (eleleh.. lebey-lebey plak...).







Prop letak bawang putih melampau sangat kannn...


Egg bread ni dengan nama lain... emm...  macam tak best je nak sebut tapi kaktek dah mencuba beberapa resepi.  Dulu suka sngat dengan Amish white bread, roti tanpa susu dan telur... sangat ringan yet kering ler pulak.
Cuba pula roti paun resepi dari Malaysia akan tetapi tersangatlah bau telur dan roti sangat berat. Kaktek saspek tepung sini tak boleh guna resepi dari Malaysia sebab dah cuba buat cookies hasilnya tak sama.
Belum pernah jumpa cookies sini yang rangup.. semua lembut2 macam kek.

Dan jumpa resepi egg bread atau challah yang menjadi makanan resmi org Yahudi.
Masa tu sentap gaklah kan.. kalau ikut resepi depa adakah kita dianggap menyokong depa?
Adakah depa bakal mendapat apa-apa sumbangan dari kita?
errr...
sekurang-kurangnya time masak ni kaktek salu teringat nasib warga Palestin dan mendoakan yang baik-baik.
Maka kita panggei ini resepi Egg Bread jelah yea.



challah from wiki


Roti ini dikenali sebagai egg bread kerana ia merupakan resepi roti yang terbanyak menggunakan telur.

2 biji telur
2 kuning telur (yg putih boleh buat glaze atas dough)
2 sudu besar yeast kering
2 cawan susu hangat untuk melarutkan yeast
1/4 minyak sayur
2/3 gula atau madu
1 1/2 sudu teh garam
6-61/2 cawan bread flour

pembuatan rotinya sama seperti di mana-mana resepi.







Hasilnya memang lembut... chewy.. yummy... kelembutannya tahan lebih lama kerana suhu sejuk disini ni membuatkan roti tanpa pengawet cepat keras.
Selama baking yang baru start beberapa purnama ni, kaktek belum jumpa resepi yang menggunakan dough enhancer ke, bread softener ke ... seperti resepi roti Malaysia.
Maka, tak tahu mana nak cari bahan pelembutnya.
Oleh itu cara supaya roti yang sudah sejuk tetap lembut ketika masuk mulut.... campak lah dalam microwave kejap...


Pizza dengan kuah bolognese yang di recycle.





Ehem!!  ehem!!!
harap2 T dari Silver Lining Saga dengar org berdehem dan mai skodeng blog kaktek hari ni.
Salu bila kaktek blur-blur pasai makanan ni ,  T will be my power ranger...


Ehemmmmmmmm.......!!!!

15 comments:

harnidahussin said...

amboi...mentang2 la ada kitchen aid..laju jer buat roti yek...

saya sebab pakai handmixer jer...jadi sedikit malas nak buat roti...
patah kang dia nyer hook...

ahkakbatik said...

ello adik.. kalau roti guna handmixer, hooknyaa tak patah ler.. yg patah tangan yg pegang mixer tu... hehe...

T said...

Best…Best…saya suka Challah Bread jugak. Yang ada raisin pun sedap jugak. I memang big fan of Eastern Europe/Jewish pun. Google Chocolate Babka. Tu pun sedap jugak.

One tip untuk roti tahan lama, letak dalam freezer. Bila nak makan, thaw atas counter top for few hours. Kalau dah presliced lagi cepat nak thaw. Surprisingly dia tak soggy. Just nice. Kalau nak warm bread, boleh bakar for a few minutes in the oven too. Tapi jagan letak dalam regular refrigerator sebab akan kering. Personally, I don't think dough softener/enhancer is needed for homebaking though sebab the whole reason I'm baking homemade is to avoid unnecessary preservatives.

As for making crispy American cookies, you can try Nestle Toll House chocolate chip cookies recipe. I selalu cut the white sugar and oven temperature for that recipe to make a softer version. Kalau ikut Toll Holl recipe to the T, mine always turned out crispy. I think Malaysian cookies are crispier sebab guna strictly white sugar, banyak tepung, dan bakar lama (20 minutes per batch). Compare that to American cookies yang suka at least some brown sugar which make the cookie moister, have less flour, and bakar sekejap (8-10 min). If you want real crunchy, you can try making Biscotti. Kena bakar dua kali lagi.

Ok la… nanti kita sambung.

T said...

p.s. you can check out King Arthur's Flout website kalau nak cari Dough Enhancer. I never bought it, but maybe you can give it a try. As for yeast, SAF brand is good kalau selalu buat roti sebab dia jual somewhat banyak.

Shamsiah Abdul Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Shamsiah Abdul Rahman said...

Gigih Kak Tek..
Mmg biru mata hitam-ku..

Dinas Aldi said...

Amboi gebunya roti tuuu! Bak mai sini sket, nak cicah dengan kuah parpu!

Dulu cek cukup suka beli teh tarik Aik Cheong, pekat likat kaw mengancam! Peh tu makin lama makin nipih dan cheroi ja teh dia, apa pasai pulak..cek pun stop tak beli lagi..sob sob..

blu4sky said...

salam kak tek,
wah bestnye tengok roti2 tu..gobu2
me and roti memang takde jodoh..kalau meroti selalu tak jadi.. menci betul..

ahkakbatik said...

T... i know you will come to the rescue... hehe.
betul gak yea.. homemade is to avoid artificial preservatives tapi i still need dough enhancer kalau nk bawak roti pi gathering... takdelah kes kena jeling sebab ada org tercekik makan roti keras.. haha..

nanti i cek the web and give it a try. ooo nestle toll house selalu nampak tp tak pernah try. sat gi beli kt walmart.

choc babka... baru tgk kt utube.. kalau guna filling nutella mesti lg best. wah, tak sabar nak buat !

thanks a lot T !!

ahkakbatik said...

Sha.. melampau dok negara harab leh mata biru ka?


Dinas, kt mesia cek tak pernah beli kopi aik cheong pun... kt sini je takleh banyak songeh sgt.. apo yg ado jelah.... tp tetap sedap di tekak ni banding kopi omputeh yg pahit.




blu4sky.. kaktek kt mesia beli je yang! sumer halalal toyyiban .susah2 diri nak menguli watper... :))

dieya said...

gebusss sungguh ghupe roti kaktek. gambo last tu rupa pizza kat jusco.. ada retail value tu!

baper beradik power ranger haris tangkap kat walmart ari ni?

hainom OKje said...

Balik malaysia bukak bakery le gamaknya...he..he...

ahkakbatik said...

haa.. dieya.. ni belum roti canai value tiket paris atau roti kicap.. meleleh kang.

oleh sebab akai haris lom matang, manjang kena belit dgn ibu... sebelum ibu nyanyuk dan kena belit balik dgn dia... hehehee..



Nom, jgn lupa jadik kastemer aku.. tak sedap pun atas dasar kawan kan... beli jugak!

PatinPasta said...

Tuh dia.. bila dia mula meroti.. memang buleh bukak kedai roti, kedai pizza bagai. Hehe!

Sedap sungguh nampak (tak mo sebut berjejer air liur walopon dok tengah lap air liur ni aa)

ahkakbatik said...

memangler sedap yang oi.. see the leg la... kurap ado, bulu kaki ado.., peta dunia ado... macam-macam ado..