Friday, January 4, 2013

tolonglah bu... bah tak tahan...

tak tahan apa?
tak tahan tengok library ayam  ..

Tolonglah masuk kotak.... pening kepala bah tengok...

Pening?
kaktek suka sangat tengok library ayam tu muntah-muntah... pemandangan yang sangat harmoni.

Pening pada dia mungkin sama seperti kaktek pening tiap kali lepas orang laki guna toilet...
percik sana percik sini.... ya Rabbi...

takpelah.. kaktek penuhi juga kehendak dia sebagai menjalankan tanggungjawab sebagai isteri mithali...hik.






Kali terakhir kira ada hampir 200 buah buku dengan jumlah rabak hampir usd1k.





Mostly dari barnes & noble online web, Thriftbook 2nd hand online shop dan Abebook.com.
Keluaran buku baru dengan harga usd19++, kaktek akan tunggu beberapa bulan selepasnya harga turun ke $11++ dan tunggu lagi special event untuk dptkan dapatkan harga lagi singgit atau 2 hengget diskaun.

Kalau buku lama, pergi je ke Thriftbook.com 2nd hand book like new dengan harga $4 saja termasuk shipping.
Teringat jaman ronda-ronda central market ada jual used book.
Eh? central market ke?  ingat-ingat lupa jaman dara sunti dulu.
Jangankan jaman dara sunti, cemana rupa kenduri kawen kaktek pun kaktek dah lupa.... ngiahahaa..







Selalu abang bagi wish list dan kaktek cek review, cek rege murah... order... dan baca dulu sebelum pass pada dia.
Ada certain-certain buku yang ditulis untuk preteen 12 keatas tetapi amat tak sesuwei untuk anak timur.
Kenalah mak budak tepek label "dibaca when you've reach 18"

Dulu abang tak kisah baca apa jenis format... la ni mintak hardcover je.  Sukati je mintak.



Yeay... dah kemas yang dah dibaca.
Sedia untuk di bawak balik kampung.... err yang tak tahu bila..







Kemas tu maknanya tolak dari sudut sana, letak elok2 kat sudut sini...







Ni bebudak belum baca.







Sudut semak dah jadi sudut dak kecik.







Library baru sebelum jadi ayam balik sebab tangan ni gatai je nak menambah reta.




Ehem... sebenonya nak eksyen kt orang middle east yang takde fireplace tu... ngeh ngeh ngeh..

14 comments:

hainom OKje said...

Ho..ho... ambo dak herang pung!
Buku omputeh tu lagi dok herang sebab dak panda kecek omputeh! he..he..

Duk Malaysia lagi best....( nak sedapkan hati sebab tak pernah gi oversea )he..he..

ahkakbatik said...

dok mesia memang best Nom... tapi tetap kat sana takdek fireplace kannnn.... ^_^

~jeet~ said...

apa kes fire plce xde fire..hehehe..meh kite bako..!! :)

sy beli buku, tapi sy lambat sgt baca buku,
camno tuh ? ;)

ahkakbatik said...

apa kes beli buku tapi lambat sgt baca? nak kena bako..!!

ktek nya buku adult memang lambat abis baca.. kalau baca young adult citer2 teen ngalahkan dragon kepala 4, cepat je abis baca.. tu masuk kes apa? heh.

mama maman aka yana said...

kami kat selangor nih pun takde fireplace gak kak.. hahaha.. :)

Real Life in Malaysia said...

dear Kaktek,

fireplace orang di sini ... kat luar rumah ... daun itu daun ini yang kering kumpul ... malam malam nanti kite bakar ye ... duduk duduk sambil merenung malam ... kat amarika tak boleh bakar in the open kannn :) alahhh kat sini pun tak boleh juge ... but longgok longgok kecik tu tak kuasa lah saman kuttt ... halau nyamuk he he ...

Dinas Aldi said...

Huihhh buku banyak! Heavennn!
Yalah betoi macam komen kat ataih tu, sini fireplace kat luaq. Kalau tak bakaq sampah pun, buat barbekiu gitu, kehkehkeh!

Erin said...

kalau kat mesia ni buku byk tu dah ribu riban kak huhuhu. sewonoknye dpt beli buku murah2

Shamsiah Abdul Rahman said...

Ehem ehem ehemmmmm..

YA.. ORG MIDDLE EAST TAKDA FIREPLACE.. (capitol letters lagi tu)

Kak Tek..
Cik Asben line telecommunication.. sana mana ada projek baru.. unless Nokia ada budget gempak maybe la kut..

Btw, Sham nak balik raya June ni.. jom kita berjemaah..

Yong Is My Name said...

Kak tek,

bestnya buku-buku tu!
kat bahrain ada fireplace tau kaktek,
tak caye?
meh dtg umah yong, yong tak bolehla nak eksen dlm blog nanti ada pulak Pak Arab datang rumah nak share sekali ;-)

ahkakbatik said...

yana.. selangor ada lagenda awet muda pak tempe je.. tu kt sini takde tu!



RLIM.. sini takleh bako-membako... dok luar memalam pun takde org buat... sojukkkk.... hahahaa.


Dinas... pasan tak tu buku2 young adult je banyak? salah satu terapi utk mak budak perasan terasa sentiasa muda... hihihi..


erin... kaktek cek rega mph.. semua rega 2 kali gando... mahei.


Sham.. nokia freeze dh lama doh. somi ktek ngan ericsson pun sorang wat keje utk 4 org la ni... hampeh. tapi takpe.. kami ADA fireplace la ni... hah hah..



Yong.. bahrain ado fireplace? untuk bersauna ke haper?
eehhh.... leh ler somi ktek hantar resume ke sana pulak... hahahaa...

PatinPasta said...

Tau Kak Tek dok membebel pasal library, pasal ayam (uh?) tapi masuk telinga kiri.. keluar telinga kanan sebab dok kepochi skodeng buku-buku Kak Tek. Siap ada buku bercucuk tanam tu, caya lah! Ada petua camno nak tanam cili padi dan serai?

ahkakbatik said...

Aida... banyak tips dia bagi.
ada macam-macam.
yg plg simple kaktek ikut sekarang ni ada 2 steps je.
senang sangat dan pasti menjadi.

step 1. keluar duit
step 2. pi beli...

ngeh ngeh ngeh... jgn mare nnti kena juai!

nor laila said...

Linda,balik Malaysia nanti boleh buat
galeri buku...