Tuesday, January 29, 2013

org kg semua sudah tahu...

Last few days kaktek bizi menyoping barangan kiriman orang kampung.
Almaklum sejak 3 tahun lepas dok pong pang pong pang cakap nak balik for good tahun ni... maka bermula tanggal 1 januari lepas,  tiap hari dapatlah soklan2 cepumas ....

betulke nak balik?..
bila nak balik?..
jadi ke balik?..

dan soklan plg kejam,

tiket dah beli?!....

Depa ni sibuk tanya bukan sebab dah rindu.... tapi sebab nak mengirim.

maka kaktek ambik masa beberapa malam lepas juga untuk bertafakur mencari alasan nak bagi kalau tak juga balik-balik mengikut angan-angan asal.
Lesson learnt, kalau cerita belum konpem baru nak berangan-berangan, takyah sibuk-sibuk nak kepoh kat orang.. la ni kekepohan itu memakan diri..... padan muka aku.



muka kaktek bila tension... 


Alkisah sejak mula jejak kaki ke bumi kafiristan ni dalam tahun 2010, kami plan nak bermastautin selama 3 tahun saja.  Maka cikalang masa sudah sampai...... akaun bank tak penuh-penuh... isi sikit, surut manjang.... orang kampung hengat dok amarika ni kaya... keta besar, rumah besar, baju branded, piyuk branded... guna kitchen aid lagi ......depa tatau keta besar tu sama rege kancil 2nd hand... baju branded sama rege baju kikilala...piyuk branded sama rege piyuk cap boya..... yg depa tetap tertanya-tanya.. pasaipa cakap tak kaya-kaya? pasaipa kaktek masak makan lauk, ciskek, roti hari2 nak jimat duit daripada makan kedai tapi tak kaya-kaya?
pasaipa sultan2, anak2 sultan, adik gebadik cucu cicit sultan takyah keja pun boleh makan hangin buang duit rakyat semedang? tak payah susah2 fikir nak updet resume, takyah sibuk check duit belen akaun cukup dak nak bayo mortgage rumah, duit kolej anak-anak, insuran famili, mak pak nya elaun.., tetiber tayar keta pulak dah botak.
haish.. emo sket pagi senin ni sebab semalam tertengok lagi plat keta sultan yang rega setengah jota tu.... apolah keja dia takat pi konvoi je tu... (maulah cek kena bambu dengan rakyat jelata depa kang)


Maka untuk pengetahuan kome kalau nak tahu... kalau takmo tahu pun baca jelah... dah nak setengah karangan korang baca, takkan nak stop kat sini dak?
bak kata pepatah, bako arang biar sampai rentung..... buat keje jgn separuh-separuh.. maka sila baca sampai abeh untuk mengelakkan kome derhaka pada peribahasa.


gambo takde kene ngena.. saja suka tepek.


Kaktek sekorge ni sebenaunya......(emm gaya org nazak nak turunkan wasiat)...
dah pindah-randah sejak kawen 14 tahun 11 bulan 2 minggu yg lepas (ehem.. 2 minggu lg enibeseri you)... kami tak pernah dok satu tempat lebih dari 2 thn 2 bulan kecuali sekali waktu dok di Malaysia selama 3 thn... 2007- mid 2010.
Makanya... montot somiku sudah paneh... tangan gatal updet resume.  Hampir 3 thn di sini pun dia sudah bekerja dengan 2 kampeni.  Maka kalau sudah nomad itu jiwa nomadlah sampai bebila... sama seperti kalau sudah dilahirkan jawa, walau nama sebijik pakistani sekalipun, tempe tetap menjadi pujaan hati.




In sha Allah ada rezeki resume sangkut dimana-mana kampeni besh-besh di tanahair (demand nak yang besh je.. masih tak sedor diri), atau mana-mana kampeni dekat2 sikit dengan tanahair, silalah ofer somi kaktek keje yea....  kurang2 dah dok dekat2  sikit tu nak merajuk ngan laki ke.. kaktek boleh lari balik kampung dan abe gapo boleh cecepat beli tiket flight cari bini dia dan pujuk. (kes baru layan citer hindustan semalam daaa... nak cari gunung macam dalam citer, leceh nak drive 15 jam ke grand canyon....)

Dok sini nak merajuk ke, meroyan ke... mana nak lari... melangok jugaklah di rumah depan lappy cuci mato nengok food processor kitchen aid sambil berangan suatu hari laki akan pujuk bini dengan menghadiahkan food processor itu ....... (utk makluman, food processor kaktek masih di kedai.. huhu.)



Asalnya nak tulis pasal chocolate babka experimen minggu lepas...
ini semua sebab 5 hari takde sessi merapu di blog.... tajuk lain, gambo dah siap tepek aleh-aleh keluar cerita lain.

Cerita chocolate babka tu esokla yea... sekian sessi perapuan hari ini.

25 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek,
Dah ada ke company idaman hati?
BTW, Cik Abe wat Nokia ke Ericson?
Kalau Nokia.. meh la try berjemaah kat sini pulak..

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Tersedak kopi tengok muka kak tek waktu stres. hahahaha...

Tulah kak tek patut jangan announce nak balik bila. dah announce awal2 dah ramai orang booking barang. hehehe

Mak Piah said...

KakTek... sampai ke sudah MP gelak tiap kali nak panggil nama kaktek.

kekwatttttt nyer muka kaktek tension. lol. Ai mecik u! LOL.

ahkakbatik said...

Sham, la ni dgn ericsson.. tapi alcatel, nokia, zte, huawei semua dia pernah belasah dulu... keje sinomad kan.. haha..
teringin gak nak ke sana.. boleh buat umrah diskaun ticket tapi somi serik keje negara arab. (pengalaman sebulan dh serik.. ngengada kan..).salut kaktek pada yg dok sana bertahun2.
dah dpt mana2 kang istikharah lah kita... kot rezeki memang ke sana nnti.



Farah... pasaipa? hang bayangkan kaktek jauh lg comei dari tu kaaa?? nnti muka time sembelit kaktek tepek lagi... ngeh3x.

excited dah terannouce ler.. gara2 fesbuk dn blog le ni..(ceh taknak ngaku salah)... takpe yg booking dgn air liur dpt ayaq liuq ler jekk.....

ahkakbatik said...

MP.. rahsia ai makan cengkerik je tau... nanti muka tersedak tempe, kita tepek lagi...

T said...

Saya dulu pun tak boleh duduk satu tempat lama-lama jugak. Tiap-tiap tahun pindah rumah. Tapi… tapi… pindah within 10 minutes away. Bila time kena buat paperwork yang kena letak address history. Mula la kalut, tak ingat.

blu4sky said...

kak tek,
pehh muka tensi mcm tu.. sexy tu.. muka sexy camne pulok :p

Anonymous said...

Husband kakteh keje apa.. Degree apa? Keje Google haji byk.. Pharmaceutical pun gaji tinggi?
Kak ayda indiana..

ahkakbatik said...

T.. ngerilah nk pindah within us. tukar address kena tukar driving license.. tukar state lagi haru.. nightmare nk pi DUI.. ambik test lagi.. nak file tax banyak songeh.. alang2 pindah, keluar negara teruih senang.



blu4sky... sabau... nnti kaktek tepek gambo time sembelit..



err.. kak Ayda yea.. oo skodeng blog saya ye selama ni.... somi saya telecommunication engineer.. la ni attach dgn projek AT&T.. plan nak pasang menara henpon tu kat mana.. kenapa kualiti hampeh.. hehe. Keje banyak... tp umuq dh lanjut ni milih dah.. alah.. cerewet macam org2 tua yg lain.. haha...

harnidahussin said...

hahahaha..kak tek...nanti dah confirm nak balik roger2 tau..
saya tak pesan awai2..nanti kak tek tensen kalau hari2 saya tanya bila nak balik..kuikuikui...

nomad2 pun..pakai kitchen aid tu ;)

kelas kau jah...ehhh

ahkakbatik said...

hahaa iyo.. kaktek roger jgn risau.. org tanya2 nih kaktek risau sebab kaktek ni makin tensen makinlah bertambah gorjes... ngeh3x.

CS said...

AB
Ngata sultan kita eh?? heheh... katalah, katalah.. Sah pembaziran kan?

Cepatlah balik Msia wpun kita takde niat nak kirim apa2.. Kita nak oder chiskek aje..

dieya said...

kaktek.. jangan balik!!! jangannnn!!!
dok laa amerika.. dieya nak utilize US visa nihhhhh

Dinas Aldi said...

Beb, terkesima cek nengok wajah hang masa tension. Kalau gitu, selalu tensen pun takpa :)

Cek nak mintak email address, boleh idok? Tak tak, cek bukan nak mengirim barang hape2 pun.
zilndnas@gmail.com

hainom OKje said...

ya atau tidak tetap jadi rahsia...cuma mengagak... lum dapat offer compeni besh lagi sebab tu belum nak balik lagikan kaktek...

penat ko baca sampai juling mata aku jawapan balik atau tidak tak jumpa!huhu

ahkakbatik said...

CS... kain lap teh tumpah CS saya dah beli... ciskek saya sampai msia tak jadi grand canyon dah.. jadi jalan raya berlobang dbkl pulak.



ello dieya.... visa hang seploh tawun baru xpired.. dah timang cucu ler kaktek nunggu kang...




Dinas.. hehe.. nnti cek tepek gambo baru bangun tido.. tapi kome semua kena amik air semayang dulu.. hat etek kang bior dlm iman...




Nom.. aku pun lom tau bila nak balik. ko jgn tanya2.. sepuk kang!

Anonymous said...

Sekodeng tu apa kaktek .. Kak ayda ni confuse byk perkataan baru kat msia tu tak faham ., jgn la balik meh pindah indianapolis ... Meh la ..
Google best place to work and then ada website called glassdoor boleh tengok reviews from current dgn previous employees ... Anak empat kena make $100k baru boleh selesa kaktek
Meh dtg visit indiana ..
Kak ayda

ahkakbatik said...

hehehe.. kak Ayda.. skodeng tu ngintai kak... US jauh sangat nak balik kg... sekali balik cuti maknanya kena dok lagi 3 tahun cover expenses. Gaji alhamdulillah dah capai target tu .. tu yang nak balik fikir gaji kt malaysia gak.. kalau sikit, baik stay dulu tapi homesick sangat dah ni.

kata orang cecah 5 tahun jatuh cinta terus dgn tempat baru.. tu yang takmo cecah 5 tahun tu... kang jadi macam kak Ayda.. skodeng pun tak paham... kihkihkih.. ya ampun kak Ayda....

thanks kak for glassdoor tu.. baru 'skodeng' sat tadi...

Anonymous said...

Ok la tu gaji hubby kaktik .. 5 tahun jatuh hati kat tmpt baru .. Tak jugak ada yg balik lepas 20 tahun dok sini .. Fikir la elok2 suami isteri buat keputusan sama2. Dok sini ada baik ada buruknya kena sedia ambik risiko. Ok now dah tahu apa sekodeng tu ;) nnt kak ayda tanya lagi ye kalo ada words baru2 yg pelik2 ... Oh by the way kak ayda ada anak lelaki umur 13 dan 11 lebihkurang umur anak2 kaktik.. No 3 dgn no 4 .. Older two girls ..

ahkakbatik said...

insyaAllah kak Ayda.. apa2 keputusan nnti kami istikharah dulu. Blk kg pun ada baik buruknya kan.. tp dok sini kena lagi kuat.

kot2 saya tingin nak sampai hajat tak jadi ke niagara fall, leh ek on the way singgah makan free umah kak Ayda nnti... hehe.
saya nk simpan contact kak boleh?
sms saya ek.. 9726799865

Anonymous said...

Boleh boleh ... Ok nnt akak contact kaktik

PatinPasta said...

Amboi aai.. emo ka? Hehe!
Tapi hat sapa kata dok luaq tu kaya sebenaqnya tak betui, saya setuju!
(awat tetiba cakap Pergleh lak nih)

Syok gak ek setiap 2,3 tahun gitu.. pi duk tempat baru. Kalo tak jadi balik Mesia, target pi mana pulak?
(aci dak soklan ni?)

ahkakbatik said...

kan Aida kan.. kita tak kaya tapi henbeg sumer branded2 .. kasut clark, baju banana republic.., keta honda 3.5cc.. rumah sewa banglo.. tapi kita tak kaya kann....

kalau tak dpt mesia yg dekat2 tu okla.. papua new guinea ke.. haha... hantar ke jobstreet je tengoklah mana dpt.. yg pasti benua amarika tersgtlah plg jauh. (jawapan amma pada aci)

Anonymous said...

Kaktik betui ke no ni .. Akak ayda text tak da org jawap pun .. Kak ayda

ahkakbatik said...

ya ampun kak ayda... hehe.. 9726979865... sori.. sori... tak pernah dial no sendiri...