Tuesday, January 1, 2013

muvi singgit dan ayam 8 posen

Bulan lepas jiran kaktek kak Ani Singapore ajak kaktek dan bebudak pergi tonton muvi singgit.
Muvi singgit?

Wayang kain tengah padang macam kaktek kecik2 dok rumah flat dulu ke?
waaah.. kenangan sungguh jaman dulu.... siap jual mercun lagi time bulan puasa.
Masa kecik2 dulu kaktek lasak... jual mercun, tiap minggu mak suruh pi pasar keramat atau chow kit beli ikan... sebut je apa nama ikan, no problem nak cari... suatu ketika dululah..... la ni laki dah ambik alih keje-keje tu... ikan kembung je kenal... pun selalu tersilap dengan ikan selar.

Muvi singgit di sini ada class.  Yang duduk tengah padang pun ada tapi yang tu free... siap dapat pop corn free lagi dari community center.

Kaktek baru tahu pasal muvi singgit ni bulan lepas.
Panggung yang digunakan merupakan panggung lama yang tidak lagi menjadi tarikan pengunjung kerana keujudan panggung2 baru seperti Cinemax yang menawarkan sound system yang lebih canggih.

Di Cinemax, tiket di jual dengan harga usd6- usd10 bergantung kepada waktu puncak.

Di Movies 8 theater, filem-filem yang ditayangkan merupakan filem-filem yang sudah habis tayangan di cinemax dan di dalam tempoh menunggu filem keluar dalam bentuk dvd/blu ray.

Jangan tidak percaya, muvi singgit ni punya linknya sendiri..







Bagaimana theater seperti ini bertahan dengan kadar bayaran movie hanya seringgit?

Haaa.... concessionnya mahal giler...
popcorn kecil cecah usd5... kecik betul kecik..
popcorn besar usd7.50.
Air soda cawan kecil pun cecah usd5

Walaupun mak bapak rasa pandai bawak jajan awal-awal.., pengunjung movies 8 disasarkan kepada keluarga anak ramai.
Lepas tu depa kasik popcorn tu kaw-kaw punya bau sampai masuk panggung....
boleh suruh bebudak tu puasa tengok wayang diam-diam?
akhirnya tiket bayar usd6, concessionnya usd20 selamat....




Keadaan dalam Movies 8 theater ni boleh tahan masih cantik cuma jelas kelihatan sudah lama.  
Sound system pun kejap2 hilang sebelah kiri kejap-kejap ada.... singgit kan... takleh ler komplen lebih-lebih.


Masa ni kaktek tonton citer Brave dengan Syasya dan Haris manakala kak Ani temankan anak2 bujang tonton Odd Life of Timothy Green sampai nangeh-nangeh keluar panggung.

Selagi budak 2 budak kecik tu belum besar, terpaksa kaktek layan citer katun je.








Gambar bawah ni bukan dalam panggung movies 8. 
Ni kedai daging sebab 11 hari tak masak, dalam peti ais ada telur ayam je 3 bijik.




Seperti biasa kaktek borong ayam 40lb (18kg) dengan harga usd32.
Maknanya 1lb cuma 80 sen atau 1kg berharga usd1.76 (rm5.30)
harga murah dengan syarat kena borong bundle.
kalau kaktek beli retail, 1lb adalan usd1.30 atau 1kg berharga usd2.86 (rm 8.60)

40lb ni boleh tahan 3 minggu dan makan ikan 2 kali je seminggu sebab ikan mahal.

Minta maaf, kedai jual ayam ini tidak punya linknya sendiri.. heh


                     



Maka kalau uolls datang umah kaktek... takyahlah puji-puji kaktek baik hati kaya kasik makan ayam hari-hari....
sebab time masak ikan, kaktek makan sorok2 masa tetamu dah masuk tido.... ngeh ngeh ngeh...

11 comments:

Dinas Aldi said...

Kehkehkeh lawak la heh bab masak ikan sorok2 tu.
Tiket wayang murah tapi dia bantai pekena jajan mahai2 naa, jenoh la. Popcorn memang wangi la, kadang2 kalau tak beli masa masuk panggung, asyik dok tercium bau popcorn orang sebelah, adoyai..

Anonymous said...

citer katun BRABE tu saya sewa 48 jam dari Astro First. Rega RM10.00 ++ Tapi "Istanbul Aku Datang" kena charge RM15.00 ++, Mahal sikit.
Odd Life of Thimoty Green ahkak suruh depa tengok kat youtube je. Pandai-pandai la depa nak idup.

Rasanya berbaloi tengok wayang kat rumah sebab saya celedik, waktu makan kami ber4 hadap Tv, jadi tak payahlah berpopcorn atau coke bagai.

Ahkak

ahkakbatik said...

Dinas... popcorn sini tak manis pun.. depa suka letak garam dan butter tapi tekak bebudak ni leh masuk lak tu.. tekak melayu nk manis2 je., tu pasai kena diabetes.
kalau mai den pesan awai2.. puas2 makan ikan yea... sini tak jual ikan. ngeh.




Ahkak.. saya nengok istanbul aku datang pree je kt malaymovies.. hehe..
alaa we all takde entertainment lain kt sini kan.. tu pasal bebudak ni sekali sekala nk keluar rumah. asal keluar usd terbang.. asal keluar mak nya rabak..

Real Life in Malaysia said...

... sempat je snap gambar dalam market ni ye :)... hypermarket security sini sure kacau kite ... :)

and ... i think ikan di malaysia pun mahal lagi dari ayam especially musim tengkujuh ni ...

salam:)

CS said...

AB
Kita no hal makan ayam tiap hari. Tak makan ikan sebulan pun tak kecik ati. Mcm2 boleh dimasak guna ayam, sure tak jemu punya.

Ehem...komen2 dlm kotak pada entri2 yg lepas dah berjawab lum? *mode cikgu besar pegang rotan*.

ahkakbatik said...

RLIM.. tahap kedai runcit ni takde security.. :D
belum try snap gambar dlm hypermarket sebab tak pernah nampak org lain buat.. haha.



err.. cikgu besau CS... ampunn.. saya habiskan homework sekarang.. ni semua salah blogspot nya recent comment gadget..(biasalah bagi alasan salahkan org len..ngeh)

PatinPasta said...

Kak Tek,
Wayang singgit? Caya lah! Bawak pop corn dari rumah la Kak Tek. Jenama Carrefour baru posen2 je sepeket.
*nasib baik saya tak minat pop corn

18kg ayam sekali beli? Bubuh kat mana? Sah freezer gedabak ni.

ahkakbatik said...

tulah Aida.. lenkali bukan popcorn je bawak.. cekodok.., kipap pusing.., kek gula hangus...

ayam tu sumbat2 je asal muat... takleh tunjuk kang tamu tak lalu makan.. hahahaa..

hainom OKje said...

Tek...senang jugak nak dapat ayam halal kat sanun eh..

ahkakbatik said...

Nom, pakistani ghamai.... seluruh dunia ada je muka depa...

nor laila said...

murah ye ayam tu...tapi makan selalu sangat pun takut kan..