Friday, January 11, 2013

fever, flu and antibiotic

Agak-agak tajuk entry hari ni bakal menarik perhatian medical student pulak tak? hehe

Budak kecik akhirnya boleh pergi sekolah hari ni.  Tiap hari demam mintak pergi sekolah.  Best sangat pi sekolah... menan banyak.. kawan ramai... cikgu baik.... tak macam duduk dengan ibu kat rumah... ajak baca buku, ibu layan setengah jam je.. lepas tu ibu ngadap laptop dan buat2 rajin bila babah tepon.. erkk.

Ibu pun seronok gak dak kecik pi skolah.... rindu betul dengan walmart.  Kalau bawak dak kecik awal-awal dia cakap "i want one more power rangers sword"...
kat rumah dah ada 3 pedang ... tak dapat pedang, dia mintak ironman mask pulak... nak tambah koleksi disamping topeng yang dah sedia ada

Seronok betul jadi budak kecik ek.... kalau kaktek boleh suka-suka mintak kitchen aid lagi kan best.  Blender ka.. food processor ka.... bread maker ka.. saja buat tambah koleksi.

Hari ni Haris dah boleh pergi sekolah... tapi.... akan tetapi.....  Syasya, Ajik dan Abang pula demam !   Babahnya yang tengah demam jugak akan balik petang nanti.


Rak ubat flu/fever yg hampir kosong di farmasi ambil dari wall fb member kelmarin.



Suhu turun naik mendadak.  Semalam 14C paling tinggi, hari ni 21C, esok 12C, lusa 6C !!
Takpe.. ni  ujian Tuhan buat menghapus dosa-dosa kecil.

Demam biasa akibat virus hanya perlu ubat-ubatan tahan sakit di farmasi.
Selepas 3 hari jika demam bertambah, sakit tekak, cirit-birit atau simptom-simpton lain bertambah, haruslah tabur duit pi klinik untuk dapatkan antibiotik untuk menghapuskan bacteria.

Ramai orang suka jumpa doktor walaupun baru sehari demam.
Di internet banyak artikel menerangkan virus demam akan hilang dengan body immune.  Banyakkan minum air, makan makanan sejuk, mandi air suam... tapi orang dokkkkk... pi jumpa doktor.. dan doktor dokkkkk... pi bagi antibiotik.

Hello..... antibiotik hanya bertindak balas dengan bacteria, bukan virus.

By the time kita makan antibiotik, virus demam dah hilang... pastu kita percayalah antibiotik tu yg pulihkan demam.
Dan doktor tak pernah beritau hal itu kepada pesakit....  nanti clinic dia tak masyuk duit maa....
Clinic sini sekali tunjuk muka kena usd25... pastu depa claim kat insuran kita lagi usd300 untuk consultation... tak dapat ubat... dapat prescription je.. pi farmasi beli ubat sendiri.

Lepastu dia bagi ler tips sikit-sikit.. untuk demam tu nanti beli ler ubat tahan sakit di farmasi... kalau batuk beli je ubat di rak farmasi... tapi kita tak faham-faham.. dokkk.. la jumpa depa gak !
Kaktek jumpa sorang je doktor di swiss dulu ada beritau kalau demam, tunggu 3 hari baru mai clinic.., baru nampak simptom bacteria. Kalau cirit-birit, minum je coke banyak-banyak.

Walaupn dah tau, abe gapo kelam kabut gak nak jumpa doktor tiap kali ada siapa-siapa demam.  Semalam dia bebel suruh kaktek bawak Haris jumpa doktor.  Kaktek cakap budak tu dah nak sihat.... nanti doktor cakap benda yg kaktek dh sedia tahu.... tapi dia suruh gak.. gaduh-gaduh sikit.... masing-masing tak puas ati.
Kaktek buat-buat konon bawak pi clinic.. almaklum.. dia call je.. mana dia tau kaktek kat mana kan...

Aleh-aleh kepala kaktek mengong hari ni macam nak kena demam... balasan Tuhan sebab bohong kat laki....

17 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek,
Kami kat sini pun tengah mula nak demam. Haazem & Arif dah mula bateri weak. Sham lak dah mula sakit tengkuk dan pedih mata (nak demam la tu). Berjangkit dari Cik Asben la kekdah nyer ni.
Cik Asben lak baru jer fly ke kg Mak Piah. Mmg dugaan tul la..

p/s;
Tu la, tak baik membohong.. la ni Tuhan bg cash..

ahkakbatik said...

amboi.. sodapnya hang punys p/s kat kaktek... hadoiiii.. hahahahaa...

T said...

Saya baca ada big flu outbreak dekat US.

Saya pun baru baik demam ("cold" tu demam ke dalam bahasa melayu? bantai sajalah). Siap ada bronchitis lagi. Jadi jumpa la jugak doktor last week setelah batuk macam orang tua selama beberapa hari. Dapat la prescription cough syrup yang ada codein tu. Tapi tu untuk cover symptom je waktu malam. Waktu siang still guna over-the-counter stuff to loosen the mucus, Jadi masih la batuk macam orang tua.

Tapi betul la, kalau demam (cold/flu) bukan boleh buat apa pun except until it goes away. Make sure the mucus is out and tak jadi teruk into bad bronchitis or pneumonia, At the mean time minumla teh and makan sup banyak-banyak along with the Expectorant.

My spouse pun jenis suruh jumpa/call doctor. Sebab dia tak tahan dengar batuk-batuk. By the way, kalau call doctor, tak kena charge. Dia boleh send the prescription to the pharmacy. Sometimes, dia suruh datang jugak kalau still teruk or dia request pergi test for strep throat or staph infection. Dekat sini lab selalu lagi murah dari doctot's visit. And you must have a good insurance sebab doctor's visit $30. Mine dekat $100 jugak. Jadi memang jarang la jumpa doktor outside of annual check-up. Memang takde la nak request MC dari doctor setiap masa :-P


ahkakbatik said...

T... yelah... kaktek baca pasal flu outbreak.. ingatkan di Texas saja... masa ni menyesal pulak tak ambil flu shot.. malas punya pasal kan.. dah kena baru nak ambik takde faedahlah pulak.

Luckily bebudak ni tak batuk walaupun syasya ada asma. my husband ler dh seminggu batuk susah hilang.. tambahan dia smoker.

tak terfikir pula pasal prescription over the phone tu.. nasib baik you mention sebab asthma inhaler syasya pun dah habis... kaktek dok fikir cemana nak beli baru ni tanpa jumpa doktor.

nor laila said...

as salam singgah sini....tak de nak komen apa pun...

Real Life in Malaysia said...

asslamualaikum kaktek ...

mudahan cepat demam tu pergi ...

about batuk ... if dry cough ... i try as much as possible to take cough syrup to sikit-sikit but selalu ... to keep my throat clear ...

once ... i found out ... after weeks and weeks of dry cough ... one doctor said your cough is indication of irritation due to mucus trickling down your throat from your sinus area ... begitulah lebih kurang katanya ...

... but the worst case led to a three day hospitalisation ... this time doctor tu cakap ... kena ambil antibiotic via injections sebab antibiotic taken orally tu tak di absorb well oleh badan ... macam-macam ... hanya kerana batuk bertuah ... :) but now AlhamduliLLAH ...

... kaktek you take care :) kalau emak demam sangatlah kepayahan seisi keluarga ...

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek,

Kan dah kena 'daulat' tipu suami. hehehe. kitaorang kat sini pun dah start bunga2 demam. Saya batuk, LH batuk (macam orang tua) gamaknya gatal tekak sangat n selsema. Menjejeh je air hidung keluar. Kesian. Nasib tak demam.

ahkakbatik said...

RLIM.. member disini sejak flu epidemic ni ada yg kena cucuk punggong, ada yg masuk ubat ke dlm hidung... hanya berpunca dari batuk.
Thanks for the doa dear.. Alhamdulillah kaktek takde batuk.. atau belum ada.. haha..




Mami LH.. yea.. cuaca di tmpat MLH lagi gloomy.. maca sedih je dok sana kan.. tak ceria walaupun kicap banyak.
kaktek belum dpt demam... antibodi sedegil tuannya kot tp somi nya batuk yak surut2.. mungkin dia yg ketulah cari gaduh dgn bini... haaaaaahahahaaa...

T said...

Kaktek,

terlambat bas.

regarding the post about macaroon below, Vanilla Extract tak halal tu related to alcohol ke?
If that's the case, fyi, not all alcohol are non-halal. Check out jakim link below. Kalau vanilla in bourbon, yes ada arak, but typical vanilla extract selalunya guna chemically produced. Also, even kalau the vanilla extract has 35% alcohol, the final product tend to have less than 0.1%.

http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/alkohol-dalam-makanan-minuman-pewangi-dan-ubat-ubatan

Hope the link would be useful to you. There's a lot of confusion on the matter, even among muslims.

p.s. next time buat la chocolate coconut macaroon. Mmmm…sedap...

ahkakbatik said...

thanks a lot T... sebelum perasan ada alcohol di label, puas dh guna vanilla extract ni. takde rasa bourbon pun..(as if i know how it taste.. hehe) ada rasa TOINGGGG..kt tekak kalau betul alcohol drink kan.

Terdetik masa guna almond extract substitute for rum masa nk buat tiramisu.. memang ada rasa TOING tu.. then member mention semua extract ada alcohol and i pun stop ler guna.
After reading the link, i rasa confirmlah alcohol in vanilla extract could be from chemical product.
but hey.. the link also said alcohol could come from kekacang... wah.. almond extract rasa toing tu pun halal ke... emm yg tu was2 lg.

the macaroon only took 1/2 an hour siap boleh makan... next time choc macaroon aku datang!!!... :D

Dinas Aldi said...

Salam Kaktek. Cek kalau sakit, kena gak pi klinik. Kalau tak pi klinik, tak dapat la MC. Bos tak terima kalau pakai pi farmasi ja beli ubat. & dah tua2 camni, bos pun tak terima jugak kalau mak tulis surat bagitau anak dia sakit takbleh pi keja. Kehkeh. Kehhh.

Dinas Aldi said...

Allah, lupa pulak nak tulis, semoga Kaktek sekeluarga cepat sembuh, amin.

T said...

Kaktek,

Based on what I read, alcohol is halal so long tujuan dia bukan untuk buat arak. Basically, semua benda yang kita peram akan producekan alcohol. Even roti, tempeh, kicap, tapai, etc. And alcohol produced as a side effect is halal.

Another I gather, even for halal alcohol, the alcohol content in final product should be less than 5%. Here's the snippet.
"Makanan atau minuman yang mengandungi bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkohol untuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan sekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu adalah tidak memabukkan dan kadar alkohol tidak melebihi 0.5%."

In in most baking cases, memang senang pass la. For example, in 1 tbsp (15 ml) ada 5 ml alcohol. Bahan lain should be at least 100g. In most cases, it would be way more pun. But, drinking straight the extract is not recommended, since it definitely has more than 5% alcohol.

One thing about alcohol as bahan pelarut, it brings up the flavor. Sebab tu the almond extract taste that way. And possibly higher alcohol content too, if it doesn't say the percentage just assume it's on the high side. So. your recipe should modify as such.
I'm not a big fan of the almond flavor. So much prefer the vanilla or lemon zest flavor. Kalau buat tiramisu, you can just skip the alcohol altogether without substitution. Just make sure the coffee/esspresso is strong.

p.s. Vanilla extract with bourbon adalah sangat mahal. jadi most likely you would never accidentally bought that.

another hot debated issue is cream of tartar. At least in the states, all the commercially sold cream of tartar (e.g. mccormick) are made with grape juice and not wine. While traditionally made wine by product, it's cheaper to make using with grape juice (you know, capitalism).

harnidahussin said...

semoga semua cepat sembuh yer kak tek...

mama maman aka yana said...

kaktek.. anak sy.. maman dah masuk dua mingu mc.. dpt demam campak (chicken fox) huhuhu.. mama dia lagi la risau sebab blm kena lg nih.. minta simpang la kann..:)

moga kaktek anak beranak akan sihat kembali..

ahkakbatik said...

aisey T.. being a typical malay kan, i never read about alcohol. di malaysia they all dah hide awal2 semua perkataan alcohol di label supaya tak jadi kontroversi.

you definately shed me some light. cream of tartar pernah ada debate among us when one of us brought storebought sponge cake to the gathering. Kena tegur in public kan so afterthat semua org avoid any food yang boleh jadi kepochi... :D

dulu pernah termakan tiramisu ada rum... sedap (syyhh) that's why i tried to get rum substitute.. hehe.

wil read more about alcohol in food and thanks a lot T for this good news.




Aida, Yana... mekasih.. semua dh sihat hari ni.. kaktek tak jadi demam pun... sakit kepala acah2 sebab tipu laki.. kecut lah perut ni sat.. haha.

hainom OKje said...

Sian ko tek....tak pe..dosa ngan laki dh hilang separuh.....yg separuh lagi tu tunggu next demamlah...haha