Friday, January 11, 2013

Chewy Macaroons

meh main masak-masak pula..
almaklum weekdays laki takde ..
kurang kasih sayang kita...
marilah memasak bersama chenta... (cook with love haa..)



Chewy Macaroon dari buku Taste of Home Complete Guide to Baking








Resepi sangat mudah.  Vanilla extract yang tidak halal diganti dengan esen vanilla dari kedai daging.
(update - Thanks to T from The Silver Liningsaga, artificial flavour in food could be chemically produce and halal mengikut Jakim punya link)

Anak dara suka sangat pavlova tapi ibunya malas beli buah.  Lebih-lebih dah 3 hari dak kecik demam tak pi sekolah maka ibu pun tak boleh nak kemana-mana.

Pavlova pula apabila di letak fresh fruit atasnya, tidak boleh disimpan lama kerana menjelang esok buahnya sudah tak sedap.








Maka kita ikut resepi macam pavlova tapi bukan pavlova.
Sedap mungkin macam macaroon sebab nama yang sama tapi kaktek tak pernah makan macaroon pun.
Orang di Malaysia je kecoh-kecoh pasal macaroon... di sini cuma ada macaroni.






 Sila guna telur ayam, bukan telur itik atau telur angsa.

(pilihan tajuk hari ini adalah untuk menarik perhatian pembaca blog masakan pula..... hihihiii...)

13 comments:

hainom OKje said...

Cantik ko punya biscuit tu Tek....ayu je.....gebus!!

hainom OKje said...

Cantik ko punya biscuit tu Tek....ayu je.....gebus!!

blu4sky said...

salam kaktek,
one question, apa pasai teluq sana kaler putih.. this teluq refer to that 2 biji dalam pinggan ye

harnidahussin said...

kak tek..nampak sempoi jer..nak try ler ingat kalau rajin la weekend ni...tak pun weekend depan..hhahahaha

ahkakbatik said...

ala Nom... simple resepi camtu kalau tak jadi gak bangku sgt tangannya Nom..




dik blu4sky... jgn tak caya.. ayam pun ada bangsa... ayam sini jenis white leghorn chicken... ciken omputihlah... rasa dn nutritionnya sama je. dan kalau dh jawa makan telo omputih ni idakler jadi omputih pun.. tetap jawa...




eleh Aida.. hang tau-tau keluar entry kuih tunjuk... menchik tau..

Real Life in Malaysia said...

kaktek ... 2 s ... simple and sedap ni :)

p/s: teringat ... 5 s dan 8 s jumpe di sebuah pejabat kerajaan ...

nor laila said...

aku rasanya idakle sampi nk berpavlova tu...takat cucur ikan bilis udah sedap sangatle..haha

CS said...

AB
Bahawasanya macarons dan macaroons adalah berlainan entiti. Macarons guna serbuk badam.

Hmmm...kutuk kita guna kamera hp cam ayam ehhh? heheheh.. Nantilah I upgrdade ke cap angsa plak.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek..
Cis.. propa je lebih..
Ingat sungguh2 la tadi..

p/s;
Sham bkn jenis suka bake pun.. saja nak tgk gambo..

Dinas Aldi said...

Macam koi bakaq ja dah ghopanya, putih gebu gojes gitu. Kesian kat saya, macaron ka macaroon tu pun tak pernah rasa barang sebijik. Sedap kot eh.

ahkakbatik said...

RLIM... wah. 5s tu mesti sangat-sangat-sangat-sangat sodap tu... 8s tu mau sampai-senak-sangat5-sodap tu... melamaau sedap!



laila.. cok ikan bilis memang takleh lawan lah... lebih2 yg mai dr sg besar.



CS... ooooo.. satu o dengan 2 o tak sama yea...
baru tau walaupun kemera saya jauh UP dari kamera CS...kehkeh.



Sham... propa lebih tak kena bayo.. free je.. hehe.
baru start baking tahun lepas sejak baru sedar kek dan segala roti sini tak halal... sebelum tau tak halal, habis melantak semua dah.




Dinas... tu semua propa je lebih. macaroon tu macam cekodok je.. nama je tuka.

PatinPasta said...

Err.. tuh daun apa. Pucuk ubi ka? Bubuh tu ka sebab tu jadi chewy? :D

ahkakbatik said...

Aida, daun berterabur kt backyard.. tang chewy tu tukang masak tak mandi 3 hari.. lagi lama tak mandi bole jd bubble gum... trylaa... try laaa...