Thursday, January 17, 2013

Power rangers... to the rescue!!

Lagu tema power rangers kat title tu....  
Ada banyak lagi lagu tema yang lain... nak kaktek nyanyikan? ujan kang.

Masuk hari ke 2 ni kaktek pening kepala.
Bukan demam.  Sihat walafiat walaupun mandi 2 hari sekali.

Si Haris takmau pergi sekolah. Menangis-nangis.
Bukan kena buli, bukan kena cubit, bukan banyak homework...
dia nak sambung tengok power rangers subuh sampai malam ..
Penat weh kaktek nengok power rangers tu berlawan dengan nightlok tak berhenti-henti.




Power rangers samurai, power rangers STD, Wild Force, Dino Thunders, Ninja.... semua dia kenal.
Ini sejak TV boleh surf internet, dia kelik icon netflix, type POW di search column... semua specis power rangers keluar.
Payah jugak budak dah kenal huruf ni.
Paling dia minat, Power Rangers Turbo sebab salah sorang rangers tu budak sekolah rendah tapi bila jadi Rangers, tetiber saiz macam budak besar.  Huhu... sapelah buat citer ni...  lojik lgi citer Adam dan Hawa.

Selalunya pagi2 kaktek bagi peluang dia nonton sampai waktu nak pergi sekolah.  
Oleh sebab dah start menangis semalam... hari ni kena off tv 40 minit sebelum pergi sekolah.  
Ajak dia masak bekal sosej sama-sama... sediakan bekal air.... cari kasut....  macam dah ok.  Aleh-aleh.... keluar kereta depan bangunan sekolah, dia nangis!

hadoi.... nak cubit tak boleh.. di pujuk tak makan pujuk... seret ler cecepat sampai cikgu nampak nanti cikgu tolong pujuk.
bebudak ni peel kalau depan cikgu elok je cepat diam... why laaaa.......


Siapa-siapa ada cadangan nak bagi budak masuk 5 tahun lupakan power rangers nya dan mula berpijak di bumi nyata memikirkan bagaimana mahu menjana ekonomi negara, penstablilan politik dunia... sila-silalah tolong kaktek yea...



Power Rangers, Wild Force!!




Buku LOTR yang di order Jumaat lepas baru sampai.

Kaktek tak minat sangat pun movie nya.  High fantasy sangat .... takat-takat citer pujuk bini tepi jeti ke... joget pusing-pusing atas gunung ke... bolehla ambik kelojikannya lagi... 
tapi citer pokok berjalan-jalan siap  keluar mulut bagai nih, semputlah nengok.
Kalau pokok ada mulut, depa guna untuk makan ke? ada mulut tu maknanya ada tempat berak ke? cemana hobbit2 tu panjat gunung berhari-hari tanpa toilet?  mak aih....






Oleh sebab dah janji pada sulung kalau dia habis baca Harry Potter maknanya dia akan minat LOTR, ibu akan beli.  Maka dia sudah tuntut janji manisku....

Total 4 buku softcover sebab kalau harcover tambah usd22, maka yang ni kaktek spend usd37 saja.  Kalau paper mass market iaitu buku saiz lagi kecil, set ni cuma usd22.... tapi terbeliak ler bijik mata nengok tulisan cinonet-cinonet.


Tahukah anda penulis LOTR ini iaitu JRR Tolkien sudah mati pada tahun 1973 ?!!
Bukunya terjual 150 juta seluruh dunia dan dia dikenali sebagai lagenda perintis penulisan high fantasy dan kemudiannya diikuti penulis-penulis lain mengeluarkan buku-buku seperti Chronicles of Narnia, Harry Potter, Game of Throne, Inheritance Cycle dan lain-lain.

Oleh sebab kaktek tak pandai fantasy sangat.. takat dulu kecik-kecik nak jadi Cinderella je jumpa anak raja... akan tetapi lahir di zaman anak raja semua hampeh-hampeh cari retis je maka pelamin anganku musnah.

Angan-angan..
bila mencari pasangan..
yang bakal jadi pilihan..
si hartawan...

cak pong...cak pong...




p/s Aida patinpasta.. yg ni nikond3000 macro iso400 siap frame gambo tapi dok godek-godek, aperture ngan shutternya takleh tuka setting lah... cap ayam betui.. tgk gambo org semedang cantik.. gambo sendiri tak pueh ati.
 psstt manual pun tak pernah baca... hehe... tuannya yg ayam.

15 comments:

~Mami Little Hero~ said...

kak tek,

biaq pi la haris nak tengok power rangers. kang dia mintak tengok bukan2 kak tek pulak menggelupur. hahaha

harnidahussin said...

hahaha..tak dapek nak nolong la kak tek..cheq tak dak experience nak soh budak toksah tengok tv..cheq pun suka tengok kartun..mcm mana tu?

T said...

Wah kak tek, baca LOTR. Saya memang tak sanggup la baca fantasy book ni. Saya suka baca classic literature sebab free version ebook. I even read Shakespeare sambil tengok the corresponding movie. Senang sikit nak paham, ala-ala closed-captioned. Lepas tu bolehlah cakap dah baca Shakespeare. hehe.

blu4sky said...

salam kaktek,
kah kah kah...my children dulu pun mcm tu gak.. tgk tv kalau boleh 24 x 7.. bila dah unsubscribe astro kurang kat tv lari ke computer pulak.. kalau depa dok asyik main games tgk computer memanjang.. terus je disconnect wifi kat bawah..muakakaahhhh..
bila anak tanya..omaknya jawab bill tak bayar..streamxy kena potong..muakakakahhh

ahkakbatik said...

Mami LH.. masaklah dia nanges nk pi skolah... huhu... tgh menggelupurlah ni...



Aida.. sib baik hang bukan anak kaktek.. (heh??!!)




T... kaktek dengar classic je terus....zzzzz... dengar nama shakespeare... lagi zzzzzz ... haha.. LOTR ni simple je language nya cuma dah kertu ni nk berangan lebih sikit, sakit otak jadinya.



aiyo blu4sky... ini budak dah tahu kalau tv takleh buka netflix, dia cari komputer atau projector bapaknya... potong wi-fi maknya ler meroyan... huhu adoi..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kita tak singgah.. kita lalu jer..

Dinas Aldi said...

Cek takdak jalan penyelesaian untuk hal katun tu pasai cek takdak anak kecik. Err, anak besaq pun cek takdak jugak. Anak menakan pun mai melawat sekali sekala saja. Kehkeh.
Tapi cek tetap kepoh jugak nak komen. Sabaq jalah dengan cek ni, Kaktek.

mama maman aka yana said...

kaktek... yg power range tuh sy tak minat tp yg lot tuh sy betul2 gilerkannya.. haha.. suka cite gitu2.. tgk tulisan ai kat blog la... hanya fantasy semuanya... hahahaha... aptb... :-)

ahkakbatik said...

Sham.. sila lalu free selagi belum letak tol...



Dinas.. takpe.. den sabaq je ngan hang.... den tunggu gambo hang panjat pagar cabut hanger baju.



Yana, kalau dah jadi mak2 ni minat power rangers gak.. haha.. kaktek takleh kata apa lah ek.

Yong Is My Name said...

KakTek

Yong dah cemuih dah ngan Power Rangers, Ben10, Ironman Ultraman Batman Spiderman KluangMan..ntah apa2 tah Man lagi

Habis depa khatam satu CD, terus practise (kira tgk tv tu baca manual la kot) - practice pulak kena dkt Mama..
letih.. dok kena ligan!

La nie, sorry..

hainom OKje said...

Sulung aku dulu mmg fanatik power rangers....rasanya pengaruhnya sampai dia pun jadi ganas...bila PR dah tak femes...minat dia pun hilang dgn sendirinya...

ahkakbatik said...

Yong... kt bahrain ado kluang man ka???!! depa pakai jubah ka??!!
kalau tak tgk PR, dia ikut kakaknya layan citer pwincess2 pulak... lagi naya..



yelah Nom... dah perigkat dia tgh suka PR.. nak buat apa kan... ni last ler layan anak kecik.. pehtu layan cucu pulak.. huhuhuwaaa...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Jangan mengata suku sakat LOTR tau, ni saya mai defend. Tak dak tunjuk si hobbits tu gi toilet sebab depa pemalu. Ahaks!

Siapa la gerangan yang pi introduce power rangers kat si Haris tu? Kalo bagitau dia, kalo tak pergi sekolah.. power rangers tak mau kawan.. agak2 dia percaya dak?
*dulu saya ugut adik saya, kalo buat degil.. saya tepon KRU. terus baik je. haha!

Hmm.. camno la pulak aperture and shutter tak buleh tukor? Kak Tek dah tukor ke pakai setting M (manual) tak?
*bravo! dah ada frame tu!

ahkakbatik said...

dak belum masuk 5 tahun ni tak reti kena ugut... jenuhlah keluar bahser jawa sekalipun... huhu..

ekk... settig manual tu yg tuleh M kat situlah kan? M tu manual ka macro? haa. sebelum kata kaktek bengap, kaktek taulah M tu bukan Mamak... hahahahaaa...

PatinPasta said...

Saya pi gugel gambor nikon d3000 tadi, nak cari camno rupa guide mode and manual mode kamera Kak Tek.

M = memang bukan Mamak. Haha!
M tu ha ah, betul dah.. untuk Manual. Kalo guna manual mode, shutter bagai suma tu.. kita buleh adjust sendiri.

Macro tu selalunye kat gambor bunga.