Wednesday, January 30, 2013

Kite Runner - het u MP!

Menchik dengan Mak Piah yang sudah menggoda kaktek dengan buku Kite Runner nih.


Semalaman takleh tido.. hati rasa sebak sangat... sesak dada ku seolah-olah dihempap dengan batu yang amat berat.  Kisah dak Amir bersama anak servant si Hassan bebetul terkesan di hati yang tulus mulus ini.
menchik citer yang membuatkan kaktek sedih!
menchik citer yang menyedarkan betapa kurangnya rasa zuhud dalam diri!
menchik citer yang membuatkan bila tengok koleksi henbeg diri rasa bersalah!
menchik citer yang membuatkan bila nengok kitchen aid teringat orang2 yang tak bernasib baik di Afghanistan!

het yu Mak Piah!






Buku ni sampai minggu lepas tapi kaktek belum berkesempatan baca sebab nak ngabihkan citer dak Kristina penagih dadah dan dah start baca Hobbit.

Bila Mak Piah kata best sesangat, kaktek campak Hobbit ke tepi dan mula baca Kite Runner malam tadi.
Tak perlu tunggu lama, page ke 20 dah mula takleh letak buku... nak kencin pun tahan.
Cara penulisan yang sentiasa kena pada tempat dan membuatkan kita berkali2 berkata dalam hati.. "haa... memang betullah kata penulis itu!"

Pembaca akan dibawa berada dalam diri Amir....  kehausan kasih sayang seorang ibu yang sudah meninggal dunia, kekurangan kasih sayang babanya yang meletakkan  harapan terlalu tinggi, cemburu terhadap Hassan.

Ceritanya bagi kaktek kalau boleh tak mahu baca kerana tak sanggup untuk tahu apa lagi kejadian sedih bakal terjadi tapi desakan hati nak tahu juga apa kesudahannya....alaa.. macam sakit hati nampak delivery sofa baru rumah jiran sebelah time kita kopak tak berduit..... tapi sibuk nak tahu brand apa sofanya dan berapa rebu dia spend utuk penambah sakit hati sendiri.
Mak Piah dah pesan wal-awal sediakan tisu....

The book is beautifully written with truly intoxicating words.
Nengok, belum habis baca pun tapi tak sabar nak beritahu kome pasal buku ni.






Bila jumpa buku penulis Muslim yg mashaAllah hebat ini rasa bangga lah sangat walaupun cuma bayo 4 dollar plus shipping dari used store... harap2 dari pembelian cheapskate kaktek adalah share komisyen untuk dia meneruskan perjuangan dalam penulisan.

(semput sungguh updet entry kali ni guna ayat2 skema je barangan jadi Khaled Hosseini)

Kaktek bagi rating buku ni 10/10 walaupun belum habis baca !  seriyes!



Another inspiring book adalah The Book Thief oleh Markus Zusak.
Slow giler citernya kisah di zaman Holocaust.  Satu hari tu citer pasal curi buah epal je.
Esok citer pasal curi buah epal lagi.
Lusa citer pasal curi-curi baca buku.
Tulat curi-curi baca buku lagi..
Menyumpah-nyumpah sebab review kata best gilababas.




Lepas separuh buku baru macam best sikit.. semangat nak kasik habis nak layan jugak apa yang best sangat. Dah spend 10 dollar pulak tu. 10 dollar boleh dapat tuala mandi tebal 2 helai kat walmart tahan pakai 2 tahun.

Akhirnya kaktek habis baca dengan deraian air mata duyung.....  sedih gilababas tau...
Rasa nak sepak-sepak si Zusak sebab buat citer macam tu.
Apa kes ending citer ada yang mati-mati kena bom pulak?!!   Tak sempat budak tu dapat first kiss....meraung-raung tengok mayat2 bergelimpangan.... mokcik pun rasa nak meraung taw.
Sebelum kome baca kaktek bagi warning ni....
di penghujung cerita kita akan menyumpah2 pada diri sendiri kerana menyumpah2 pada awal cerita terhadap buku yang tidak kurang hebat ini.. huhu.

Rating buku ni 8.5/10 ... tolak 1.5 sebab cerita curi buah epal dan curi buku lama sangat di awalan cerita.

15 comments:

Dinas Aldi said...

Gigih hang baca tu, Linda! Aku sejak khatam buku Pak Syed Mokhtar haritu, sampai la ni asyik dok baca texts untuk kelas ja. Sungguh tak romantis sama sekali.
Tu dia aih hinguih budak tu..

ahkakbatik said...

Dinas, kat sini aku tak pernah nampak buku teks budak.. depa tinggalkan kt skolah je.. takleh bagi budak tensen kang kena saman.. jangan bagi makpak budak tensen, kang kena saman... best naa dok amarika.. hahahaa...

malin_purple said...

Salam kak, selalu baca je entry akak, sbb akak review buku dr fav author saya maka nak comment gak. hehe :)

The kite runner mmg best, sangaaat. another book by the same writer, A thousand splendid sun. bestttt gilos jugak. mmg terbawa2 menjiwai watak2 dalam buku penulis ni.

he'll be launching a new book this year. bulan bape x ingat, title : and the mountain echoed.

:) happy reading

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek saya dah baca dan juga menonton pilem The Kite Runner. Sungguh sedih esp waktu Hasan kena liwat. Buku ni banyak main emosi kita.

ahkakbatik said...

waalaikumsalam malin.. mekasih ler skodeng SENYAP2 selama ni...(kaktek perli ni ek!!). Splendid sun kaktek beli sekali dgn kite runner ni... sedih gak ke.. alamak.... mau kerempeng macam kate moss tak lalu makan seminggu nih..

the mountain echoed keluar mei.. kaktek mesti beli!
tengkiu tinggalkan jejak kasih disini.. :D



Farah,
kak youtube ada cerita ni tp kaktek tak sanggup tengoklah citer2 macam ni... lepas nengok stoning of soraya dulupun tengok corelle nampak melamin china... huhu... sodih mak sodih... huuu...screeettt!!!

Mak Piah said...

Kak Tek:

kannnnnnnnnnnnnn....!

masa Mak Piah baca tu dulu, berhari hari Mak Piah dibayangi Hassan dan Amir. Kendian oleh Mayam dan Laila * buku ke dua* dia.

It makes me feel guilty. Like it does to you.

Tak sabar tunggu buku ke 3 dia!

x MP

harnidahussin said...

isk kak tek ni...
buat kita rasa bersalah pulak baca majalah Pengantin tiap2 bulan...

CS said...

AB
Thanks for the review. I pun terus terkesima melompat keblog MP. I nak beli buku tu jugak. Mana boleh you sorang aje berilmu, kaan?

p/s: roti dah habis dimakan?

~jeet~ said...

kite runner memang terbaik..!! saya pon nangis nangis baca buku tu. khalid hosseini memang sgt pandai capture emosi kita...kak tek baca a thousand splendid sun pulak...ni pasal wanita pulak..pon sama best jugak :) tak rugi..!!

ahkakbatik said...

MP...
kita baca tinggal lg 80 pages pastu tak sabau pi youtube nengok movienya... hehehe... esok baca 2nd book pulak.



Aida.. tu lah.. hengat dunia je. kaktek tengah sedih ni tak lau makan tauu.. (sambil lap cinamon roll cream cheese menjejeh kt molot)




CS.. waa.. maknanya saya berbakat menjadi penulis profesional la ni sampai CS terkesima? puji jelaa... puji jelaa...




Jeet.. 2nd book tu kaktek beli gak.. penat je khalid tu buat cerita bagus2 kaktek beli buku dia dgn rege 2 dolllar je.. rasa bersalah dh ni..(sambil capai lg cinamon roll cream cheese sumbat lam molot..)

hainom OKje said...

huhu... teruskanlah memabaca cite yg sedih-sedih Kak Tek..... semoga bahagia hehe...

dieya said...

huik.. kalu kaktek the macho mum pun meleleh.. takmo ah baca.. kang penuh lak terowong smart ngan air mata, air idung, air kench..

sedekah je laa kitchen aid tu kat org afghan.. buleh depa buat baling ke musuh..

ahkakbatik said...

Dieya... saddenli i kenot andesteng what yu toking roundebout..

u wan buy me enader kitchen ed?.. ooo ken.. ken... lap yu dieya!

Mak Piah said...

Kak Tek:

kang MP carik buku Zusak nih di serata pelusuk dunia...* ayat takleh blah*

x

Kita nih sesama ahli kelab Neng Yatimah eh..?

ahkakbatik said...

MP, AB ado 4 bijik buku zusak.. 2 je baca abeh.. 2 lg tengah period menyumpah sebab 1st half gila babas slow macam siput. memang pesen dia camtu... neng yatimah bercakap 20x lagi laju... hahahaa...

psst.. kita dulu zaman band gersang..
maasih aku terasaaaa..
seperti baru semalam kita berpisahhh...

meleleh air liur time tu...