Wednesday, March 20, 2013

mood swing lah... pre middle age crisis...

pernah tak bangun tidur tetiber terfikir apa aku nak buat hari ni?
oo selalu ek fikir camtu? heh heh..
bukan rutin harian lah... masak, basuh baju, vacuum, fesbuking, blogging...
ini fikir yang lain.
macam statik je hari2 buat benda yang sama...
rasa nak move forward... patah kebelakng tak boleh... menunggu anjakan pradigma..
cari sesuatu yg baru sebagai matlamat hidup...
sebab dah bosan dengan rutin harian..

ni habit sebagai nomad.
3 tahun rasa sangatlah lama...
datang dengan umur 30 an kini sudah 40 an... sedar tak sedar kang join seior citizen pulak.
tak nak!!

duduk balik tarik nafas..... lepass.... tarik nafas... lepass....

layan twilight new moon, eclipse dan breaking dawn dari blog dik Anil lagi...
hangin pulak nengok si Bella frust berbulan kena tinggal pakwe dok depan tingkap je takde buat apa... come on, buat somethinglah... bisness online ke... haduih.


Back to reality, walaupun kerajaan sibuk promote return expat programme melalui Telentcorp  , the truth hurts sebab takde  kampeni local nak ambik org local dr luarnegara sedangkan org local sendiri yang berdekad tak pi mana-mana dok tunggu dalam kampeni tu yang patut naik.
yea.. paham.  takleh salahkan saper-saper...
maka yg kerja di luar terus sangkut di luar... bukan tak patriotik, bukan takmo ngundi... tpi balik msia takde seniority, kira balik bajet potong 50% dari yang biasa kita spend.... err.. lom sanggup.

tu ari interview.. macam nak bagi aleh2 tak jadi bagi.... kita frust tau...
aleh2 dapat offer tempat lain.
kita nak balik.... kita takmo anak kita leh cakap omputeh je tapi tak kenal bazar ramadan.. kedai mamak... rupa atuk nenek dan sepupu sepapat...
kita rindu dengan ayam panggang wong solo... satay paso malam.. aarghh...
yok layan  wardina jadi host kenvensyen bidadari dunia ...  insap kaktek nengok dia.... sgt beautiful luar dalam.

wah.. sangat rumit melayan perasaan pre middle age crisis ini.

13 comments:

blu4sky said...

salam kaktek,

rezeki kita Allah yang tetapkan...
luar negara ker dalam negara ker.. mana-mana pun sama.. keje dalam negara mungkin terbaik utk orang lain but belum tentu terbaik untuk kita.. ini pesanan yang my ustaz pernah bagi..perjalanan hidup kita Allah yang tentukan.. insya-Allah ia adalah terbaik untuk kita :)

~Mami Little Hero~ said...

Kak Tek

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri... Kak Tek jangan sedih2 k. Nanti minta abe gapo beli luis butong sebijik. Nanti kak tek terus ceria bling bling bling!

Dinas Aldi said...

Bajet potong 50% dari yg biasa spend? Alamak, kalau aku pun tak sanggup beb. Banyak tuh.

Yong Is My Name said...

KakTek,

Dekat obersee pun boleh jumpa pasor mlm pasor siang pasor ramadhan.. Setakat ayam wong solo nanti yong pos gambor.. Udah takmau sedih sedih pi walmart beli KA kaler ijo pucuk pisang.. Suruh abg gapo resign position nomad tu..

p/s: last week talentcorp dtg sini siap ada buat interview lagi..

ahkakbatik said...

waalaikumsalam blusky..
yelah dear... frust tu adolah sikit.. pehtu fikir balik kt sini tak susah mana pun... gada layan rindu je... dh kertu pun rindu2... geli korang baca ek..lol



farah... ee ..eeeii mementang baru dapat elby sejibik.. manjang sebut elby... nyampah. kaktek adolah 3 bijik elby mai dari hanoi. selit singgit tetap jadi singgit. majik tak?

ahkakbatik said...

Dinas.. tu lah yang manjang lompat2 keluar mesia tu. kejap balik sebab rindu.. kejap lari balik keluar... piyuk besar kerak besar napsu serakah pun dh besar... hahahaaa...



eleh... ijo pucuk pisang tu tuk org nk mati pucuk derr.... kaktek suker merah ber-daangg!!!...
talentcorp tu takleh tolong mender sgt.. masih depend pada kampeni msia tu nak amik ke taknak. baik depa kasik org yg tak pernah keje obesi.. gaji ciput pun ambik... kita ni dah tahap demand tak sedo diri.

Anonymous said...

Kak tik ... Kakayda lama struggle with the idea dok US ni .. Bertahun2 it took me to accept the fact that this is where Allah wants me to be ... Lately dah mula nampak the reasons ... Tawakkal, doa byk2, mintak Allah bagi petunjuk what is the best for your family, ask that He make decisions easy for you to make. Mmg susah sgt to be in your position. Kawan kakayda baru finally settle with the decision to finally settle in a western country after struggling with the decision for more than a year. So give your hubby and you time to fikir tenang2. InshaAllah the courage to make the right decision will come.
Kak ayda

Anil Wanina said...

susah nak wat keputusan ek..

doa, usaha dan tawakal.. insya allah.. ada jalannya.. :)

mama maman aka yana said...

kak.. kenapa sy pun nih rasa cam sy nih pun buhsan ngan rutin idup ini.. huh

CS said...

AB
Happy belated birthday. Baru 41 thn meh? Tapi kalau cecepat jadi sr citizen bagus tau, kemana2 dpt diskaun.

Kadang2 mmg rasa bosan dgn rutin harian. Fasa bosan akan cepat berlalu tanpa you perasan. Bersabarlah ya? *sambil tepuk pelan2 bahu you dgn penuh kasih sayang* :-)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek,
Nasib kita serupa.
Balik kg dgn depreciation at least 50%.. err.. belum lagi kut.
Tambah pulak peil boss sana yg PAPER ORIENTED.. oh noooo!!!
Bagi resume berKILO pun belum tentu dpt kerja mcm sekarang.
Dgn anak2 yg tgh membesar, force saving.. ye la, mcm diaorg ni kalau balik sana takda SPM, ingat ada ke sesapa nk bg loan utk study.
So mak bapak kena provide semua.
Semua tu kena take count.
Yes, talentcorp ada dtg sini LAST YEAR & khabarnya kurang mendpt sambutan.
Example :
Sedangkan com minyak di sana sendiri meng-anak-tiri-kan kepakaran local, baiklah serve Pok Sheikh sini saja.
Same as com Telco sana yg asyik sembah geng Ireland, Findland and maybe China.. so baik lagi keja dengan Pok Sheikh di sini.
Dgn sbb itu jugak setiap summer jika mampu kami akan balik 3 bulan ke Tanah Malaya.
Biar anak2 kenal itik ayam, pokok manggis buah durian.
Biar kenal sungai, pacat, lintah.
Tapi kami tak bercadang nak pacak batu nesan di sini, insya'Allah suatu hari yg sesuai nnt.. kami tetap jugak akan balik kg.

ahkakbatik said...

kak Ayda!!!
salu bagi komen macam suh saya dok sini teruih!!!! hahahaaa...
insyaAllah... usaha masih diteruskan.. kalau semua fail, kita redha jelah dengan apa yg telah ditentukan depan mata. Meanwhile fasa-fasa frust sikit2 tu tetap ada menunjukkan hati masih sensitif.. masih muda gitew..

lepas frust 2-3 hari, keluar semangat baru... kita cuba lagi!!


dik Anil doa untuk kaktek ek.


yana... stendetlah yang.. menunjukkan hati kita tidak pasif.

ahkakbatik said...

CS.. bestnya ditepuk bahu dgn kasih sayang sambil idang nasik tomato, kipap goreng, pithang goreng depan mata... cayyang CS. nanti CS dpt diskaun warga emas, saya tumpang sekaki ek... jadi tukang tolak kusi roda pun ok.




Sham.. semua warga msia yg berbelas tahun di sini fikir camtu.. tu yg kaktek kecut perut.
dah laki kita muka jawa, mata tak biru.. jgn harap nk dapat layanan lebih dr bangsa sendiri. dan us jauh sgt ler nk balik 3 bulan tiap tahun... huwaaa...
sebelum ke sini kaktek tanam pokok manggis depan rumah... meh ler singgah nanti .. kalau jd baliklaa... haha.