Monday, July 18, 2011

bagi duit sekali, mintak duit seribu kali!!

Family life sini best... banyak sangat masa terluang dengan anak-anak yg nak membesar. Makanan mentah murah...best.
Keta murah sangat... best.
Moto besar pun murah... best.
Sekolah tak banyak subject dan homework, bebudak kata rilek...best.
Sewa rumah besar..... best.
Shopping mall banyak sangat dan tak crowded.... best.
Tiap tahun dapat tax return... best.

Masuk hospital.... dapat bil, habis semua best-best kat atas tu!!
Dapat surat cukai keta.... tak best.

Beli kereta dah kena cukai, tiap tahun kena bayar cukai lagi..
Kalau beli rumah, cukai masa beli, cukai rumah tiap tahun... cukai sekolah tiap tahun. Untunglah yang menyewa dengan anak mpatbelas macam kaktek ni..... cukai sekolah orang lain dah bayarkan.

Dengan kata lain, cukai dan medical bill je yang tak best kat sini.


Dapat tax bil dari North Carolina $103 untuk honda odyssey berumur 10 tahun tu...





Bilang ah-long pejabat cukai, bil akan obselete bila abe gapo bayar cukai di texas... nak bayar cukai di texas kena daftar kereta tu di Texas...... daftar di Texas maka kena tukar plat Texas.... dan nak tukar plat texas kena ada driving license Texas!!


Dey!!!.... setahun lebih kat sini kami dah ada 2 driving license dari 2 states taw! 2-2 belum expired.
Bukan boleh suka-suka apply license ni.... kena ambik test lagi....!!! hadoi.....
Sahlah meroyan 4-5 jam di pejabat dmv nanti.... processnya slow macam siput sedut.






Oleh sebab kereta nama abe gapo.... haaa... dia jelah apply license texas.. kaktek dah tak kuasa.
Drive jelah sopan-sopan jangan langgar speed limit dan stop sign.

Stop sign depan rumah kaktek ni tricky. Ada 4 signboard dalam jarak 1km. Ada kereta ka... takda ka.. ada kucing melintas...ada semut melintas.... angin lalu ka.... kalau sign kata STOP... janganlah memandai-mandai drive slow.....
STOP means STOP. Complete STOP!!

Dah 2 kali kaktek nampak orang kena saman. Kalau 1st offense akan dapat warning... warning bukan lepas pun... tetap kena jumpa tuan mejistrat bayar denda sikit.





Sekian kaktek meroyan di pagi senin.

12 comments:

razzlina said...

Meh la duk Ostolia...behhhhhhhhh wa cakap luuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

~jeet~ said...

okla tu..buat tebalkan wallet ngan license from various state, kan dah nipis sebab duit berkurang..hehehe...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Sini pon sama, nyewa lagi jimat dari beli rumah.

Dalam hal-ehwal pemandu berheman ni, kadang ikut tuah orang tu jugak. Kena yang nasib baik, bukan takat langgor tanda STOP, langgor keta polis pon tak kena saman mende. Kalo kena bad luck sokmo, dalam 20 kereta yang parking kat tempat handicap, dia sorang je yang kena saman sampai beratus (mcm si tomi).

Madam Sooyaree said...

Hehehe.. STOP sign tu memang takleh buat memain. Sini pun banyak, tapi keta auto, kita layan aje la. Kalau manual mau besar betis sebelah

ahkakbatik said...

daimen.. ostolia tak beh! takdek ladang kuda.. takkan nak pakai boot koboi pi ladang hamster?!! cheh...



jeet... hang jangan perli kaktek ek... satu hari kaktek lelong lesen2 tu ebay, dapat 24 jota beli cincin gedabak macam mokcik rosmah, puteh mato hang...



Aida... hah! Tomi parking kt tempat handicap??!!!!!... nak kena tiau nih!!



Mama Aiyu... haa yelah.. kengkadang kaktek rasa mcam bangang je takde mende kat depan pun tetap kena stop..... kira org msia lg adventurous lah...ado nenek nak melintas lagi tekan minyak nak lumba sape lintas dulu...hehe...

T said...

Saya tak drive dan malas nak belajar. hahaha. tapi saya sangat suka stop sign kat sini. Tak seriau untuk orang macam saya. Kat Malaysia tu, stop sign macam perhiasan jer. Last time kat Malaysia, my spouse tanya my siblings "what does "Berhenti" means?" sambil tunjuk dekat stop sign. He was trying to be clever/sarcastic, tapi takde sape paham. I tersengih jer. hahaha. my brother told him "it means Stop" sambil melanggar stop sign at the same time. Funny.

Also, sebagai orang tak drive tapi jadi Mem besar sahaja, I prefer berhenti dekat stop sign daripada speed bump. Speed bump membuatkan "bum"ku tidak selesa. :-P

harnidahussin said...

mahai nya kak tek..lesen tu tak nationwide ka? gila hapa every state pindah nak kena amek lesen baru...kak tek tunggang kuda jer la camtu hek.. ;)

Maya Marisa said...

Dorang suruh kak tek buat collection tu sebenornyer. So apalagi, kutip jgn tak kutup....pastu boleh ler buat scrap book on "koleksi lesenX2 ku di amarika"....hehhehe

BaNaNaS! said...

bila hang nak cite nek kuda?

Charlotte Arphenee said...

salam...

done!!!

ai dah khatam blog ahkak batek hasil terjahan dari blog akok aida (patin pasta). huhu... selama ni dok diam jek sebab nak kasik khatam seme cerita dalam ini blog...huh

btw, ai suka baca blog ahkak nih... bahasa ringkas, cerita pun simple2 jek... leh release tensen...

sila la jemput ke blog ai yg dah bersawang dasar kena vakum 10 kuasa kuda.

sekian

dari orang temerloh, pahang yang perasan nak jadik minah saleh nama CHARLOTTE APRHENEE

Pst: kita klu balik thailand pun bawak kicap kipas udang sebotol... kicap sana tk sedap...huhu

ahkakbatik said...

T, betullah... kt msia banyak speed bump pulak... but i like speed bump better sebab kalau malas tekan brek boleh langgar je.. tetap tak kena saman...haha...

driver tak sakit bum sangat.. penumpang le merana...





nida.. naik kuda!!! wah! sangat brilliang idea mung itew...!!! hahaaa... sat nak pi ebay cari org juaii kuda...

ahkakbatik said...

maya... tu ler... org buat koleksi cincin berlian. kaktek mampu buat koleksi lesen mandu je ler...huhuuu....



bananas, hang hengat texas ni penuh ngan kuda? koboi pun belum jumpa...



CA... ya rabbi.. ko pi khatam blog kaktek watper... idak le kaktek nak bagi hadiah kicap.. pi lah beli sendiri yea...

anyway, mekasih singgah... kaktek masuk blog list tau...