Monday, July 25, 2011

doa for Najeb....

Nama dia Najeb...
berumur 6 tahun...
ibunya keturunan kemboja malaysia
dan bapanya kemboja amarika..





Berada di Dallas Children Medical Hospital sejak Jumaat lepas di wad ICU..
wayar sebesar jari kelingking orang dewasa tercucuk di peha...
dan di lengan..
perlu menjalani dialysis selama sejam setengah setiap hari untuk membersihkan darah dalam badan kerana kedua-dua buah pinggangnya gagal berfungsi..

Sewaktu lawatan, badannya kelihatan seperti anak kecil berumur 4 tahun..
mukanya pucat dan bertukar merah setiap kali selepas rawatan dialysis..

Punca kerosakan masih belum diketahui.... mugkin genetik mungkin infection..
selain darah, cebisan daging juga di ambil doktor untuk ujian..


Yang pasti...

Buah pinggangnya tidak akan kembali berfungsi selama-lamanya...
dia harus bergantung kepada mesen dialysis 2 hari sekali seumur hidup..
atau menjalani pemindahan buah pinggang sekiranya ada penderma yg sesuai...

Dia hanya berumur 6 tahun....
anak ke 4 dari 5 beradik...

Bukan dari keluarga yang senang....
tinggal di trailer home di tanah ladang kampung...




credit gambar dari fb ibunya Maria Mustapha Suon - Kaufman, Texas.

Bersama adik bongsunya Hakem..

Doa dari kita moga keajaiban berlaku dengan izin Allah...

Hargai hidup kita yang dikurniakan permata hati yang sihat......

7 comments:

sHieRa cAkAp said...

Semoga tuhan beri kekuatan buat si kecil ni. Saya berdoa semoga dia cepat sembuh!

Uncle Lee said...

Hi Akakbatik, sad to read of children having problems.....
Love that pic of that baby, so cute.
Are there a lot of Malays where you are?
Here in Toronto mostly Indonesians.
Best regards,
Lee.

somuffins said...

AB
Sama2 kita doakan Najeb.. Terkesan nih :-(

harnidahussin said...

Alahai..kesiannya...kecik2 dah dok ulang alik spital...

ahkakbatik said...

Thanks Shiera, Uncle, CS dan Nida...
doa saja yang dapat kita beri...




Uncle, i've met 11 malay families living around dallas area and heard there's a lot more around university area.
Whilst chinese and indian married to american living around Plano area.
We even have facebook mailing list. Dan macam kampung malaysa lah!

Maya Marisa said...

kiut miut nyer adik beradik tu.
apa pun lets pray for the best for najeb...

PatinPasta said...

Amin. Semoga ada penderma untuk dik Najeb and kembali sembuh.