Friday, July 1, 2011

pediatric dan optometrist... cerita doktor buat duit..

Saja tambah entry terkahir untuk bulan June.

Semalam ke pediatric di carrolton county, 8 minit dari rumah. Tempat tinggal kaktek ni sempadan dengan 4 county... The Colony, Plano, Carrolton dan Frisco. Gerak 2 minit dah termasuk ke county lain.

Apa beza?
Takde bezapun... address di GPS je dan kalau tak tukar county dalam GPS alamat destinasi bertukar sebab depa tak cukup idea nak letak perkataan apa untuk nama jalan..... county-county ni punyai nama jalan yang sama.




Selepas doktor buat yearly check up, semua kena enjek..

Abang dapat 2 shot .... hepatitis A dan meningitis
Ajik dapat 2 jugak.... hepatitis A dan chicken pox
Syasya dapat 1 je... hepatitis A (skip chicken pox sebab dah kena 3 thn lepas)
Cik mat dapat 4.... heh.... birat peha dia kena cucuk 4 kali...

Kos rawatan 100% insurance cover...yeay!

Hari ni dok terhenjut-henjut lagi bila dia teringat pasal shot semalam... time tak hengat elok memanjat.


Dan yea.. kaktek tanya pasal sunat pada doktor.... klinik biasa tak boleh bikin. Best kan dok msia... klinik adzham ka.. klinik dr wan ka.... klinik sejati ka... bayar rm120 dah boleh sunat.... 10 minit je... jangan lupa bawak kain pelikat.

Duit terlebih sikit boleh pi hosptal an-nur dengan bayaran rm300 dengan specialist. Potongnya sama hasilnya sama.... cuma title specialist je buat jadi mahal.

Di sini kena ke klinik khas... Urology clinic khas untuk urinary tract and urogenital system. Sakit-sakit tang "situ" lah..

Kaktek call insurance... kot-kot la boleh merayu ke.....huhuuu... buat-buat suara susah hati....

tak sempat merayu depa kata.......... "yes, we do cover.."!!!!!!
newborn ka... oldborn ka... asalkan memang belum bersunat katanya..
haish... mana ada orang sunat 2 kali !

waaaa...... kembang kuncup jantung punya gumbira..... !!!
gumbira ajik bakal bersunat juga akhirnya...!!!!
gumbira tak payah susah-susah belajar dari youtube cara menyunatkan anak sendiri.... ngeh.

Sebelum ni tak pernah tanya sebab belum dapat medical card.

Walaupun tetap kena bayar sedikit portion tapi sah-sahlah murah dari apendix surgery .... tu citer entry next week ek.... siap gambo sunat sekali.



Hari ni ke optometrist pula..






Optometrist ni Frisco ... pun 8 minit je dari rumah.





Selepas eye exam,

Lens abang naik dari 200/200 ke 250/200
Lens ajik naik dari 75/125 ke 125/175
Lens syasya naik dari 50/50 ke 125/125

Doktor kata oleh sebab budak-budak membesar, retina mata pun membesar maka titik fokus tu lari. Jadi normallah power bertambah hinggalah depa stop membesar.

eerrrr..... syasya baru 8 tahun... ada 7 tahun lagi nak membesar nih!! ..hadoi....

Gedebak-gedebuk kaktek tetap kena top up $500 lebih sebab frame depa gila mahal... insurance cover frame ciput je.... termasuklah surcharge lens la.. coating la.... kena kali 3 lagi...

Shay si front desk lady tu cakap, tu pasal org amarika anak sikit... anak kaktek macam "tangga" katanya.... chaiss...

9 comments:

Mira Marlena said...

Mesti si ajik menjerit gumbira dapat sunat..pergh boleh botak kepala memikirkan soal kewangan dekat sana ek?Pergi sana penuh rambut dah balik Mesia langsung licin!Hadoi!
Nasib baik cover kan?Kalau tak alamatnya kak Tek ajelah tolong sunatkan..hehe
*Sunat 2 kali?Ish...jangan!

dieya said...

cepat betul bebudak naik power spek ek..
pemurah betul omak nyer top up $500.. ingatkan kaktek nak suruh bebudak tu pakai kanta pembesar jek
si shay tu saja dia nak cabar kaktek tambah tangga jadik 8 tingkat.. kasi penuh umah beso tu

~jeet~ said...

hehehe..kak tek kasi cadangan kat dorang letak nama jalan tu nama kak tek, abe gapo, n the rest of d gang, mpatblas jalan dah cover tuh...

*jgn tunjuk gambo sunat, nanti kena tukar rating blog ni..hehehe...

ahkakbatik said...

mira... org kata dok amarika kayo.... depa tatau lagak je kayo... kepala abe gapo nak botak dah haaa.... kepala dia la.. kepala kaktek fikir nak masak apa je hari-hari ...hehe...



dieya... shay tu dok sajes pakai contact lens sebab frame tu yg buat jadi mahal.. tapi masaklah bebudak ni reti ke jaga mende alah tu.... dan seeloknya kena ada glasses biasa buat back up katanya... udah berganda bajet jadinya.

dey... dia cabar ka perli kaa... den dah hati kering.. no more expansion!!




jeet... sajes nama jalan... idea sangat bernas!!!.....

blog kaktek sah naik rating tu.. kalah videyo DSAI...

Anonymous said...

AB
My late FIL was tok mudim modern. Dialah yang dot3kan anak dia, my husbandlah tu. So far takdelah I nak saman hasil kerja my FIL tu, hehehe.. (kertu boleh cakap biru2 cenggini) .. CS.

harnidahussin said...

mak aih..kat amrika ni macam2 kos medical..mula rasa bersyukur dok mesia..murah sket...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Akhirnya.. cover ka? Saya memang dah lama dok membayangkan Kak Tek pakai apron ngadap Ajik. Hehe!

Cepat sungguh power spek diorang naik ek? Rasanya baru je hari tu dok membaca pasal Kak Tek tukor spek diorang. Kalo contact lense camno, Kak Tek? Cover tak? Or lagi mahal jadinye?

ahkakbatik said...

CS..apasai kertu kalau cakap biru depa kata gediks? heh... gedik tu comei kannnn....



Nida... betui... nak sunat ni pun dah fikir 2 kali pulak bila dengar pengalaman senior.... out of pocket je dah usd1,000... walaupun insurance cover...
surf youtube balik jadinya...




Aida... shay ada rekemen contact lens..murahler sebab takde frame, masaklahnya takut bebudak ni tak reti jaga.... dan kalau ada contact lens, seeloknya ada glasses biasa sebagai backup.. tak dabel jadinya duit kena keluar... huwaaa.... apesai depa rabunnn.....!!!!!!!!

kdw said...

Pricelist 2011:

Kanak-kanak lelaki (12 tahun dan ke bawah) :
Sunat biasa rm90
Clamp (tkde jahit) rm130

Dewasa lelaki(13 tahun dan ke atas) :
Sunat biasa rm200
Clamp rm250

Sunat bayi perempuan rm25