Friday, July 22, 2011

wake up call lagi ke?..... hadoi......

Malam tadi cik mat lelap jm 10.30pm. Serious!

Ada masa kaktek lalai.... Biar je budak tu minum apa asalkan dok diam. Nak sediakn susu leceh... kena masuk oven dulu.., campur koko sikit... lepas minum kena cuci cawan susu nya bersih-bersih...
kalau minum coke kan senang.... abang kakak boleh tuang...

Bila dah hyper semacam barulah tersedar... wake up call lah tu.. kalau idak, sedap je lena....


Hari ni dah masuk hari ke 3 kaki sebelah lenguh. Wake up call lagi ke? hadeh!... janganler sekaligus macam ni...satu-satulah kasi settle...





(almaklum ada kamera baru... kaki pun nak tepek gambo..... selekeh.)


Google kata ada banyak sebab kaki lenguh...

1. sebab obesiti....emmm.... mungkin tidak... jari kaki pun macam kacang panjang ..
2. umur tua.. 40-60 tahun.... dey!! 40 dah kategori tua ke?!! choiii!!!
3. tanda awal diabetes ..... hem!.. kaktek tak minum coke... awat org lain yg minum, org lain yg kena?
4. kurang exercise... muscle cramp. errr.... mungkin gak kot...

kesimpulan... kaktek akan mula exercise mulai lepas publish entry ini sebab lusa ada acara pecah rumah .... cuci toilet, mop lantai, lap kipas, pi wal-mart beli piyuk besar sebab tamu dalam 50 org termasuk kanak-kanak....


Dan perbanyakkan minum susu almaklum dah ehem... kertu...(cakap pelan-pelan)...




Oleh sebab kaktek allergy lactose.... asyik masuk toilet je nanti, doktor pesan substitute dengan soymilk atau susu lactose-free.

Harga mahal.... 1L lebih mahal dari susu lembu 3.8L ... pulak tu bebudak ni yg boleh telan susu biasa pun telan soymilk omaknya......
cemanalah aku nak kumpul duit beli cincin batu berlian 24 jota nih!



Untuk adik Mira Marlena nak nengok org amarika makan apa......
ayam bakar percik..... resepinya percik-percik je segala barang dalam oven..




nampak menyelerakan kan? haa.. rahsianya kena lah beli dslr...


Ohya... semalam kaktek blogwalking ke dapur kak citi delima....

ya Rabbi... sesyuwai betui laki bini tu.... bini pandai masak, laki pandai tangkap gambo...

kaktek ni udahle tak pandai masak, laki pun tak reti tangkap gambo...huh!
eh bunyi macam sesyuwai le jugak tu...ekekeee... padan ler dengan muka aku...

6 comments:

Mira Marlena said...

Kak Tek,
Kenapa tak mix aje susu+cocoa powder tu lepas tu sejukkan dlm fridge.Nak minum panaskan aje dlm microwave.Siapa minum kena basuh cawan sendiri...camana idea tu ok tak?Hehe...
Wah,nampaknya namaku menjadi sebutan..ayam dipercik-percikkan ye?Sedap sebab tambah2 lagi kena tangkap dengan DSLR baru kan?

harnidahussin said...

kak tek..."reput tulanggg"....ikut ayat hubs den ni....

Uncle Lee said...

Hi Akakbatik, love your humour, ha ha....That ayam looks really delicious....
American chicken, ha ha.
Have a nice day. Lee.

ahkakbatik said...

Mira... bila cik mat dah pandai basuh cawan sendiri, maknanya dia dah besar.... agak2 bila kaktek boleh implement idea bernas tu? huhu...



nida... hadoi... yelah kot... malam tadi minum susu, kurang pulak lenguhnya...tapi pagi ni asyik masuk toilet le pulak...
bukan reput tulang... tapi "tulang manja"..




Uncle, thanks for dropping by... you have a nice day too ok... no nakal-nakal...

~jeet~ said...

kak tek, jgn overdose soymilk, terlebih hormon can lead to breast cancer, sy pon x minum susu, kekdahnya not lactose intolerant tapi lactose not likeable..hehehe...cmno nak buek?

ahkakbatik said...

jeet... kaktek dulu belagak gak macam hang... tak minum susu pun sihat... tunggulah bila dh join kelab warga kertu nih...sob...sob...