Saturday, December 22, 2012

Day 2 - cuti-cuti Amarika - Taos Ski Valley

Day 2
Journey : Albuquerque - Taos Ski Valley (back n forth)
Distance : 288 miles (464 km back n forth)
Hours driving : 5 hours (back n forth)
Temperature : 1C

Perjalanan pagi ni dimulakan dengan Bismillah...
dan doa agar pemandangan tidak segersang semalam..




perjalanan menuju ke tanah tinggi Taos Ski Valley dengan ketinggian 9200 atas paras laut.



New Mexico di diami oleh 40% bangsa hispanic.  Budaya hispanic amat ketara dan kedudukan rumah-rumah yang sebijik macam cerita berlatar belakang Mexico yang kaktek selalu tonton di kaca tv.

waaa... cantik..cantik....berbaloi sakit2 pinggang kematu bontot seharian semalam.


Esok kaktek tepek gambar perumahan depa... tadi tak sempat snap sebab kamera dok dalam bonet.







Dari bandar Albuquerque lagi sudah kelihatan salji yang nipis.
Pakkallah nak menuju ke tanah tinggi, kalau idak, kami anak-beranak dah berhenti tepi jalan main salji.... jakunnn....



Yok panjat gunungggg...... enjin keta bau hangit..






Bangunan-bangunan di bandar Santa Fe dan Taos...
macam cerita jaman koboi dulu..







Terasa seperti di Mexicolah...







2 setengah jam perjalanan panjat gunung.. sampai Ski area.






cantikkk...






Shuttle bus dari parking lot ke recreation center.
Selalu kuda je naik trailer macam ni.
Trailer kuda pun kudalah.... tak larat jalan... sojuk..







Bukti kaktek tak kopipes dari album fesbuk orang lain ek... hehe..







Makan time....
masak nasi panas-panas... keluarkan lauk dari icebox terus letak atas nasik dan tutup... bawak jalan..
sampai tempat makan, bukan lauk berais tadi cair... dan dengan nasik-nasik sekali beku.




Balik selepas bebudak tubing tapi kaktek malas tangkap gambar time tu sebab matahari dah condong... gambar pun tak cun sebab cahaya tak cukup.

Sambung esok ek.... kalau next hotel cap ayam ada tenet laju sket.

10 comments:

al-lavendari said...

nostalgia betul pokcik tengok gambar2 ni .. sungguh cantik anugerah Allah swt.

tapi pokcik sudah sangat malas nak bercuti sekarang ini .. kalau nak tahu sebabnya silalah baca entri pokcik yang tengah berkumandang di blog pokcik sekarang ini.

ahkakbatik said...

hahaha.. memang saya baru balik dari entri berkumandang tu...
sekarang layan je happy, balik nanti keuar bank statement baru layan tension..

cahya indah said...

gamba faveret yang first skali...cantiknya. skarang nak berangan jalan2 kat sana :p

Dinas Aldi said...

Oh cantekkk! Musti sujuuuk! Seronok tengok salji tuu, weeee! Tumpang seronok tengok gambaq jalan2 jauh kat blog orang len. Cek nak pi sendiri memang payah la. Tang nasik dengan lauk beku tu tergelak sakan la aih!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kak Tek..
Tumpang laluuuuuuu.. & tumpang tengok jer la..
(motip : ayat org jaki nih)

nor laila said...

as salam,singgah sini malam ni....tumpang berlibur ye...seronok....sejuk....

ahkakbatik said...

CI.. cepat kumpul dut gaji... dtg tempat auntie ... tp jgn lupa bawak kicap kipas udang 6 botol!
kalau lupa, sila dok kt hotel yea..



Sham... eleh.. sebelum hang eksyen balik malaya kasik den meroyan... ni la time kita berlagak dulu ek..



laila.. bila terlalu sejuk kita nak panas... bila panas nak sejuk.. yg penting kamera up sikit dr cap ayam.. tangkap gmbar kt parit sg besar pun hasil gambar jadi cantik... haa setuju?

ahkakbatik said...

Dinas... meh ler sini.. ada outlet dekat je dgn rumah den jual barang branded murah2... coach, micheal kors, banana republic, anne taylor..... psst... dgn syarat jgn lupa bawak utk den kicap kipas udang la... hahaha...

hainom OKje said...

Yeay!!! dah sampai boleh main ski....

PatinPasta said...

Mula-mula nak gelak dulu bab nasi beku. Muaha! Habis tu camno la makan? Isk.

Cantik tengok salji sana. Tempat Cik Mat posing tu nampak untouched je. Bestnye!

Err.. gambor Kak Tek kona baring sambil main ski tak bubuh sini ka? Haish!