Sunday, December 2, 2012

Black Friday - shop till we drop!

Black Friday merupakan acara jualan terbesar tahunan yang berlangsung pada Khamis malam Jumaat minggu ke 4 bulan November setiap tahun.
Acara ini juga berlangsung pada hari Thanksgiving atau acara makan-makan menandakan tanda kesyukuran diatas hasil tanaman yang selamat dituai pada penghujung musim menuai.... 
Acara makan-makan dia serupa macam acara hari raya kita je.

Jika di malaysia ni kira sama dengan acara jualan mega tahunan laaa...
Dulu kaktek memang tak pernah join acara jualan tahunan di Jusco.  Parking melimpah-melimpah sampai ke jalan besar.  
Dok la terfikir mana nak letak bebudak kecik ni.. 
nak sumbat dalm troli, barang nanti tak muat masuk troli... 
kalau ada space untuk barang pun, fulus pulak memang ngak ada... heh..

Selama 2 tahun di sinikan, tak pernah pun terpengaruh dengan acara buang2 duit ni ...
almaklum kuat iman .... (alasan baik untuk takde bajet).
Minggu lepas konon-kononnya nak test iman la kan..
dan kononnya pandaila.. awal-awal dah sediakan list pencarian tercatit cuma 2 barang.
2 barang ONLY!!... okeh!
Tuala mandi harga $1.48 sehelai nak borong 30 helai dan corelle beberapa kotak. 


Yok kita tengok video abe gapo sempat rakam di walmart...


video


Malam tu Walmart ada 2 event. Jam 8 banyak barangan home depot/toys dan jam 10 untuk barangan electronic.
Oleh sebab kaktek hangkut anak2 sekali untuk menimba pengalaman..... silap banyaklah kan....
Di ulang.... event jam 8 ada TOYS diskaun 40%....
End up tuala dan corelle tak jumpa, dalam troli ada guitar mainan budak 2 bijik, fisher price construction game sekotak, telescope sebijik, lilin sekotak, wax warmer 2 kotak, cadar 2 helai... total hangus hampir $200...  nangeh.

Selepas habis event jam 8, kami serbu Super Target event start 9 malam saja cuci mata... 

Ni perjalanan untuk queue.... kaktek dah laju jalan kedepan...

video



Yang ni bergerak masuk ke entrance... movie di recod di belakang bangunan Target...
di ulang... BELAKANG bangunan Target.... queue nya dari depan pintu, ke tepi bangunan sampai belakang hokeh.  Depan kaktek kurang lebih ada 300 orang lagi.... nangeh.


video


Keluar target kaktek berjaya mencari barang yang di cari dan berjaya keluar Target cepat2 mengelakkan kesilapan sama berulang... yeay!!
Tapi abe gapo ajak patah balik ke Walmart untuk event 10 malam electronic items.
Oklah.... kita "cuci mata" saja yea..... (silap banyaklah kan..)
Tau-tau rembat 2 bijik gps, 2 dvd player dan 1 photo frame electric... semua tiada dalam senarai asal...

Keesokan harinya, bila cek balik total belanjawan... haaa....kami akan nangeh selama 2 bulan akan datang....

Sekian laporan dari orang yang tak kuat iman.

3 comments:

Anonymous said...

orang duduk USA, meroyan tunggu BlackFriday. Yang kat UK, juga meroyan tunggu Boxing Day.
Kat kawasan rumah saya skrg ni setiap minggu ada Jualan Gudang. Dalam perjalan tu rasa ada 5/6 jualan gudang.Semalam saya pergi Jualan Gudang buku/majalan terbitan Karangkraf. Dalam perjalanan pergitadi nampak Jualan Gudang kasut LEWRE.
Dlm perjalan balik order 3 mee kolok, suruh suami saya turunkan di pejabat LEWRE. Dia ambil dan anta balik buku-buku & mee kolok. 1/2 jam datang balik, I sudah rembat kasut kulit(napa) priced @ RM99.00. Berbaloi weh. Tahun 2013 tak payah beli kasut kut.

Patut janji sekali dengan CS pergi nih.Eh! mesti dia tersedak ni

ahkak

:cahya schatz: said...

Kak tek... Pos baby merah kak tek as besday present liza buleh...?
I love u kak tek... :)
Kalau dpt dgn rega yg berbaloi2... Roger la jiran sebelah sama....

ahkakbatik said...

ahkak, kat msia saya tak sanggup pi sale sebab org msia tak suka beratur... sabar itu buang masa...



Liza... pekata hadiah besdeynya ktek bagi tips melambatkan proses penuaan? haa... tipnya, jgn mintak besdey present.. so hang sentiasa muda umur tak naik. brilliang dok?