Friday, December 7, 2012

cerita technical kali ni.. boring kot.

Thomas Edison yang mencipta arus terus (DC) yang mengalirkan elektricity yang menghasilkan 110V tetapi akhirnya tersedar bahawa DC tidak sesuai untuk menghantar electric melintasi kuasa grid yang lebih besar.

Manakala German power company AEG yang pada mulanya memadankan kegunaan dengan 110V tetapi beralih ke 240V selepas perang dunia ke 2.

credit incik gugel.






Ni case study abe gapo masa nak beli tv di sini.
Pasaipa kita guna 240V, europe guna 240V, indonesia guna 240V, sabah sarawak guna 240V (??).... tapi orang amarika pi guna 110V.....
why? whyyy...???

Makanya semua barangan eletrik di sini jika nak bawak balik... - belila transformer.

Untuk mengelakkan ada benda setongkol transformer gedabak sebelah tv anda... kena buat case study lain pulak.
Cari barangan elektrik yang dual voltage.
Untuk laptop, majoriti memang dah dual voltage maka takde masalah nak borong dari negara mana pun.

TV ni ada 4 generasi.  TV gedabak seperti yang kaktek guna dari jaman Cet Det sampai jaman Big Mama tinggal di Seri Perdana sebab apa jenis tv letak depan mata, ceritanya sama je kan? channelnya sama je kan?  bukannya guna tv gedabak tengok upin ipin tapi bila guna tv canggih nampak brad pitt kan? kann...????

Balik pada citer asal...  generasi kedua, Plasma tv ... lepastu LCD tv.. la ni latestnya LED 3D tv...
malas nak tulis perbezaan.. letih nak translate...

Mulanya we all berminat dgn brand Sony (Japan's brand).  Memandangkan website Sony tak bagi detail samada jenis tv yang kita minat tu dual voltage atau tidak, pencarian agak menyulitkan sebab kena pi kedai, buat muka seposen cek sticker belakang tv baru tahu voltage apa tv tu guna.
kansel Sony.

Samsung (Korean brand) mengatakan ada 3 jenis model menggunakan code UN (north amarika) maka kita harus cari code UA/UE  - Asia atau Eropah agar tv oleh di bawak balik dan senag hati cucuk plug masuk dinding tanpa transformer gedabak,
Tetapi, kedai amarika jual model UN saja.
Kansel Samsung

LG (Korean brand).  Otak nak penat sangat nak study yang ni.  Bukak website... TADAAAAA.......
LG LED HDTV 3D 55 henci dual voltage dgn harga $1,245 masa pre black Friday sedangkan harga web di Malaysia adalah rm11,999 !!!... macam tak lojik kan...






Sebab.. naik kapalterbang dari Korea pi Malaysia cuma 5 jam tapi dari Korea pi Amarika , 11 jam.  (??)




Dah set up cantik2.. ada wi-fi boleh tonton drama melayu dari youtube.... tetiba terasa nak tengok sticker kat belakang...



HHAAAHHHH!!!!!!!!!!





120V ?
Bila call balik tokey yg jual....  "ooo website salah tulis".
official website lgusa.com tau... GGRRRRRRRR.....



10 comments:

mama maman aka yana said...

oh.. wlpun sy dr bidang teknikal.. sy tak reti la nak survey2 smpi gitu sgt.. hahaha

nor laila said...

mula-mula macam faham ke kalau baca ni...tapi tak apa...satu informasi yang baik...walaupun bila baca tu terkerut-kerut dahi saya ni...daripada tak tahu jadi tahu...sekurang-kurangnya kan..linda, seronok ke drama aku,dia & tong sampah tu...

hainom OKje said...

La ko rupanya linda!

hainom OKje said...

Linda....ko buang le word verification tu... ni nasib baik lepas ko kat indonesia ke skg ni....

hainom OKje said...

Sangat complicated mls nk memahamkan...he...he...

ahkakbatik said...

yana... survey sebab ada kepentingan.. kalau idak, tak koser la jugak.



laila... drama tu ok la untuk remaja.. pi cari kt youtube.



Nom, aku dh buanglah... tu hari banyak spam masuk.
Sory ler tajuk berat tuk korang.. akukan budak elektrical.. hehe

Ninie Hanis said...

ohhh..jadi inilah hasil tangkapan black friday sampai tutup akaun ktek ye?lawo woh tibi..silau aihh!

Anonymous said...

Lerrr, ingatkan saya sorang je cam ni, nak beli sesuatu ambil masa berbulan survey. Finally, settled with Philips 42 inci LCD. Masa tu LED sedang jadi bahan ujian lagi.

Next, nak cari dining table for 8 extendable to 10 seater. Dah berbulan dah survey belum berkenan tapi kerusi makan dah 2 buah patah dudukannya. Bukan kaki kerusi yer.

teruskan begitu, yang penting puas hati.

Ahkak

ahkakbatik said...

Ninie... akaun shopping yg tutup.. temporarily.. hehe.. tutup terus meroyan la daku..



Ahkak.. samalah kita. Tulah saya ni jarang shopping.. mental sakit survey berbulan2... baca review, survey harga, baca review, survey harga.. aleh2 bnyk menda tak jadi beli ...

hainom OKje said...

Aku Okje technical talk... tapi sejak dah berhenti keje malas nak pikir... otak lemau kot he..he...!