Tuesday, December 11, 2012

durian, kicap dan salji...

Tiap hari buka facebook, gambar durian...
makan durian, kopek durian, kuah durian, lempeng durian...
Pandai je depa ni ubah sikit2 resepi, bagi nama glemer-glemer... jual.
Kalau jual "lempeng durian" berbanding "durian crepe", mana lagi laku?
Kena bohong je korang ni.

Teringat pula durian 2 bulan dah jadi batu dalam freezer.
2 bulan tu takde mende tau..... benda tu dah terperok kat kedai asia tu entah dah bertahun.
Perbandingan baunya.... entahlah... kaktek dah lupa macamana bau durian fresh Malaysia.  
Ada-ada masa hidung ni takleh langsung terbau bau durian ni... (matiler berlagak!)


Semangat lah nak buat lempeng durian ni selepas tiap hari di momokkan dengan gambar durian crepe.  
6 ketul seploh hengget... 5 ketul seploh hengget...
Orang Malaysia cakap barang semua mahal tapi jual apapun korang beli jugak.

Resepi crepe kaktek ni ambik di allrecipes sebab malas beli timbang2 gram...  guna sukatan cup lagi senang.

Sebelum mula... set gambar cantik-cantik... nak tiru orang lain punya blog punya pasal.






Buat lempeng.... masak sekeping-sekeping... ya Rabbi.. lecehnya buat benda alah tu.
Ketayap ke..., kuih jala ke..., penkek ke.. lempeng ke.... memang menguji kesabaran kaktek.

Tapi Alhamdulillah semangat nak berlagak tepek gambar homemade crepe durian kat blog buat tatapan uolls, kuatkan kesabaran walaupun rasa nak hentak-hentak je kuali tu atas dapur....

hasilnya.. sedap.
rasa lempeng ada. rasa durian ada.. rasa whip cream ada.
kalau malas gulung... suap durian dalam mulut.., sumbat lempeng dan whip cream..
gulung dalam mulut laa... hehe

dapat 11 ketul bahagi 6 orang makan (??!!)
.
.
.
.

emmm....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

mana gambar durian crepe nya?

ooo korang pun tertanya-tanya ke?

ekeke..

oleh kerana crepe durian kaktek tak fotogenik, korang layan gambar kicap yang baru sampai dari new york  jumaat lepas...







Dan tak semena-mena, Dallas turun snow malam tadi.
Semalam baru berlenggeng sunbathing depan rumah... tau-tau hari ni snow?!!




Depa panggil flurry.... kaktek belasah asal ada ais sikit semua panggil snow.
ala... macam kat Malaysia gak.. ada renjis-renjis, ada tempias, ada renyai-renyai ada hujan lebat ribut topan.


OK kaktek bizi sikit ni.  Lagi 10 hari nak pi jalan-jalan makan angin selama 11 hari driving merentas 5 states maka banyak case study nak kena buat.
Laluan mana, singgah mana, nak masak lauk frozen apa, nak pack baju apa... ubat2 apa...

Nanti sambung lagi... cau cin cau.

6 comments:

nor laila said...

tak dapat lagi makan durian crepe ni walaupun dah jadi sebutan ramai...makan durian segar je...kopek kulit, terus masuk mulut..bukan kulitnya tapi isinya....aduh sedapnya linda..

PatinPasta said...

Haha! Buat crepe derian, yang keluar gambor kicap. Kak Tek memang the bomb!

Tapi serious, saya pon pelik tengok sana sini suma orang dok sebut pasal crepe derian tu. Siap ada kaler bagai.

ahkakbatik said...

sedap nya makan doyan fresh ek Laila..lg sedap dr doyan crepe tu.


Aida.. haa yelah. kaktek pun pelik.. idakler sepecel sangat.
nanti ktek nak start musim kicap kipas udang crepe pulak.. ngeh ngeh..

hainom OKje said...

Aku pun dah buat jugak durian crepe tu Linda.....tak mo kalah ngan orang ha,...ha...

Ko tak naik kapal terbang gi California tu ke Linda? nape drive ? tak penat ke?

Khairul Abdullah said...

Baca punya baca..gambar lempeng durian tak kluar jugak..alih2 botol kicap kipas udang :).

Saya pun baru terima stok 5 botol kicap kipas udang dikirim melalui pilot.

ahkakbatik said...

Nom.. aku singgah banyak tempat. lagipun ni percutian low bajet sebab bajet abeh beli kicap.



KA - mak aih.. sifu doyan crepe... hahaha.. dulu kelas srt pun selalu cikgu ketuk kaktek dgn senduk.

Kicap kipas udang ni pi manapun takleh lupa lah.