Tuesday, August 23, 2011

1st day masuk sekolah balik....


Setelah puas 2 bulan golek di rumah... bebudak ni tak sesabau nak masuk sekolah balik.
Mulanya agak gementar kerana di sini PE adalah wajib setiap hari..... 
kalau bukan PE di gym, ada sessi tawaf padang jika cuaca tidak terlalu panas... 
sekolah amarika ni pentingkan sangat fizikal aktiviti....
siap kena rekod lagi berapa jam setiap hari fizikal aktiviti kat rumah..
kaktek suruh je rekod aktiviti basuh toilet dengan vakum tu.... fizikal lah jugak kan...

time lunch wajib duduk di kantin dengan classmate dan cikgu kelas makan sama-sama..... 
kalau poser... melangok jelah sebelah orang makan.......
excuse poser depa tak terima...... 
emm alahai... awatler cikgu depa ni tak kumpul pi gussip-gussip time lunch..
boleh budak poser escape kantin pi duduk bawah pokok...

idakler nak salahkan rules sekolah pun....
kita mai tempat orang takleh ler demand sangat...

tapi kaktek pesan dah, kalau ada PE atau tawaf.... minum jelah water fountain tu.. 
kang balik rumah pengsan.....  
ibu jugak pengsan dapat bill sepital lagi....


pagi tadi agak emosional sebab budak2 start 1st day sekolah baru....
ajik hepi.....
syasya nervous.....
abang macam kena nervous breakdown pulak pagi tadi...
kesian dia... budak dah besar lagi susah nak cari geng.... masing2 dah kenal bangsa dan kaler kulit...
sementelah sekolah tu majoriti caucasian... kalau ramai foreigner lg senang berkawan...
tapi balik sekolah tadi muka dah ceria...

ada tambahan lagi kaktek emo....sebab....!!
abe gapo bagi khabaran mengejut.... idakler mengejut sangat sebab dah jangka dah tapi selama ni dok bertangguh-tangguh... tup-tup.... kemungkinan besar kena out station ke houston selama 3 bulan.
kena lak pi minggu ni....
minggu depan kan nak rayo....

bukan sedih nak pisah....
tapi sedih malam raya dah ada jemputan.... dah berangan nak makan laksa penang..
kalau abe gapo takde dengan kaktek takde henpon dan anak mpatbelas,
bos dah pesan marhaban malam raya depan youtube je....huhu.... laksa air liur...

ohye.... tengah emo-emo ni,  dapat berita gembira gak..... tu sok citerlah...
tak putus-putus lak mengomel hari ni...



ni depan rumah nak gerak pi sekolah....
ke hujung simpang tu....






dari hujung simpang....
jalan terus sampai hujung....






tadaaaa............
dah sampai sekolah!





cikgu tunggu budak sekolah sampai...




orang dok tanya.... memang cari rumah dekat sekolah ke?

errr..... abe gapo dah sign kontrak sewa rumah baru dia perasan ada sekolah kat belakangnya...
hermmm....

hantar ke sekolah 5 minit pergi balik.... jemput balik jadi 10 minit menunggu budak kecik ni..



10 comments:

~jeet~ said...

oloh oloh oloh...comey nye cik mat ngan payung ;)

xpe la kak tek, sy ingat kak tek dalam doa saya sesudah solat idulfitri ya buk... :)

harnidahussin said...

macam tepi pantai jer cik mat...

selamat hari raya kak tek..hiks..

somuffins said...

AB
Diharap anak2 you dpt menyesuaikan diri dan kawan2 kat sekolah dpt menerima kawan2 baru yg maknya vogue, ehem.

Ada berita gembira tu .. berita dpt kicap ke? Kalaulah Texas tu dekat dgn Bronx, dah pasti I kirim sebotol dua kicap kat you.

Maya Marisa said...

Pergh, ayu sungguh cik mat dgn payung nyer. Omaknyer pun berpayung jugak ker??? Hehehe

Mira Marlena said...

Bergaya sungguh si Ajik dengan payungnya..hehe comel!Nasib baiklah anak2 kak Tek senang nak berkawan...kesian juga terpaksa mulakan sesi suai kenal all over again.Kalau saya memang tak dapat kot nak berkawan secepat tu..hehe
3 bulan outstation?lama tu kak Tek?Kempunan la nak rasa laksa penang ek?

ahkakbatik said...

jeet... aper? kaktek comei..... nanti doa gak kicap kaktek cepat sampai ek.....




nida... poser lom abes!
tu belom tengok mak ck mat tepi pantai...hiks.




CS... abang dah ok..dapt kawan hispanic katanya... mungkin budak hispanic tu nampak mak abang yg vogeh?
oh.. laku di mata hispanic je saya ni...huhu...

oooh.. adik CS di Bronx ek... jauhler... pos ler...

ahkakbatik said...

Maya.. semalam kaktek sorang je mak org yg bawak payung...hahahaaa...
org lain pakai rayban ler....




Mira.. houston cuma 4 jam lebih... maka weekend husband ler... ok lagi dari yg kena ke tempat lg jauh.
malam raya kaktek masak sendiri laksa bolognese ....

PatinPasta said...

Kak Tek,
La isk, kalo mintak tangguh lewat seminggu outstation tu memang tak buleh ek? Saya dengo pon tumpang emo. Tak pe Kak Tek, buat je laksa pagi raya tu. Laksa Texas.

Dok baca pasal bebudak Kak Tek sokmo tukor sekolah, memang tabek sungguh. Kita yang tua ni pon susah nak masuk kat tempat baru, ni diorang dengan sekolah bagai.

Akhir kata, Cik Mat pandai posing la! :D

*waahh.. komen nada serious lak :D

ahkakbatik said...

Aida...
hari ni abe gapo baru nk mention kt bos... projek baru mula dia tak mau belum apa-apa dah tunjuk resistance..
sebenornya kaktek suka dia pi out station... boleh bermalas-malasan...hahahaaaa...

malam rayo je buat kaktek tak puas ati tu!

Madam Sooyaree said...

Hihih.. ada gang la nampaknye kita. Cik Abe lagi le jauh time malam raya, Denmark, mark aihh...