Thursday, August 25, 2011

borderless kitchen.... dan jangan gado-gado haaa..



Tajuk bahasa melayu nanti kena saman dengan Mat Gebu....

Pada mulanya tiada hajat pun nak buat biskut raya.... 
kali terakhir buat kuih raya pun tak ingat... mungkin 2-3 tahun lepas...
itupun sebab kaktek suka sangat bangkit cheese jualan member ...
nak mintak resepi macam tak patut... 
orang tu bisnes...
bila bagi hint, dia buat-buat tak paham pulak.... huhu...
buat sendiri..., tak sodap...

tahun ni try lagi... bangkit cheese original resepi dari Alongroz






Rasa kali ni meeeeemang mabeles!! melt in your mouth...
rasanya dulu tak cukup di sanggar tepung ubinya..
kali ni letak dalam oven 10 minit bagi cukup panas dan kering..

paling lemah tang timbang2 tepung...., pukul gula ngan butter....., nguli doh... dan tabur cheese... leceh..
paling best tang.... makanler...


cuma kaktek tak puas ati adunannya dapat ciput...
dapat ciput nanti kenalah timbang lagi..... pukul gula dgn telur lagi.... nguli doh lagi.... tabur cheese lagi...



hasil taklah secantik Alongroz sebaab...

.
.
.
.
.


saja kaktek guna alasan ni... kalau buat sorang tetap tak cantik...... nak salahkan saper ye dak?



shortbread dari Mat Gebu..



Pasaipa rupa tak macam shortbread?

sebab ni ala-ala iras lovebread...bukan shortbread...hehe....

Kaktek cadangkan korang rajin2 buat kuih raya bentuk love...
almaklum time nak raya ni banyakler pasangan laki bini bermasam-masam muka tang turn kampung siapa...
Apa kata time nak gaduh tu renung balik zaman dulu-dulu....
time bercinta tak fikir kampung orang tu jauh...
dah kawin sibuk ungkit pulak.....
bila time ungkit tu... telan sebijik love bread...
terdetik rasa sayang dan kansel gaduh yea....
(pesanan dari wakil jurujual kuih raya kak Temah)


Tak pun, buat macam kaktek ni....
kampung kaktek macam tak balik kampung...
kampung somi 3 jam sengah perjalanan...
selalu balik kampung mertua dipertengahan kampung kaktek dan kampung somi...

haaaa..... subjek trigonometri ni ek....

soklannya....

dimanakan kaktek bakal beraya tahun ini?   ekeke....

selamat buat kuih raya....

9 comments:

~jeet~ said...

jawapannya, kak tek beraya depan PC, eleh..soklan senang, kak tek dah bocor jawapan ;)

kira rajin kak tek dari saya, kali ni satu jenis pon sy tak buat lagi, bayang mentega pon x nampak...selamat hari raya!!!

shasha ada tokoh bukak bisnes tak? gaya ada dah tu..

Madam Sooyaree said...

Jawapannya, kak tek raya solo, hahaha.. tak guna duk bandar, tapisenasib ngan orang kampung tengah ni! :D

somuffins said...

Tak sangka cempedak menjadi nangka ...

Tak sangka you lebih rajin dari I, hahahaaa... *tapi sejak bila plak I rajin? never*

I suka shortbread; pernah buat biskut nih 8 tahun yg lalu.

harnidahussin said...

kak tek..tak kirala raya mana...janji dalam hati ada taman...ewah...tu kuih raya dah ada...jadila kalau takdak laksa..hiks..

Maya Marisa said...

Tu dia...dah tayang kuih raya dahhhh.
Raya mana? Of course la amarika kann..err unless kak tek dpt tiket free balik MY :-P

Mira Marlena said...

Kata kak Tek tak pandai masak...ni buktinya...sampai 2 jenis kuih dlm satu hari...hebat sungguh kak Tek!
Masak apa nanti masa open house dekat Texas?
Pakai temalah kak Tek...raya kali ni semua kena pakai koboi..baru ada feel raya di Texas!

PatinPasta said...

Kak Tek,
Haha! Sama la kita, saya pon malas bab-bab menimbang and memukul.

Dah berapa jenis and balang dapat membakor kuih? Sempat bertahan nak sampai ke raya?

Soklan raya tak mo tanya jawab.

ahkakbatik said...

jeet.. oleh sebab jawapan dah bocoq, takdek hadiah!
syasya suka tolong, kecah dan ngadap kuih satu balang.....




Nurul... sini tak sambur raya makan laksa, boleh sambut raya jalan2 kat mall.... kannnn.....




CS... haa... ni darurat... kalo kat mall tu ado juai kuih raya lama dah borong...




Nida... awat sebut2 laksa lg nih!!!!/// kuih raya ngan laksa rasa tak sama!!!
ko saja buat aku meroyan balik!

ahkakbatik said...

hah! Maya nak bagi kaktek tiket free? first class ek.. dok ekonomi sakit pinggang....:)D




Mira.. takat tiru bulat2 resepi internet masih no hal...hahaaa... tang campak2 takde resepi tu yg fail...




Aida... kuih raya dapat 2 balang... la ni tinggai 3 suku balang....huwaaaa...... peluh ketiak tau menerap!