Saturday, August 13, 2011

orientasi sekolah...mode serius....

Hari orientasi sekolah abang....

Pertunjukan dari band sekolah.






Orientasi untuk 7th grade saja tadi. Untuk 6th dan 8th grade, timingnya tak sama. Student tak ramai, dalam 170 pelajar maka walaupun abang student baru, dia nampak rilek je....
dalam hati kaktek terdetik juga perasaan kesian pada abang... walaupun katanya paham kehidupan nomad mak bapaknya... harap-harap memang tiadalah apa-apa yang terbuku di hati.

Pindah lagi... tukar sekolah lagi... cari kawan baru lagi..... belajar system baru lagi..

Ini sekolah ke 6 dia sejak masuk darjah 1.

Tadika 2 tahun di 4 buah sekolah....errr..
takdelah kaktek nak campurkan nombor tu semua...
6 pun dah banyak, apatah lagi 10!!

Bagi ibu 2 tahun je lagi yea... lepastu kita dok diam-diam di Malaysia sampai ibu dapat cucu... (agaknyalah...)


Tapi teringat pula waktu 3 thn di sekolah taman universiti,
abang tanya ...

"kita dah tak kemana-mana lagi ke bu?"

erk??





Encik Principal...







Selepas ucapan principal, budak-budak ambik jadual kelas dari kaunter kerana lain student lain jadualnya.
Kelas elektif ada 3 bahagian.., entertainment, technical dan leadership.


Ramai student local jumpa counselor minta tukar kelas elektif.... yang dapat teknikal nak tukar ke entertainment , etc...

Teringat petikan dari Amy Chua si Tigermom dalam buku Battle Hymn mengatakan anak-anak barat membuat keputusan sendiri mengikut kemahuan mereka manakala anak-anak Asia selalunya mengikut percaturan yang ditentukan ibu bapa.


Kaktek masukkan abang ke kelas robotic dan video tech untuk elektif dan advance math untuk core subject.

Pesan dari member2 senior, pastikan anak-anak excell dalam math dan pursue to advance math class. Banyaklah kerja rumah math dia tahun ni.... banyak lah juga masa maknya kena ngadap buat matematik sekali..



Pusing-pusing cari kelas.




4 comments:

~jeet~ said...

skolahnya fully aircond ke kak? bersih betul ye, kat mesia nak dapat lagu tu skolah private je la kot.

abg long paham tu keperluan bapaknya cari rezeki, tu dia pasrah je, xpe, berkat anak yang baik, ilmu senang masuk kepala, insyaAllah..

ahkakbatik said...

sekolahnya ada aircond, ada heater..
bajet banyak... ambil dari tax payer dan fundraising...
kalau ibubapa di bbgs ada hanya di bbgs... di sini semua sekolah seakan bbgs... tu kaktek respekla..

insyaAllah jeet.. semua makpak plan yg terbaik tapi tak semua turn out to be seperti yg mak pak maukan..
moga kita kuat hadapi ujianNya..

PatinPasta said...

Kak Tek,
Quote "..banyak lah juga masa maknya kena ngadap buat matematik sekali.. " unquote.

Soklan kepada maknye:
1 botol kicap cap kipas udang + 2 botol kicap cap kipas udang = ?

(bersiap sedia memakai sport shoes untuk acara larian mengejut)

ahkakbatik said...

jawapan soklan cepumas hang...

hang utang kaktek 3 dozen kicap kipas udang... tolak upah buat blog...
0 - 0 ek....