Saturday, August 6, 2011

kari.... kari nasik kandar pepedom....

Syasya gigih puasa penuh dari hari pertama sebab bapaknya janji puasa sehari dapat singgit dan ibu janji singgit juga kalau puasa dan rajin tolong ibu, tapi 80 sen je dapat kalau puasa tapi malas tolong ibu.

Dia dan abang-abangnya tiap hari dok google cari toys baru nak beli dengan duit puasa nanti.

Dengan rasa bersungguh-sungguh, dia tepek ler kertas dengan tulisan CLOSE kat peti ais ni.... siap cellotape pemegang pintu peti..





Hemmm... budak ni taktau ke ada 2 makhluk lagi tak puasa... huh.

hek... semalam 1 makhluk tu dah start puasa yea... maka peristiwa teraccidently termakan tidak akan berlaku le nampak gayanya...huhu...

Dan kaktek bayangkan kalau adik Dieya dah kira 1 hari kena baca 50 pages Quran untuk habiskan satu kitab dalamasa sebulan.... banyak ni kena qada' balik...haduh.

Maka kaktek dengar je tadarus di Astro Oasis jam 12 mlm waktu msia di www.racuun.com ...
aci tak aci?



Waktu siang yang panas terik ni.... room temperature pun cecah 91F (33C), luar rumah cecah 103F (40C)...
Sidai baju pun kaktek buat malam.... sok pagi dah angkat. Serius embun pun tak pernah jumpa kat sini.

Nak hapdet entry pun malas sebab rasa otak dah kena sedut cecairnya....(mahapkan le den yang tak pernh belajar bio... hek... skola teknik kan...)




Ni aktiviti dalam rumah melayan cik mat sementara update blog.






Ohya.. tajuk pasal kari... mana kari nya?

Pokok kari pemberian salah sorang member di sini.
Kaktek kerja menanam, buat kuih, menjahit, menyulam, mengait ni memang fail..

Tapi oleh sebab suka masak kari dan tak jumpa kedai jual daun kari.. dan orang bagi pokok free....
rezeki jangan di tolak la kan...






Masalahnya baru 3 hari jaga pokok, daunnya dah kuning...huuuu... tulun....

Pesan kak Rosni jangan letak luar rumah dulu sebab cuaca panas.... siram air tiap hari...
dah buat dah...
apesal kuning jugak?






kaktek letak tepi tingkap 2-3 jam sehari bagi cahaya matahari...
tapi tetap kuning....

why???.... why?????!!!!! tell me why!!!!!... chomengaaa.... deem kaiii????!!!!!

11 comments:

Madam Sooyaree said...

Kita pun tak tau. Rumah ni semua pokok bak kata kak tek, tercekik kambing

Mira Marlena said...

Kak Tek,
Kalau masak nasi, air basuhan beras tu takung and buat siram pokok.Kiranya ibarat baja lah.Kalau ada air basuhan macam ikan and udang boleh jugak tapi nanti hanyir baunya...karang lalat langau sebesar ibu jari pulak yg datang.
And kalau ada rebus teh,hampas teh dengan kopi pun sesuai jadi baja.Nanti daun pokok tu akan jadi lebih hijau.
Sedikit tips dari orang yg tak professional jaga pokok...heheh

dieya said...

bagus ler kaktek daun tuh dah kuning. tunggu sket lagi sampai jadi cekelat.. rangup.. mkn ngan nasi kandar. jimat takyah beli papadom.

ehh.. kaktek tgh tengok tadarus astro oasis ke tuh? ish2 tak sangka otromen kat plano pandai tadarus ek..

Anonymous said...

As Salam, anak2 tu sepatutnya diajar dari kecik berpuasa sebab nak hadiah dari Allah - pahala, syurga. Bukannya puasa sebab nak hadiah dunia - duit, toys. Kalau tolong mak dpt banyak pahala lagi, bukan duit banyak lagi. Fikir2kanlah ya - tapi kalau rasa diri betul, terpulanglah.

- Kak Ima -

ahkakbatik said...

Nurul... kaktek faham....kat midland jngankan pokok kari, daging midamar, ikea, mall... semua takde... kannn....




Mira, idea yg bernas walopun tang letak daun teh tu macam tipu kaler pokok...haha... nanti kaktek updet kaler terbaru...




dieya, idea menarik juga... nanti dieya mai umah kaktek idang daun kari cekelat ganti pepedom.... ok dak?




kak Ima,
waalaikumsalam...terima kasih sudi singgah blog saya. Duit sebagai motivasi dan anak2 saya belum akil baligh. Boleh baca link dibawah dari pakar motivasi dan penceramah bebas... dan iya, lain org lain caranya... terpulanglah.

http://www.bharian.com.my/articles/Puasaupah-RM1sehari_/Article/print_html

Maya Marisa said...

Boleh calit ler kak tek, maya pun takde green fingers. Konpem, apa yg di tanam tak menjadik.
Aiyooi kantoi! Omak nyer kaki ultraman jugak! Hahaha

ahkakbatik said...

hahaha...oooo otomen tu yg dieya dan maya maksudkan....
salah!!!
tu bukan otomen... tu power rangers rpm dragon fury!!.... ekeke...

PatinPasta said...

Kak Tek,
Ce amik pensel warna Cik Mat, bubuh kaler hijau kat daun tu. Habis cerita. Huhu!

Ok seriously (cewah!)
Pokok kalo diubah tempatnye, selalunye gitu dulu (okojot sikit) sementara nak amik aura semula. Ni menurut kata pak si mamat tu la, yang suka amat berkebun.

ahkakbatik said...

Aida... kaktek pun perasan cenggitu.. macam kaktek tiap kali pindah .. mesti membebel seminggu... ekeke...
cuma yg kuning tu semalam dah tanggal dari dahan.... nampak gayo lenkali mintak daun je terus... takyah susah2 jaga pokok...

Anonymous said...

Tak semestinya kaedahnya tepat. Tak semestinya org yg supposed to be qualified always betul. Maybe you nak baca link di bawah - for different perspective.

Btw, walaupun teguran susah diterima, tapi bukan semua teguran dtg dgn nawaitu yg buruk. Afterall, it's for your anak2 punya own good jugak. Stop being defensive & buka minda & you'll probably learn something.

Ni my last comment - how u want to take this, it's up to you. Kalau nak fire akak 'again' in your next entry pun ok. But hope you tahu, bila buka blog for public, you must be be prepared for different opinions of your readers - tak boleh expect komen2 yg pleasant & yg you suka saja. Otherwise you can always privatekan blog & invite your favourites saja..

Kak Ima

http://saifulislam.com/?p=2824

ahkakbatik said...

ermmm alahai... yelah kak you memang superb... lebih bagus dari org yg qualified...
taniahlah kerana menjadi muslim dan ibu yg terbaik.

bukan fire ni... jgnlah defensive yea...