Monday, August 15, 2011

mari berkongsi rahsia rumahtangga....syyhhh.....

Sebelum ke main tajuk....

kenapa screen kaktek biru?
hadoi..... nak juling mata ni ha..
Dah tukar berkali-kali tapi latest page screen tukar kaler....
previous page elok putih.
apa benda yang nak di troubleshoot pun taktau..
Patinpasta !!!!!!!!...... tulunnnn........

Tapi langsir biru ni elok sikit dari purple yang lepas..
sabo jelah ... tulisan oren-oren di sebelah tak reti tukar sebab html guna kaler code....


--------------------------------------------------------------------------


balik tajuk asal...

kata orang jangan dok jaja cerita rumahtangga pada orang...
takyah selak kain batik cerita dalam bilik, belakang almari, bawah katil...
jaga air muka...

tapi kaktek rasa..... betul tak betul tu terpulang pada penerima..
elok juga berkongsi sekadar satu pembelajaran...

yang baik jadikan tauladan..
yang buruk buat sempadan..

kata orang lagi..
jangan lihat siapa yang bercerita
tapi apa yang dicerita...


kaktek nak kongsi rahsia rumahtangga bahagia ni....
bahagia kaktek tak sama dengan bahagia korang...

kaktek bahagia pakai baju 10 hengget...
bahagia tahap korang mungkin kena sarung baju si Hatta Dolmat...

kaktek bahagia bawak kereta umur dah sedekad .....
bahagia tahap korang kereta baru keluar kilang ....

kaktek bahagia dengan mengaku bahagia....
korang mesti menyampah dengan stetment atas tu sekarang....kehkehkeh....
siapa suruh baca...


rahsia bahagia....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Tips bahagia...

1. beranak awal... la ni semua dah besar...

2. beranak banyak sikit.... 1.. 2... tak cukup.... 3 dah ok... 4 tu dah ramai!!

3. suruh je... jangan tunggu depa offer... berjanggut nak tunggu.
bapaknya dah kertu pun kena suruh...apatah lagi bebudak..

4. sediakan tools yang lengkap.... sarung tangan sorang satu supaya tak berebut...
aksi cik mat tu mesti under supervision sebab dia tak boleh bezakan pencuci toilet, pewangi bilik atau whipping cream..

5. sediakan kerja yang banyak untuk semua budak dapat bekerja.... la ni syasya merajuk sebab sarung tangan tak cukup.

6. puji selepas habis kerja... ucap terima kasih.


kalau ada yang cakap nak call teledera.... errr.... korang takde alamat kaktek kan? ngeh.

12 comments:

Anonymous said...

AB
Masa I tulis komen nih, skrin rona putih..tapi masa baca entry, skrin rona biru laut.

I setuju dgn kesemua tips bahagia tu. Lebih bahagia kalau bapaknya turut serta, kankankan? .. CS

ahkakbatik said...

ha ah betulah CS... majik kan?
sapelah mandrem blog saya bulan poser ni!...

tang bapak join sekali tu payah sket... org tua kan selalunya degil... tak begitu CS...ekekeee..

T said...

kak tek,
saya takde anak tapi tetap bahagia, semalam siap sengih dari hujung pipi ke hujung pipi sambil "i love you, i love you" nonstop masa tengok Mr P. sental tandas. hehehe. Sampai dia cakap "This is porn to you, huh?" referencing buku kat kedai "Porn for Women" where dalam tu semua gambar lelaki tengah buat kerja rumah sambil pegang anak. Sebelum setal tandas, mamat tu dah vacuum rumah. Hari ni pulak, pergi dapur, semua periuk dan perkakas dah basuh. Lagi la tersengih besar. hehehe. Tak boleh malas nak masak la tonight. Tapi hantu rajin dia tu datang sebulan sekali jer. Well, better than nothing.

~jeet~ said...

akhirnya...saya leh comment kat post kak tek..saya pon naik meroyan tak leh nak meninggalkan bunga-bunga cinta saya kat sini..

cayalah kak tek ;) u train them from young, saya pon nak kawin and beranak awal, macam mak saya, tapi nak buat camna belum ada rezeki, redho je la ;)

PatinPasta said...

Kak Tek,
Setuju, definisi bahagia berbeza untuk setiap individu. Kan? :)

Tuko channel..

Awat la buleh lip lap kaler sheet Kak Tek ni? Saya dah klik and tengok sama jek segala widgets kat main page and per entry. Hmm.. nak salahkan widgets, dah tak buleh la pulak :D

Hmm.. kalo saya tawar buat design blog Kak Tek, sudi ka?

ahkakbatik said...

hahaha T.. as long as keje cuci mencuci tu bukan keje kita, kita bahagia kan.... kenapalah pompuan ni turn on atas benda yg pelik-pelik... tengok laki cuci toilet..basuh longkang... basuh berak anak...

kalau dia buat kita bahagia, rasa berhutang pula kena bayar balik..ehem ehem...
kalau anak buat kerja, malam masih malas masak siap keluar tapau lagi..hahahaa..




jeet... patutla bunga di taman kaktek tak cukup...
jeet tak perasan betapa bahagianya jeet takyah cuci toilet sebab org pompuan guna toilet sopan.. depa guna toilet mesti tinggaikan 'unwanted stain'... euwww....




aida. nak..nak..... nanti kaktek kasik upah gambo kicap...ekeke... sat kaktek tweet ...

mama maman said...

rajin.. gud job kak..hhheee..:)

**bila la cik abe ambo nak rajin jugak nih..

Maya Marisa said...

Child labour nie kak tek, mana aci. Meh bak sini home add kak tek, maya nak pi lodge report...hahaha

Anonymous said...

Baguihnya anak2 kak tek, sejuk perut mak. Saya pun nak beranak bykla...x payah import maid heeee

Cik Anon bukan penyamar

ahkakbatik said...

mana Yana,
kita tak perasan nature org laki kena suruh... nature org pompuan memang menyuruh....




maya, address kaktek..
1122 Mogabe Road,
Uganda Selatan.




cik anon betul tak tipu,
takleh banyak sangat, dalam ramai sgt adik gebadik tu nanti ada yg suka curi tulang... macam kaktek dulu.... ekeke..
ni dah insap ek..

harnidahussin said...

la ni chek anak takdak..kena kerah en. somi la wat keja umah...hahahaha...

harnidahussin said...

la ni chek anak takdak..kena kerah en. somi la wat keja umah...hahahaha...