Wednesday, August 17, 2011

let the spanish test your english

tajuk je omputih....

Semalam ke Lewisville School District untuk di evaluate English budak-budak ni.
Ini rules untuk masuk sekolah bagi budak2 yang mother tongue bahsa jawa, mendaling, etc.





Masa di North Carolina dah kena juga. Di ikutkan result di NC, abang dan ajik dah melepasi tahap untuk tak perlu masuk kelas ESL (English as Second Language)... nak masuk sekolah Texas, kena evaluate lagi.....
Kira depa tak percayalah result dari state lain... test lagi....
tak percayalah driving license dari state lain.... test lagi...
deyyy!!!

Dah rules nya macam tu kan....
Tak suka kalo..... kang depa suruh balik negeri...heh...





Test seploh minit je tiap sorang... banding 45 minit di NC.
Tukang test hispanic....(???!!!)
Sementara tunggu result, Abang dan ajik kata ada words yg depa tak paham sangat sebab spanish accent..
haha... aku dah agak ler bebudak ni tak lepas... sebab bebudak ni jawa accent...




Ni kaunter depan dijaga oleh 4 mokcik hispanic....  depa lah tukang panggil budak...bawak budak masuk dalam...lepastu depa pun tak keluar2.... tau-tau keluar bawak result......
so kaktek rasa depa jugak sebenarnya yg evaluate budak-budak ni kot...(???)

Antara soklannya adalah mengenai perkataan lawan, seerti dan perkataan berpasang ke apa ntah...
ala... kalau burung terbang, ular ... apa?
haa.. menyusur in english pun kaktek tak tahu...
kalau ibunya masuk test pun fail jugak kot...hahahaa...


Emmm..... resultnya.....
Betullah bebudak ni tak lepas!!
kena masuk ESL lagi tahun ni....

Came across soklan dari ahkak vogue Cik Som, tahun lepas ajik stay sebulan je dalam ESL class sebelum kena kick out join english class biasa.
Abang stay setahun sebab Ms Angela sayang kat dia... comei dan sangat berbudi bahasa katanya.... yelah... dia tak reti memekak in english... dia berbudi bahasa ler...ekeke....

Kata mokcik hispanic tu.... abang dan ajik just need a little bit push untuk masuk kategori fluent. Syasya standardla... masih konfius mana english word dan mana BM ...

Layannn.... sekolah free kan...

9 comments:

Maya Marisa said...

No worries kak tek, usaha tangga kejayaan... Errr kalau ada lift pun ok gak kan kan kan

somuffins said...

AB
Wajah blog berbeza bila view dari hp dan netbook/pc. Lagi satu hal pelik.. bila komen guna hp, boleh pulak somuffins timbul; kalau komen guna kibod gedabak, diorang tak accept my ID. Whylah, I oso dono.

Berapa lama anak2 kena belajar ESL tu?

somuffins said...

*yeayyyyy*
Your rumah baru boleh plak accept somuffins bila komen guna kibod gedabak. Ini sudah bagushhh...

ahkakbatik said...

maya.. free free ni kaktek layan je...kalo suh bayo baru meroyan...heh...



huh! cs ni nak mention dia ada henpon..dia ada netbook la tu...nyampass..

waa... aida buat rumah saya jadi 3d kot tu...semua leh nampak dah..
saya punya window 7 masih kengkadang takleh bagi komen gak.. chrome je takde poblem.

esl tu nanti ada test 2 kali dlm setaun.... sukati cikgu nak tendang bebudak ni keluar pi join kelas biasa bila2. Tahun lepas ajik dok dlm esl class cuma sebulan dah kena tendang.

abang pula cikgu suh dok diam2 dlm kelas dia.. sebab abg comel.dia sayang nak lepaskan...ekeke... tu pun ado....

somuffins said...

AB
Tak baek taw cakap nyampass kat kita. Kebanyakan hp/netbook cikai dah boleh access macam2. Kita bitau jer tentang perbezaan bila view blog awak guna alat2 tu (sambil show off sikit2, har3)

Kita yg ikhlas
*sambil sedih mengenang nasib*

~jeet~ said...

hispanic test english? jgn anak2 kak tek kluor ESL boleh hablar espanol dah..tapi ok gak kan? 2 in 1 gitu ;)

Mira Marlena said...

Lepas ni boleh belayar ke Spain join kak Aida bila sumorang dah boleh "hola como estas" kan kak Tek?
Jenuh jugak eh nak kena start balik all the classes.Negara sama, state lain2 undang2 agaknya kan?

harnidahussin said...

anak2 kak tek kena layan telenovela la camni...baru cekap spanish-english

ahkakbatik said...

ala CS nak gitau walopun tools dia cikai tapi canggih la...nyampas lagi...




jeet...
yelah jeet... takyah susah2 bayo memahal untuk kelas spanish kan.... nanti kaktek balik borak spanish dgn syasya ek..




Mira,
selalu dah dlm kelas bebudak ni org tegur depa bahser spanish.. hahahaa... rupa dah macam hispanic...takat komestas ke haper tu dah expert dah...




nida.. hadoi... balik kg kang atok cakap ni pi amarika ke guatemala?