Tuesday, August 17, 2010

back to school fever..

Bulan puasa ni aku slow sikit update blog.... walaupun bukan alasan yang boleh diterima semua kerja kena slow dalam bulan puasa...... kang kena tazkirah pasal perang zaman nabi kang...

Deman kembali ke sekolah sudah bermula.....
Isnin depan open day sekolah dan Rabu budak-budak mula bersekolah...yeay.... boleh aku berladang dengan aman..... ladang farmville tau..... otak jangan kuning.

Walaupun dulu aku selalu kutuk orang yang spend masa main farmville sedangkan aku melangok depan forum berejam-rejam...heh...... oleh sebab dah tak aktif forum, rumah kecik takde apa nak cuci selalu....emm....... yoklah join kjune dan kak-s22 jadi budak-budak main game....
Ooooo tak lama pun main benda-alah ni... sekali login, harvesting, planting... 10-15 minit je...
Bila tak main takleh le nak ceritakan...... kann....

Cuma zaman farmville dah agak slow banding masa mula-mula ia diperkenalkan fb dulu so slowlah jugak farm aku nak membesar...huhu.....

kjuneeeee........ papan dengan paku saya belum cukup!!

Dan.... aku pecah masuk akaun farmville anak-anak aku, paksa mereka jadi neighbour dan hantar gift pada aku tiap hari... kihkihkih....

Back to school fever..... sekolah free tapi ada school supply yang aku kena sediakan....
pilah shopping kat Staples... depan rumah je.

Minggu lepas ada hari tanpa tax...beli apa saja tanpa tax tapi malas nak berebut-rebut dengan orang ramai dan anak-anak.....






Gedebak-gedebuk aku spend lebih sejam dalam tu dengan pertolongan staff staples... kalau takde orang tolong mau 3 jam tak keluar.

Detail giler school supply elementary depa mintak ni...... pencil pouch kena ada yg tebuk 3 lubang kat tepi...plastic tak mau, tebung 2 lubang pun takmau...takde lubang pun takmau... notebook ada berjenis-jenis...spring kat tepi, composible marble notebook, wide-ruled notebook with spring, wide-ruled notebook paper, divider ada pocket, folder ada prong, yang takde prong.... terjojoi biji mata aku mikirkan apekemende prong nih.....

Crayon, highlighter kaler kuning dan pastel saja, binder, pencil ada eraser kat belakang, pencil ada yang dah siap sharpened...tissue, wet tissue, printer paper, handyplast...

Tambahan calculator untuk abang, lunch box untuk ajik dan syasya...

gedebak-gedebuk...abeh $180 !!!.... dollar weih.... nangeh aku!!.....

Tu tak beli beg sekolah sebab dah ada.... kalau tidak, tambahan $25x3 budak.






Semalam keje aku bahagi-bahagikan tuan punya barang.

Sat lagi nak pi pediatric clinic pulak...... nak beli krim panau pipi ajik je.... pun kena mintak prescription. Banyak sangat procedure kat sini... leceh.

6 comments:

Aida Rezuan said...

Kak Tek,

Uiks! Details bebenor segala barang2nye ye. Awat la derang tak sediakan suma jek, pastu parents bayo. Dah memang sah2 la suma barang pon diterima pakai and sama sejenis jek. Kan? Kan? Kak Tek gi la membebel sket kat derang..

dieya said...

ish.. ngada2 sungguh requirements sekolah kat sana yek. kalu dia tak ajar anak2 kak tek sampai jadi genius memang nak kena cikgu2 sekolah itu!

kj said...

sini, junior high school yg mintak segala detail gitu..
elementary, semua free...

patut pun cpt benor ldg dia luas, anak2 jd mangsa rupanya.. :)

leceh fv ni gift 1 sehari, tu yg slow sgt ..

~jeet~ said...

ahkak, anak2 ahkak skolah america ka skolah jopun...baju xde plak dia bagi ukuran ek, kalo ye tak ke haru...

ahkakbatik said...

aida...

ko perli kaktek ni suka membebel ek?
kaktek ingat nak bagi proposal depa jadi follower blog kakteklah... amacam? ada brilliang ini sajessyeng?..


dieya..

kaktek lupo cakap depa siap suruh beli bag yg takde roller...nak scissor tapi bbdk takleh bawak pi sekolah...bahaya.... parent yg kena anto scissor...

haku ni nak kecoh-kecoh udahle pendatang, dapat skolah pree...lagi mau banyak songeh...hahahaa..

ahkakbatik said...

kj..

memula saya pi anto gift berbelas2 sehari tapi awatnya dapat satu je...hampeh betul...

kat sini junior highnya requiremnt sikit je...terbaliklah gitu..



jeet..

awat boleh terpikir ukuran baju pulak?
komplek sungguhlah ko nih!