Thursday, August 12, 2010

satu cerita di pagi puasa yg tak jadi puasa..

Lambat sikit aku update entri hari ni.... bukan letih berpuasa..
Malam tadi dah sediakan lauk bersahur, masak nasi bagai..... tup-tup pukul 12 malam sms dari abg Azihan, AJK Masjid beritahu puasa start Khamis.....
laaaaa....... den dah semangat berkobar-kobar menunaikan rukun Islam ke 3 ni...
cepat puasa cepatle raya....

Oklahoma dah start puasa hari ni..... maknanya depa raya awal....
emm..... korang fikir apa yang aku fikirkan?....


Kisah di pagi yang sepatutnya puasa tapi tak jadi puasa...


Eden : Bah... apesal lauk minggu lepas sempat sampai khamis, ibu suruh beli lebih tapi minggu ni Rabu dah abis?

laki eden : hah? bah bali banyak tau...ayam je 7 paun.. campur daging, lamb dengan ikan lagi..

eden : ibu suruh beli ayam 10 paun kan...

laki eden: 10 paun tu serious banyak tau !! BANYAK SANGAT!! ... masa kat mesia bah beli 3 kilo je boleh cukup seminggu....

eden dalam hati : nasib baik tak puasa.... kalau tak mau batal puasa tensyen masuk dapo makan maggi!!

eden : bah..... (suara dari ayu ke garau...) kat mesia bah tak balik makan tenghari.... ibu pulak bawak bebudak makan kat jasko..... jangankan 3 kilo, sekilo pun cukup..

eden lagi (nak sambung bebel udah namanya pompuan kan....) : apa.... bah hengat bah pi keje ibu dendiam ratah lauk kat rumah? bah tido malam hengat ibu dendiam masuk dapo perabihkan lauk?!!

laki den ... senyum kambing!!...


Moral cerita.... kalau lelaki mandai-mandai nak buat budget barang dapur, ginilah jadinya........




Pi kedai asia depan rumah....




Sambal indon, sambal thailand...






My peberet!!!!! my peberet!!!!







Raya nanti mai le rumah auntie Tek..... berapa kilo korang mau?


15 comments:

dieya said...

mendarat dari blog aida.. jalan2 cari makan.. oops puasa! suka laa baca cerita ceriti k tek. i will follow u lalala~!
p.s. uih byk nak bagi duit raya nampak? nak gi raya umah k tek la!

kj said...

tronoh raya dulu...heeeeeee....
selamat hari raya hari yg mulia..

ahkakbatik said...

haaa... dik dieya...

raya nanti mailah umah ambik sebeban wet rayo ateh tu buat beli tiket next world cup...
jgn lupa tolong belikan kaktek sekali ek... tiket stadium 6 keping, tiket kapai bisness class, hotel 5 bintang... dan paling penting kicap kipas udang 10 botol jgn lupo...

ahkakbatik said...

tronoh dah poser ek kak june.... fedex tak cuti hari raya tu... heh... sempat pos express rendang ke sinin....

~jeet~ said...

sambal indon n sambal tailand ade chop halal tak? ingatkan akak jumpa fevret kicap akak, rupanya byk lagi benda feveret ye..

ahkakbatik said...

jeet,
barang thailand yg akak beli drypers cik mat je... cili keringnya pun pedas ya amat..
barang indon semua cop halal... sambal olek, sambal terasi, bumbu ayam, opor ayam...ha kau.... den dok us dah cakap indon dah ni haa..

tek tarik manakan sama dgn rasa kicap.... nak pos pada anak perantauan yg mencari sesuap cheese di negara orang ni?......(sambil buat muka kucen comel mintak kesian...)

somuffins said...

AB
Macam serupa aje cerita kita. Masa I kerja dulu, I masak sekali aje for dinner. Bila I dah tak kerja, I tak faham kenapa lauk2 I tak cukup. I tak baper perasan ada satu lagi meal yg perlu diambil kisah ie lunch.

al-lavendari said...

memang kelakar dialog suami isteri yang hidup berumah tangga yang harmoni. hehe

saya tak berani memandai .. kalau orang rumah tulis 3 kilo .. jamin 3 kilo lah saya beli. tak lebih dan tak kurang !

BaNaNaS! said...

itu macam kalu kami kat mesia raya dulu la weihhh besh besh.....

Anonymous said...

Izlez says:

e,eh kat lombok pun ada juai smbl vietnam ker??? not bad at all....eh apsal aku skiping omputih lak patutnya kena skiping jowo sbb ko kan kat lombok eh kak tek...ekekekkekeke
sbb ko dok kat lombok masak je le telur japloque resepi jowo turun temurun ituuuuu......keh3x
ok la kak tek selamat berpuasa, semuga tabah dgn cabaran berpuasa di perantauan

ahkakbatik said...

cik som,

saya pun selalu tak paham apesal bajet petrol dgn rokok laki saya manjang tak cukup sepertimana dia tak paham kenapa bajet dapo pun manjang tak cukup..haha....




pakcik al-lavendari,

terima kasih masih sudi singgah....
oooo pakcik takut bini jugak ek.....

ahkakbatik said...

bananas,

aku tak kisah raya lambat... yg penting amalam biar mabrur...(stetmen tak boleh blah nak kaver dengki...)




izlez.... ko poyak ek?!!

berlambak kedai asia own by vietnamese sini.... kalau lah aku ni dilahirkan vietnamese dah lama feel at home...heh...

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Kalo datang beraya, agak2 Kak Tek nak kasik duit raya baper kilo? (tak mo makan apple pie kotak aa)

Gambo tuh tak baper clear la (buleh timbulkan fitnah tuh). Botol2 tuh kat lorong kedai ke kat kabinet dapor Kak Tek? Hehe!

ahkakbatik said...

ooooh kalo rak tu dapo kaktek..... errr... ko nak kirim apa ke spain?
kaktek juai rege kengkawan aaaa.... bila lagi ko nak tolong kaktek bagi cepat kayo kannn..kann...

psstt..rege kengkawan tu rege kasik kawan cepat kayo lah....

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Saya nak kirim petai. Eh.. lupa lak, dah ada petai selonggok kat rumah. Muahahaha! Ampun! Jangan jeles naaa! :D

Kak Tek nih sajek jek sebut tak kayo tau.. wahal duit berkepuk2 dah nun kat dalam rumah. Ibaratkan kalo nak berjalan, kena kuak ke tepi sket :D