Sunday, August 22, 2010

tak boleh sukati ponteng skolah taw!!

Email terima dari skolah yang sepatutnya syasya dan ajik masuk di Oklahoma.
Oklahoma start semester baru, semalam, 20hb Ogos manakala NC start sekolah 25hb.

Masa nak pindah NC, aku dah inform union office tapi sah kerani tu malas nak update.



Maka semalam oleh kerana anak-anak aku tidak kelihatan di sekolah, mesej di inbox aku.., inbox abe gapo dan voice mail sekolah siap telefon remind perkara yang sama.

Hadoooiii.... masa di mesia, balik kampung je aku pontengkan bebudak, appointment syasya di hospital serdang pun aku pontengkan juga abang-abangnya, sekolah ganti sabtu pun selalu ponteng...

Sini?... apa nak menjawab takat ponteng sehari dah dapat mesej dan phone call.

Teringat masa di sekolah seri kembangan dulu... sistem ni baru nak implement tapi oleh sebab bukan tajaan kerajaan, pihak yang mencipta sistem sms dan emel ni menjual sistem depa ke sekolah-sekolah dengan harga kurang lebih rm500-rm1000 dan yuran subscribe dari ibubapa di kenakan sebanyak rm10 setahun.

Sebarang announcement dari sekolah samada periksa bulanan, semester, ponteng sekolah akan dihantar melalui sms dan juga boleh log in ke website yang disediakan untuk memantau keputusan peperiksaan.

Masa dok mesia aku tak subscribe pun sebab tak wajib.... mana-mana tak wajib join, aku buat bodo lebih-lebih yang kena keluar duit.... heh heh ....

Habis... katanya surat pekeliling announcement akan di keluarkan dan sistem tu support jikalau surat tak sampai ke ibubapa....
Anak aku 3 yang bersekolah di situ kannnn... mana-mana surat pekeliling yang sekolah keluarkan, aku pasti dapat 3 salinan... maka takde le kes aku tertinggal ketapi.... kalau tang anak ponteng tu errrrr.... aku le yang memontengkannya... hikhik....


Psstt.. mana aku tau harga sistem ni dan kerja detailnya?
haaaa.... laki aku pernah time tanam anggur sekejap tahun lepas berangan nak jadi jutawan juai sistem sekolah ni....

Nanti-nanti ada mood aku cerita kerja-kerja yang dia pernah buat selain kerja telecommunication ni dia pernah tanam anggur, jadi penguasa bomba, ambik test PTD tak lepas...(hikhik..aku lepas taww...), penjual kereta perodua, bisnes kedai komputer... haha... tu time aku makan ikan bilis.....
La ni tengah berangan nak jadi tokeh ladang ayam... tu pasal dia tak bising aku melangok depan farmville tiap hari..... lagi disuruhnya aku blaja jadi manager ladang ..


notakakikurap: thanks kjune rekemen kat saya hardcore-hardcore farmviller.....copat den kayooo.....

8 comments:

kj said...

samo2..
ekau jgn lupo komisen nye...
setgh milyun..no less!!!
ai pun nak jd kayo and peldg berjayo gak..heheheh...

~jeet~ said...

dasat..tak cukup emel, sms lagi..kalo sy skolah kat us dulu, mesti satu pon mak saya tak dapat..saya budak baik..hehehe..

BaNaNaS! said...

kampeni aku pong pakai system nih.. apa2 sket semua masuk sms/email.. semuanya takder kena mengena ngan aku..yg ada kena mengena pasai sms/email tu hanyalah aku kena delete mailbox/sms..

nyampah sungguh.. nasib bek aku da tuko no tipon ngan span semua email depa MUahHHAhahHHAH...

kaca said...

sistem tu pun telah digunapakai di sini. tapi dukacita dimaklumkan, aku tengok masih ramai budak2 sekolah yang ponteng sekolah suka-suka hati makcik latinoamericana juai beg LV fake di Lavapies saja.

sistem canggih cemana pun kalau dah attitude manusia ni hampeh tak boleh nak ubah apa2 jugak kan.

ahkakbatik said...

kj...
no poblem...doblas milyun jugak bisa bukkk.... nanti saya belik kertas uitnya dari kedai asia itew...


jeet...
apesai akak susah nak caya? yang ponteng kelas dok melangok tepi padang bola tu bukan ko ke?



bananas...
waaa... kampeni hang guna sistem tu sebab staffnya pangai macam budak sekolah ek?



kaca...
kalo ko balik mesia pakai LV, takyah le eksyen kat kaktek ek..... sah ko beli dari bebudak tu!

Aida Rezuan said...

Kak Tek,

Tuh dia.. perihatin sungguh tuh! Gerun pulak nak montengkan bebudak lepas nih (kalo saya bila ada anak empatbelas la).

en_me said...

wahh dah lamer x gi US.. uhuhu

ahkakbatik said...

aida,
akak belum study cemana nak pontengkan dengan alasan yg kukuh.... nanti dah tau cara, aku update entry...heh...


ye en_me.... masih boleh kemari..