Friday, August 27, 2010

cerita suka-suka belum fikir tajuk..

Aku sambung cerita sekolah semalam yea.

Alkisah...ekk.... asyik nak sebut alkisah je..... kang kena saman plagiat pulak....
Semalam syasya balik beritau cikgu belanja air susu cekelat kat sekolah....

aku : Belanja? apesal cikgu belanja? syasya tak puasa ek?

syasya : syasya penat lepas main playground... syasya sakit perut tengok makanan kat kantin..

aku dalam hati: mak oii.... tahun 2 pun ada slot main playground? patutlah baru 1st day sekolah dah gitau takmau balik sekolah kat seri kembangan.


aku : cikgu belanja semua orang ke?

syasya : cikgu belanja yang tak bawak duit dengan makanan je.

ajik nyampuk : ibu, kat sekolah cikgu kata ada makanan yang free macam cereal, bun dengan pisang... yang lain kena beli.

aku : (dalam hati...) apesal aku dulu tak sekolah kat amerika... huhu...

aku lagi tapi dah bukan dalam hati : ajik puasa tak?

ajik: puasa, tapi cikgu suruh duduk kat meja kantin sama-sama.. cikgu duduk sekali jaga budak-budak...

aku lagi sekali dalam hati.... uh! penat hati aku berkata-kata semalam.. : hah! cikgu duduk makan dengan budak? depa takde kesah nak pi bilik guru gusip-gusip ke... tukar-tukar katalog kuih raya ke?

Syasya : ibuuu..... kalau syasya puasa masa cuti sekolah aje boleh tak? nanti syasya sakit perut kat sekolah....


nyampuk syasya menghentikan lamunan ku.... almaklum bulan poser ni entah kenapa suka ngelamun....

aku : syasya bangun sahur tapi kalau tak larat, makan bekal ibu bagi ek...








Masa isi bekal ni aku pun dah terliur jadinya rasanya dia balik kang sah lunch boxnya kosong.

Aku tak paksa budak-budak ni berpuasa.., kalau rasa tak larat, buka aja tapi alhamdulillah abang dan ajik puasa penuh sejak 2 tahun lepas. Dan tak mahu syasya makan makanan yang aku tak tahu halalan toyyiba nya.


Ni meal card abang.... ambik makanan, sampai kaunter depa scan barcode..., masuk akaun kang mak bapak bayar...



depa ajar anak aku guna credit card dah..huhu...

---------------------------------------------------------

nota tambahan... budak blk sekolah hari ni , aku baru tau susu cekelat tu pun free.....

7 comments:

dieya said...

uih kecik2 dah pandai pakai credit card mak bapak bayar yek. patutlaa bila dah besar org2 sana have no qualms about spending on credit, dah terbiasa dari kecik rupanya.

bila nak upgrade pink card jadi platinum card? boleh makan lobster ke.. caviar ke..

kaktek said...

ahyo dieya...platinum kalo... ibunya lah bawak pi coach factory... huu,...

Aida Rezuan said...

Kak Tek,
Patut tanya Syasya.. "La isk, cikgu belanja air susu cekelat jek ke? Pizza ke.. nasik lemak ke, tak de?" :D

ahkakbatik said...

aida, piza ado...piza bab* tuuttttttt........!!

BaNaNaS! said...

lohhh cereal.. mana besh... besh lagi roti canai..yummmyyyyy

anikerap said...

ssh nk control halal haram makanan kt skolah ek... apply jadi che'gu kt skolah diorg jer la kak tek... leh monitor!!!

amacam.. bernas x idea ni?

ahkakbatik said...

bananas..
anak-anak aku dah takleh telan roti canai...depa makan cheese tiap hari...
berak je masih cebok..belum pakai selet tisu..hueh hueh...


anikerap...
idea ko sungguh tak bernas!!