Tuesday, August 31, 2010

jalan mati.. mati kutu...kutu beras... n3 hilang semangat.

Oleh kerana cita-cita menjadi peladang berjaya terpaksa berkubur kerana pengeluaran tidak dapat memenuhi permintaan..... maka terpaksalah menanam cita-cita baru yang tidak melibatkan peng-reboot-an komputer berkali-kali.

Percubaan pertama, menjadi pasaing terdekat Mat Gebu yang dah otai.....emmm... macam takkan berjaya je....

oh tidak mengapa... dimana ada kemahuan disitu ada jalan cuma jalanya high-way atau jalan kampung atau jalan mati bakal diketahui kelak.


Oleh kerana steamer yang ada hanya bersaiz anak tikus.... besar lagi botol cili lingam akan tetapi dengan berbekalkan semangat anak tekak yang mahukan kuih melayu....






TAADAAAA........




Kaler memang dah betul.... kombinasi atas bawah pun dah betul...... rupa paras penuh ...... errr..biarlah menjadi rahsia keluarga...haha.....





Bubur kacang hijau tanpa daun pandan dan doyan.... emm tang ni aku lagi terer... tak cukup bahan pun jadi jugak.... kalau Mat Gebu, sah menjajau kena cari daun pandan dulu... heh... sowi cik Mat...kang rayo den mintak maap...






Roti sardin gulung belum goreng salut telor.... kang dah salut sah hitam tak menarik untuk di posing kan...

Kesimpulannya.... jalan yang aku ambil mahu mengatasi kepakaran Mat Gebu menunjukkan jalan jongkat-jongkit dengan halangan-halangan yang amat menggerunkan....

9 comments:

dieya said...

biar rupa sememeh janji rasa malatoppp!

ahkakbatik said...

haaa betul betul betul!!! gambo cantik dgn aperture apa value bagai belum tentu thodap kannnnnn...... heh....
*wink wink*...

caaayang dieya.....
hek! ko nih bodek kaktek jek... sorang lagi adik laki kaktek bujang lagik!

Aida Rezuan said...

* Haha! Akan ku abaikan statement Kak Tek itu!

Kak Tek,
Daun pandan tarak ka? Saya ada daun pandan beku dalam peti ais sebanyak 30 helai x 2 (sebab mak saya kerat 2). Mau ka? :D

anikerap said...

awat semacam jer tgk sardin gulung tu kak tek???

pi beli bread crumbs..

peh ni wat sardine gulung...
lepaih gulung celup telur salut ngan bread crumbs...
rupo ado.. raso lagi malatop!

p/s : tips sesen dua dari anikerap yg reti wat craft jer...

sb last week anak dara request hotdog balut roti... dia penah mkn kt umah jiran mak mertuo esei...

Alya : ala maaa... roti tu ada bulu2...
mama : haa?? bulu2???? (pueh mikior...mende lak ni)

oleh kerana ani adalah kretip... maka xdo hal esei tangkap apo teka teki tersebut...

somuffins said...
This comment has been removed by the author.
somuffins said...

AB
I selalu menderhaka tak pernah guna daun pandan dlm masakan esp bubur. Bila beli, akan kecutlah dia dalam esbok.

Satu hari tu I nak masak samting, I suruh my son petik 2-3 helai dari jiran depan rumah. Dia tak ambik daun pandan sbb katanya anjing dah kencing2kan.

P/S: Komen sebelum nih I terfaksa delete, hehe.

ahkakbatik said...

Aida,
boleh tak ko citer apa menda yang ko takde? manjang sumer mende dia ada.... nyampah!


Anikerap....
sungguh brilliang sejak 2 menjak nih.... aku musykil ko cakap ko tak peknen...hahahaaa...


ciksom...
saya percaya citer ciksom sebab gambo makanan kat blog ciksom selalunya org lain yg masak... kat umah ngah ke... beli kat bazar ke.... heh heh..

somuffins said...

AB
Thak baek taw .. kita rajin gak (waima kadang2) bab masak memasak nih.. tapi lauk beriani dan udang goreng butter dan acar, kita yg masak..

anikerap said...

apa yg dimusykilkan tu kak tek...
pendinding baekkk punyaaa!!