Sunday, August 8, 2010

RRRRAAVIOLI........

An Italian specialty of little square or round pillows of noodle dough filled with any of various mixtures such as cheese, meat or vegetables. Ravioli are boiled, then sometimes baked with a cream, cheese or tomato sauce. Chinese-style ravioli are called won tons; Jewish-style are kreplach.

Melayu version....karipap laaaa........ goreng style baru sodap...




Beli kat wal-mart $5.99 untuk seorang omputih makan....
tapi untuk tekak melayu-jawa macam aku laki bini, anak-anak.... tak abeh makan...... takleh telan daaa....

Owh... mungkin aku kena cari yang ada isi daging sikit kat dalam.... yang di masak dengan rempah kari.... lepastu tuang kicap kipas udang.....errrrrr......??



Percaya tak aku dah pandai tangkap gambar makanan yang cantik?
Meleleh air liur kannn...?
Apa?!!! ....... tak caya? aku tipu?
Haaa.... betullah aku tipu.... haha....

Ravioli aku kalau ditangkap gambarnya korang pun tak selera nak tengok...apatah lagi nak makan....

Lain kali lah aku letak gambo my forte ..... karipap putarrrrrr.........

16 comments:

somuffins said...

Hi ...
Masih menchikkk lagi ke? hehehe..

Tortellini tu rupa pusat ek? Tapi bukan pusat I, hehehe..

Aida Rezuan said...

Ahkak,

Memang ada inti daging, tapi tu la.. kita pulak was2 jadinye, kan. Nak buat sendiri and bubuh inti ikut suka lak, leceh. Yelah nak menggelek bagai, kan.

Try carik inti bayam dengan keju kambing, makan dengan kuah tomato versi pedas kita, kut2 buleh diterima pakai dan makan dek famili ke :D

* baru jek nak pinjam kamera sbb gambo cantik :D

~jeet~ said...

bukan kecik cenoet ke raviolli ni? mane bole lawan karipap, adui..elok2 x rase pape..dah teringin karipap...tgh ari dah, mana nak carik ni? nak buat malas... :p

ahkakbatik said...

sat sat..... den tengah membayangkan ghoper paras pusat cik som la ni......



tula aida.... kalo dah isi nya daging rempah kari...udah pasti kena buat sendiri....

udah saiznya cinonet bak kata jeet, nyusahkan ahkak terkial-kial.... baik le terus buat karipap!


* tips gambo cantik..... kopipes je...hehe..*

ahkakbatik said...

psstt jeet... ahkak takleh beromen kat kotak romen hang..... word verification tu keluar separuh je... kelik-kelik tak boleh gak...

sapekah yang dengki ya amat dengan ahkak yg genit comei inih!!

~jeet~ said...

ahkak, saye pon tak tau pehal..rasenya blogger dengki ngan kite kot..(statement perasan kejap..hehehe..)

razzlina said...

huh makan kat Ravi ss15 lagi besh ! (ngan idung kembang kempis sebab dengki)

ahkakbatik said...

dengki!

patin said...

ravi ss15 tu bkn dah tutup ke?

*soklan inesen org yg dah lama tak mkn kedai*

ahkakbatik said...

ravi tu kedai apa? jual beskal ke?

somuffins said...

Restoran Ravi kat SS15 masih beroperasi (tak pernah pergi tapi I baru selidik tanya pada sepai leman).

AB, sepatutnya kedai Ravi tu jual 'ravioli', ya tak?? tapi tak..

T said...

Kalau nak melayukan, boleh makan dengan tom-yam atau sup ayam. You should try it with your leftovers yang tak habis tu.

ahkakbatik said...

haaaa... tengkiu Mrs T... 2nd day i rebus balik leftover...serious takleh telan.... ni ado lagi suku nak campak dalam sup ayam...
tengkiu..tengkiu....

err... apple pie tu tak abes boleh campak kat mana-mana pulak tak? heh heh...

T said...

apple pie makan a'la mode :-) or in other words, makan dengan ice-cream. i suka panaskan apple pie sikit, then letak ice-cream as much as the pie on top of the pie. try it. everything is good with ice-cream.

I actually never bought refrigerated/frozen apple pie, selalu beli from bakery. Sometimes, dia jual separuh, jadi tak banyak leftover. Sebenarnya, kalau beli whole pie, I makan sekali lantak :-p

On the other hand, I dulu zaman tak reti masak from scratch, selalu beli refrigerated Pillsbury's Pie Crust, Pizza Crust, Cresent rolls, French Loaf and stuff like. Lepas tu letak topping/isi sendiri, bakar dalam oven, sedap jugak. Recipe idea boleh tengok Pillsbury.com. Oh, Even chocolate chip cookies, I used to buy the Nesle Tollhouse break-and-bake. Tinggal bakar jer, lepas tu makan dengan susu. yumm

T said...

oh one more thing, take advantage of seasonal fruits & veggies. Right now (summer), is the best time for cherries, nectarines, berries, mango and melons (cantalope, tembikai, honeydew). Untuk nectarines/peaches/plums, kadang-kadang dia jual yang belum ripe (aka 'ripen in fruit bowl'), tapi kalau letak atas meja for a few days, dia jadi sangat juicy dan sedap.Kalau nak yang makan terus, beli yang label 'tree-ripen' dan seumpamanya. Lepas tu, boleh makan kosong, atau dengan whipped cream or fruit dips (jual dekat area buah-buahan). Strawberries kalau nak sedap, sprinkle dengan gula sikit dan tunggu about 5-10min sebelum makan. I selalu terbeliak tengok orang buat macam tu, sebab kononnya rasa tak healthy buat macam tu, tapi rileks je bila dips dengan fruit dips, at least tak nampak banyak mana gula dalam tu ;-)

Buah macam Lychee & Longan kadang-kadang dia jual jugak around this time of the year at Asian market or some health food store (tapi mahal la sikit dekat health food store).

ahkakbatik said...

hadoiiiii!!!!...

Mrs T kalau bagi tips sah i kena pi cari kertas dengan pen.

memang nak try all the food kat supermarket tu tapi tak reti ngan gue dengan apa. Selalu nampak fruit dips.... bagus ni... idea untuk berbuka since dates kat sini bagak-bagak rasa macam tak tertelan, kena cari something sweets yg lain.

Choc chip selalu beli dah siap untuk dimakan.... selalu nampak yg belum bake.... been wondering kalau dah siap untuk dimakan ada jual, kenapa beli yg kena bake?
lagi sedap ker rupanya.... kena try nih.

T, updatelah juadah buka... not too american and not too asian...kira i boleh telan jugaklah...
Thanks again for the tips...awaiting for more tips ... *wink*