Thursday, August 5, 2010

oooooh patutlah mereka obese...

Aku dah perasan lama dah kes obesiti di sini cuma tak paham dengan keluasan negara yang amat besar di mana perjalanan nak ke supermarket tempat lain, tempat makannya di lokasi yang berbeza, kedai beriyani kamben mamak pun tak ada, spa nya entah kat mana..... bagaimana mungkin ya ibuk-ibuk di sini amat besar saiznya....

Kalau di kampung aku cari saiz M, di sini S..... S for small... bukan superman ek... petite le gitu.... genit comel ler.... (nak muntah? lantak.... sape suruh baca...)

Kalau aktiviti hari minggu shopping kedai halal market dengan walmart je buat aku pengsan balik rumah.....apatah lagi nak berangan jadi obesiti....


Mall mereka..... dari penelitian di Tulsa .... di sini belum pi shopping selain di craiglist.com.. (ala-ala mudah.com gitu la... heeee)....
mall nya kosong....
kosong takde orang....
atau mungkin kebetulan pergi time takde orang....
heeeeehhhh.... kat jusco tu mana ada time takde orang.... meriah sokmo...







Selepas aku shopping dermalogica online semalam baru aku perasan semua barang ada ada dijual online...







Body shop..... yang mahal dari harga di Malaysia tahan takmau beli..... terkilan. Yang murah.... masih banyak pilihan produk yang lain...

Aku pakai african scrub nya aje.... err.. bukan sebab banyak daki taw..(mandai je korang buat andaian...)...tapi sebab suker lah.... (ada kelas tak alasan?)







Estee lauder....... Bukan pandai mekap pun tapi dah namanya wanita..... kena ada stok gitu-gitu seketul 2 barang....





Selain barangan kosmetik ni, baju-baju dan segala mak nenek boleh beli online direct dari outlet.
Yela..... di Malaysia pun ada kan....., tapi dari retailer, bukan outlet. Di sini semua pakai debit atau credit card termasuk shopping di kedai jual daging atau kedai vietnam.
Dulu shopping kat jusco ngan carrefour boleh pakai debit card pun aku dah jakun.

Owh.... patutlah deme bilang american ni banyak budget deficit.... takat nak beli kicap di kedai runcit pun boleh swipe credit card.

Dan kalau balik negeri nanti aku kena pi department XXL, jangan salahkan aku..... tapi semata-mata system amerika yang membuatkan penduduknya malas...

7 comments:

kk said...

bole release stress ke shopping online? rasa macam tak bole je... nak kena pi tawaf mall gak.

somuffins said...

AB (nama singkatan.. memandai aje I ek?? heheh)
Mungkin ke on-line syoping penyebab obesiti di Amerika tu? Kat OZ pun sama ramai yg gedempol termasuklah I yang kat Msia nih, kih3.

BaNaNaS! said...

yolah takder feel betui sop online.. bek baca blog bananas lagi berpekdah


pssttt ai wat iklan noooo keh keh keh

ahkakbatik said...

kk,
daripada tawaf mall dgn mpatbelas hanak-hanak nih..... 10 batang stress relief candle pun takleh hilangkan stress nya... huhu....


cik som...
AB kannnnn..... kannnnn... (perasan glemer macam AB abadi pulak..)
errr... apa nak tulis tadi dah lupa pulak..menggedik je...

ahkakbatik said...

pisang! hamboi hamboi hamb0oi.... wat iklan pree kat tempat haku!!
geblog hapdet 3 bulan sekali!!


psssttt... rerasa ko .., kk ateh tu kukukambing je dok skodeng geblog haku? ekekeee.... tatuttt kena tazkirah kang...

keen said...

kk = kak keen
mcm
kj = kak june

hehe...

Anonymous said...

Buat saspeng jer keen nih! hehehe...