Tuesday, August 10, 2010

gray hair .. white hair... or should i go blonde?




Causes of White Hair eHow.com

White hair means you're getting old--or at least older. However, the cause of white hair isn't quite that simple. It's true that white hair is a sign of aging, but the time at which hair starts to silver is directly tied to one's genes

New York Times article reported that Caucasians usually start to notice white strands first, sometimes in their mid-30s, while those of Asian or African American escent start to go gray later.

Haaaa... nak kata aku dah start beruban lah tu!! Mana ada!!!

Ini tajuk ilmiah tau.... sejak dekat-dekat nak puasa ni ceritalah perkara yang ilmiah sikit..... umur pun dah banyak.... koranglah.... (aku pun..)


Alkisah 2-3 hari lepas kepala aku gatal ya amat.... nak kata kutu ... err.... orang Penang tu dah borong semua kutu di dunia ni.......heh....


Aku selak...selak..... dah lumur coconut oil seminggu 2 kali... kelumumur dah takde.., hair drop memang kurang sesangat... rambut gerbang-gerbang macam pontianak dulu pun dah takde...... shining beralun macam rambut Kajol...... cayalah..... janganlah tak caya.... penat aku kelentong nih!

Scroll bawah untuk tengok rambut aku....
.
.
.
.
.
.
.




Ni gambar aku tangkap malam jemahat yang baru lepas.... Kan aku dah kata rambut aku macam Kajol..... eeehh.. lupa letak watermark.... heh....

Berbalik cerita gray hair, white hair.....
Dok belek-belek kepala aku tang yang gatal tak tahu sebab apa.... alaaa... letihlah nak buat surprise... korang pun dah dapat agak kan....
aku ado white hair 3 helai.... huwaaaa...............

Aku sedih dah... hengat dah tua.... walopun umur aku memang dah banyak tapi entah kenapa masih rasa muda tak sedar diri....

Gugel... gugel......... aku setuju dengan pendapat di bawah...


Season India article said

Grey Hair is a symptom of improper protein synthesis. Faulty diet, Mental worries and lack of vitamins.


Tang rambut ni Indian knows better... apart from memang dah tua...huhu....

Tapi bila kenang-kenang balik..... lebih-lebih lepas tonton cerita Benjamin Buuton perubahan Cate Blanchett dari kecik sampai tua..... hey....... tu lumrah alam lah kan....

Dah tua takkan rupa macam belasan tahun lagi...... maka redhalah dan terimalah seadanya....

Berfikirlah positif dan aku jamin lagi 20 tahun aku akan kelihatan lebih jorges dari rupa aku sekarang.......



TADAAAAAAAAA.............

Inilah nenek Batik's future look....

12 comments:

somuffins said...

AB
I terima, yaa I terima (sambil meredupkan mata pandang kelantai).. I memang dah beruban dan dah tua..
.
.
.
.
Nak tanya.. ada tak you terdengar nama 2 Msians nama Siralan a/l Subramaniam? Wife dia nama Mala (mata yg redup tadi kembali bersinar2).

~jeet~ said...

ahkak...menjawab kepada tajuk hari ini..you go blonde!! pheewwit...rambut raya ;)

ahkakbatik said...

cik som... huhu i pun terpaksa rela menerimaaa.... i belum dah tua..cuma baru nak tua..
(stetmen masih tak sedo diri...)


jeet!!!!!!! hang disable lah word verification kat blog hang tu...., ahkak nak beromen tak boleh!

razzlina said...

blonde watperrrrr....alang2 tukau, jadikla redhead, baru la berpinau mato abe gapor...ko nak ngetop agi, ko buat ala2 metallic/glow in the dark tu heh heh

ahkakbatik said...

lupo nak jawap soklan cik som...

lom jumpa indian malaysian kat sini...cino ngan melayu je... nanti den riki-riki... err...siralan ngan mala tu ado stok kicap lebih ke?...hehe...



daimen...
Mrs T habaq salon mahei weih... aku nak borong coach. Aku hengat nak skinhead je teruih.. okojot tak okojot.... (haa... ni perkataang baru au kopipes..)

~jeet~ said...

oklah ahkak no prob, skarang jugak saya buat..hehehe...

somuffins said...

AB
If only kita berkenalan sebelum bulan Ogos maka dapatlah you stok kicap. I difahamkan Siralan hari tu balik Msia for a month. Now dah balik ke sana dah.

Apa kata you beli kacang soya dan buat kicap sendiri? har3 .. kalau I ada dpn you skrng nih, sah I dah kena pelangkong kan? Lariiiiiiiiiiii...

Aida Rezuan said...

* sokong Jeet, go blonde.. rambut raya! Muahaha!

Ahkak ado 3 helai JEK white hair? Jangan runsing2, kang bertambah jadi 13 lak (mengikut ramalan orang India itu).

Saya pon ada white hair tau, lebih dari 3 (jgn tak caya!). Tak pernah cabut walopon visible sebab orang kabo nanti lagik tumbuh banyak. Ye ke? Huhu!

Aida Rezuan said...

* saya datang semula nih.. :D

Selamat berpuasa dan menyambut Ramadan untuk Ahkak sekeluarga! :)

T said...

Kalau nak haircut really murah, pergi beauty school macam Empire Beauty School. If I'm not mistaken, it's like less than $10 per hair cut. I bet hair coloring pun tak mahal sangat. My spouse get his haircut there. I only go there for waxing my 'misai' :-P Haircut is a vanity for me, so I would spend a lot on it at Professional Salon.
At the very least, you can take your kids there (beauty school) and you can save more on yourself. Other murah places are: SuperCut, GreatClips, or other chain hair cut place. Usually about $13-$18 per haircut. Not as cheap as beauty school, but more conveniently located.

Btw the appropriate salutation for me is Ms. not Mrs. Mengada-ngada kan I, but I'm a feminist like that. Or, just call me T.

ahkakbatik said...

cik som...

yolah..lebeh-lebeh nak rayo ni sat gi AB pi tangkap ayam ngan lombu kat farmville pi semelih sendiri!! huh!!



Aida,

Gatai ya amat le kalau tak cabut.... tangan pun gatai ya amat nak mencabut.....
hati pun gatai ya amat nak pi kaler blonde....
poket je tak gatai-gatai sebab takdek bajet...

ahkakbatik said...

Haaaa..... den dah habaq kalo Ms T atau T (yg mengada-ngada itew....hak hak hak...) start bagi tips sah kena keluarkan notebook...

last time my husband kena $14... sorang Okla... ada 2 lagi anak jantan... $14 x 3 every month...aiyokkk lama-lama berkira la jugak....

I baru beli set gunting rambut dari wal-mart... for the time being takde siapa berani bagi kepala depa kat i...haha...kejam...