Friday, August 27, 2010

supir nggak bisa bermalasan lagi....

Kerja-kerja menyupir kembali bermula selepas bersantai bina lemak selama 3 bulan.

Semalam 1st day sekolah dan aku lega sungguh budak-budak takde perasaan kecut perut langsung nak masuk sekolah baru.

Pagi-pagi kerja bapaknya 2 trip hantar ke sekolah. Elementary bermula jam 7.30m hingga 1.45pm dan middle school bermula jam 8.45am hingga 3.45pm.


Kenapa timing masuk sekolah tak sama?
Sebab... depa share bas sekolah..... bas sekolah kaler oren tu kebanyakkan drivernya black lady.... cara pemanduan macam maikel schumacher...

One thing rules kat sini kalau bas sekolah stop turunkan penumpang, kereta belakangnya kena stop jugak... takleh potong.. kalau 2 lane, kereta laluan sebelah pun kena stop. Dengan kata lain.... jalanraya tu mesti kosong kot-kot ada anak orang yang sesuka hati berlari melintas jalan.
Maka tiadalah kes budak kena lenyek van sekolah macam di mesia....alkisah.... (pinjam tag line cik som).

Dalam driving test pun selalu keluar soklan pasal stop driving time bas sekolah stop ni... tolak 4 point dari maksimum 5 point untuk kesalahan langgar peraturan. Kiranya antara kesalahan besarlah.

Time pick up kerja aku..... depan sekolah ada pick-up dan drop off zone. Jadinya parents tak payah keluar kereta nak ambik budak.

Ni gambar aku tangkap dalam 500 meter dari pick-up zone.... panjang woo....



400 meter... kena pusing satu parking lot lagi...





Dah dekat.... 150 meter...




30 meter lagi....






Cikgu-cikgu depa siap tunggu pastikan budak-budak selamat masuk kereta.
Kebanyakkan budak naik bas tapi oleh sbab rumah aku agak kedalam dari jalan besar.. dah alang-alang kena keluar hantar ke bus-stop..atau tunggu kat bus-stop time depa balik, baikle hantar terus ke sekolah.


Cik Mat bangun tidur kebosanan takde kawan... sarung kain aku buat kepompong..




9 comments:

somuffins said...

Salam AB (sambil menghulur tangan)
CikSom nak tanya CikMat .. kain mama/ibu/bonda dah dibasuh ke belum??

'Alkisah' ... hehe, I like!

~jeet~ said...

kalo tgk tajuk ingat dah tuko channel..rupanya enggak...bagus ek cikgu tunggu sampai sume naik keta..kalo buat kat mesia agak2 cikgu2 ni mintak gaji lebih tak?

ape pendapat puan supir?

Aida Rezuan said...

Kak Tek,

Soklan cepu mas. Kalo Cik Mat pakai kain Kak Tek.. abes tuh Kak Tek pakai apa? Huhu!

kk said...

baguih ye... keselamatan di jalanraya dan sekolah terjamin. cikgu mesia.. time bebudak balik, diorang pun kelam kabut nak balik...

anikerap said...

alololololooo.... tiut lak cik mat dlm kain tu...

ahkakbatik said...

cik som...

mana besh.. cium baju TB yg lom basuh ke yg dah basuh?




jeet...

mengikut pendapatan puan supir ini yg pernah bangan nak jadi cikgu tapi tak jadi...
kalo buat kat mesia tunggu satu sessi tu ada seribu budak balik... huhu.. takdok sapo nak jadi cikgu weih!



Aida,
kat umah kaktek pkai bikini je sebab kat luar takleh pakai...hikhikhik...

ahkakbatik said...

kk,
ado lagi yg bagus...sat den bukak entry baru...


anikerap,
aku masih bingung pikirin kenapa ya kamu sangat rajin menghapdet geblog nya sekarang...

somuffins said...

AB
I pilih baju TB yg baru basuh :-)

anikerap said...

toksah pening pk kak tek...
aku pun pening pk apsal aku rajin update blog...