Thursday, August 5, 2010

i'm north carolinas driving licence holder now..


Minggu lepas abe gapo apply NC driving licence di DMV office dari jam 7 pagi sampai 10 pagi baru settle kerja. Ambil written test cuma 10 minit... yang lama nya beratur dan tunggu nombor.

3 jam!!.... 3 jam tu lama tau dok bodoh tunggu giliran.

Jadinya trick we all hari ni, aku pi dekat time lunch...manalah tau pagi je sibuk... Kira kononnya tektikal lah sikit....pandailah kot...

Sampai je depan DMV office jam 11.30 pagi....
owh.... pendek je barisan kat luar office..... kejap je settlelah.... cik Mat pun tak perasan kot ibunya takde...


Emmmm...... pukul 12.... aku masih beratur di luar ofis.... tak gerak... barisannya tak gerak..!!! .Jam 12.05 satu group dalam 10 orang dipanggil masuk....
HUH! kena tunggu setengah jam lagi ke?

Haaa.... betul...... 12.30 baru group aku dapat masuk..... baru masuk ofis tu.... belum buat apa-apa lagi....






Beratur lagi nak dapatkan nombor..... tapi tak di bagi nombor pun.... berdiri bodoh lagi kat situ untuk setengah jam lagi sebab takde seat kosong....
den nak nangeh dah.....

Tak pasal-pasal jadi model tontonan bagi 40 orang yang dah dapat tempat duduk...


Pukul 1 tenghari baru dapat nombor 337.... ada 15 orang lagi sebelum tiba giliran aku....
Nampak macam tak banyak nombor.... tapi jangan terpedaya... selain nombor 300 keatas, ada nombor 100 keatas dan 400 keatas....
So exactly berapa orang lagi sebelum nombor aku dipanggil, aku tak tau... macam 40 orang lagi lah kot..

Itupun dah rasa lega sungguh dapat duduk selepas sejam setengah berdiri..... pakkallah aku puasa idakle perut berkeroncong sangat....
Hekk.... lamanya aku puasa kan....
err..sebenarnya tang aku sebut aku puasa memang betul aku puasa.... tang tak sebut tu memang betul aku tak puasa...heh..... ni puasa hari ke 4 dari 5 hari ponteng.

Masuk pukul 2... tetttt...tetttt.... abe gapo dah tak sabau... 2 minit sekali dok sms. cik Mat dah start cari nenen katanya.... kat ofis patutnya ada discussion...
tapi jangan risau katanya... stay focus dengan test...

HUH! nak suruh aku focus janganlah sibuk sms!

Masuk pukul 3.... sms lagi berderet-deret masuk...... abe gapo dah tunggu kat luar... cik Mat cari nenen katanya....
adeeehhhhh...... payahnya lah orang laki takde nenen nih!
Siap remind lagi untuk stay focus...... chit!

3.20pm nombor aku dipanggil... ya Rabbi..lega..lega.... berlari-lari aku pi kaunter.... seronok sangat macam budak-budak di suruh berbuka puasa sebelum masa....
Daftar bagai dengan officer Cruz dan terus ambil written test.....

Soalan-soalannya.....haaaaaaa...... mak oi...!!
tak sama dengan soalan di Oklahoma. Soalan NC banyak pasal regulation.... berapa lama lesen suspended kalau kena tangkap pasal alkohol, legal atau tidak farm transportation masuk public railroad, kalau kereta tetiba menyenget ke tepi possibility apa yang rosak pada kereta tu.....

Jatung aku rasa nak tercabut dah...... aku skip 4 soalan sebab keliru dan soalan tu akan datang balik nanti. Maksimum boleh salah 5 soalan je... aku dah dapat 2 incorrect answers....

Rasa tak boleh bernafas pun ada.... tak bawak pulak asthma inhaler....... sumpah tak mau repeat dan datang lagi esok....
Bukan saja masalah masa 4 jam menunggu tapi tak sanggup kena kutuk dengan laki aku sebab dia pass pada 1st attempt... ngam-ngam 20/25....

Aku baca soalan pelan-pelan.... baru jawap 11 soalan dah terkial-kial...tiba-tiba datang officer Cruz mintak aku tandatangan kebenaran pakai tudung atas sebab agama untuk gambar dalam lesen.... dan dia bagi aku jawapan untuk soalan yang aku tengah jawab ...heh heh...

Thank You Mr Cruz from Guam....(takde kena -mengena dengan Tom Cruise ek... )...... lap yu..

Dan semangat aku datang balik... aku jawap..., betul.... jawap lagi... betul.... jawap lagi.... tau-tau dah dapat 20 soalan betul dan terus mesej CONGRATULATION keluar kat skrin....


waaaaaa...waaaaa..... nak nangeh ke.. nak melompat ke.... nak berguling kat lantai ke... semua tu aku rasa nak buat...












Kad nya akan di mail ke rumah 20 hari lagi...




Sampai rumah, parcel dermalogica aku pun sampai..... Laaagi aku rasa seronok... beli cleanser dan hydrating booster dengan harga kurang RM50 tiap satu banding harga di Malaysia, siap dapat free stress relief candle trio dan 4 sample apa ntah dalam peket tu....

Dah..... rasa penat sangat sekarang ni..... nak berendam dalam bathtub sambil pasang candle ...heh...

11 comments:

Bloom said...

susahnya...
anyway. taniah..

somuffins said...

Salam dan tahniah!
Gaknya kalau officer Cruz tak beri jwpn yg 1 tu, boleh tak you rasa nak melompat atau berguling? hehe (bukan underestimate keupayaan you tapi saja nak ngusik)

keen said...

Kat sana tak mandi pakai gayung lagi ke? hehehe..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

officer yang baik hati

ahkakbatik said...

bloom...

susah 1st timer je... ramai yg datang 2nd time, soklan sama je....
yg susah tu nak spend masa...staff depa tua-tua kerja ya Rabbi punya lembab...



somuffin...

wassalam... nak kutuk i jangan malu-malu kucen... haha... takat kutukan u tu kecik dari taik gigi tau...

4 soklan skip tapi dapat tembak 1 betul, kalau cruz tak tolong possibility salah tembak memang ada.... abeh.... soklan pasai alkohol..manolah den ambik berat...
kalau tanya mana nak cari halal meat , den taulah..

ahkakbatik said...

kak keen...

dah pusing cari gayung memang tak dok...haha.... cebok pakai cawan...



dik brutalsolo..

sesama foreigner kan.... memang baik....

razzlina said...

tahniah kaktek....

ellehhhhh....aku pong ada lesen keta obesi ko tawwwwww....driving licence uganda...(

hahaha stetmen takmo kalah)

Aida Rezuan said...

Ahkak,

Wah! COngrats! Lepas sidai kain nanti, buleh la rempit ye? :D

* dengo citer nunggu 4 jam semata nak test pon dah cukup seksa jiwa raga!

kj said...

tahniah!
bulan dpn lesen state mana pulak agaknya?
leh buat koleksi...

ahkakbatik said...

daimen.... uganda tu sebelah atlanta ke?
aku ni negara omputeh je kenai...


aida..... 4 jam tu kan.... kalau membuta tengahari tu boleh buat taik mata sekilo....
hek ko nih! manader ahkak selekeh sidai kain lagi..

ahkakbatik said...

kakjune...
kijamnya soklan!!!!!!!